Ungarn i november
2.000 kr

At rejse er at leve, og på Vestjyllands Højskoles lange kurser supplerer vi højskolelivet med en udlandsrejse.

Ungarn - et land i forandring

Vores årlige rejse til Budapest og Ungarn bygger på tætte lokale kontakter. Dels til vores ungarske søsterskole gennem de sidste 20 år, Kishantos Landbrugsskole og Folkehøjskole, dels til det politiske niveau.


Rejsen til Ungarn er en lynhurtig rundtur i et land i kraftig forandring. Vi besøger ungarske bade, parlamentsbygningen, politiske teatergrupper, hjemløse romaer, fancy barer i Budapest’s ruiner og beslutningsdygtige ambassadører. Og så selvfølgelig vores søsterskole - Kishantos.

Kishantos - I diktaturets nødeknækker

I starten af halvfemserne var et par ungarer på besøg på Vestjyllands Højskole og blev herefter inspireret til at starte en højskolen i Ungarn. Kishantos er et økologisk demonstrationcenter, der har til formål at uddanne folk i bæredygtigt landbrug og en bæredygtig livsstil. 

Skolen er lige nu under pres, efter staten med den mere og mere diktatoriske Victor Orban i spidsen inddrage skolens mere end 400 hektar i 2014. Det var dels ulovligt i forhold til ungarsk lovgivning og dels et udtryk for de nationalistisk vinder, der blæser over særligt det sydlige Europa.

Af samme grund har Kishantos mere end nogensinde før brug for vores hjælp. Alene vores opmærksomhed skaber en tryghed for lærere og elever, der eftehånden sætter deres egen personlige sikkerhed på spil, når de arbejder for miljøforbedringer og bæredygtighed. Det er mildest talt ikke noget Victor Orban er særligt interesseret i. 

 

Du kan læse mere om skolen på deres engelske hjemmeside her

Turen til Ungarn ligger i efteråret og koster 2.000 kr. oveni højskoleprisen. 

Ungarn et land i forandring