top of page

Det Økologiske køkken

Maden på Vestjyllands Højskole er et besøg værd i sig selv. Det får vi at vide igen og igen af de mange, der kommer i huset sommer og vinter. Hver dag året rundt tryller de grønne kokke økologiske råvarer om til velsmagende retter, der også giver inspiration til øjet.

Råvarerne i køkkenet er primært økologiske og grøntsagerne kommer ind i grovkøkkenet med jord på og det hele. Så retterne er tilberedt med kortest afstand fra jord til bord. Det betyder også, at vi hellere køber en hel lokal ko, som har gået i løsdrift på en eng lige i nærheden end udskæringer fra økologiske køer fra et stort slagteri. Så kan vi også selv bestemme, hvordan vi gerne vil have den skåret op.

Filosofien i køkkenet er at maden skal være kreativ og selvfølgeligt økologisk. Den skal være sund og lækker, lavet af friske og kun af skånsomt behandlede råvarer. Vores råvarer kommer først og fremmest fra lokalområdet. Samtidig må der gerne eksperimenteres med nye sammensætninger af smagsnuancer, så det bliver en oplevelse at spise hver dag.

Siden 1994 har vi fået lokale økologiske råvarer ind gennem køkkendøren.

Fra højskolens mange gæster lyder kommentaren ofte: ”Tak for virkelig lækker mad”. 

Det bliver personalet i køkkenet aldrig trætte af at høre, og de tror, at det er kombinationen af de fantastiske råvarer, den nænsomme forarbejdning og tilberedning af råvarerne, hvor der bliver tænkt i smag, lyst og sanser, der gør den store forskel.

image00021.jpeg

Særlig kost

Vi tager hensyn til følgende allergier: sukker og gluten. Hvis man har flere eller andre allergier, må man selv lave mad og ellers tage, hvad man kan tåle fra bordet. Man kan hente råvarer i køkkenet til at lave sin egen mad.

Hvis man er mælkeallergier kan man tage vegansk mad, hvis der en sjælden gang er mælk i kødretten. Der er aldrig mælk i brødet, men mælk kan forekomme i vores boller.

Der bliver ikke lavet mælke- gluten- og sukkerfri kager, men serveret frugt, når de andre får kage.

Til fester er der dessert til alle.

Det er ens eget ansvar at undgå, hvad man ikke kan tåle. Man kan altid spørge i køkkenet, hvad der er i maden.

Alle Allergier meldes i køkkenet ved ankomst.

Ministeriet for Fødevarer Landbrug og Fiskeri - smiley.jpg
bottom of page