top of page

skriv dit liv

erindringer der bliver læst

Uge 25: 17.-23. juni 2023

Går du med et ønske om at få skrevet om dit liv?

Velkommen til en uge på højskole, hvor du får det gjort! Det har stor betydning at skrive om sit liv. Det skaber glæde hos børn, børnebørn og i vore omgivelser. Men det skaber også stor værdi hos os selv. Dét at skrive om sit liv rækker både bagud i tiden og peger fremad mod det liv, der skal leves. Formålet med kurset er at skrive gode erindringshistorier, der bliver læst. 

  

Det afgørende er at finde de gode historier fra livet. Gode historier er dem, hvor der er noget på spil, og hvor holdninger og livsændringer kommer til syne. Du lærer at finde en vinkel i dine erindringshistorier og lærer at holde den hele vejen igennem teksten. Du bliver skarpere på dit eget sprog gennem øvelser og eksempler. Sproget skal fange og fastholde læseren – dét lærer du. Vi taler om billedsprog, scener, associationsfælder og referatfælder. Vi taler også om redigering, tryk og kontakt til forlag. 

 

Når du skal skrive, er det vigtigt, at dine tekster har en form. Enten kan du finde din egen form, eller følge en allerede eksisterende form. På kurset får du en grundig indføring i, hvordan du skriver fortællinger, breve, essays og noveller.  

  

En vigtig kilde til gode tekster er at læse – på kurset bliver du præsenteret for en række forfattere og forfatterskaber, som du kan hente inspiration hos. Linn Ullmann, Ida Jessen, Flannery O’Connor og Karl Ove Knausgård er nogle af dem. Du lærer at læse andre på en måde, så du selv bliver en bedre forfatter.   

Flere etablerede forfattere har i disse år stor succes med autofiktion og slægtsromaner – de skriver skønlitteratur om egne eller familiens oplevelser.  Måske har du også lyst til at skrive skønlitterært om dit eget eller familiens liv? Kurset viser, hvordan du kan gribe den proces an.  

  

Vestjylland Højskole danner rammen. Her møder du andre mennesker. Du oplever den gode højskolestemning og den flotte vestjyske natur. Vi starter dagen med morgensamling og slutter med fællesoplevelser som foredrag og Vesterhavstur. 

​Vel mødt på Vestjyllands Højskole! 

SkrivFortæl-bøgerVH.jpg

Priser og Ophold

"Skriv dit liv"

Uge 25: 17.-23. juni 2023

 

I tilmeldingen vælger du mellem:

Enkeltværelse med eget bad/toilet 6.575 kr.

Enkeltværelse med bad/toilet på gangen 6.075 kr.

Dobbeltværelse med eget bad/toilet 6.075 kr.

Dobbeltværelse med bad/toilet på gangen 5.575 kr.

Eget telt / sovesal / hjemmeboende: 5.075 kr.

Prisen er for hver person.

  

  • Du betaler 2.000 kr. ved tilmelding og resten skal du betale senest fire uger før vi starter

  • Hvis du overnatter på skolen er linned og to håndklæder med i prisen

Underviser

MarieHjemmeSkrivSlægt.jpg
Marie Østergaard knudsen

Marie Østergaard Knudsen er forfatter og redaktør, og hun har udgivet en lang række skøn- og faglitterære bøger.
Igennem en lang årrække har hun undervist i at skrive erindringer. Undervisningen er foregået både i eget regi og i samarbejde med højskoler og andre kursusudbydere.

Med en baggrund i dansk og nordisk folkeoplysningstradition er hun god til at skabe tryghed i en gruppe og omkring skriveprocesser. Hun underviser efter sin egen metode, der kan sammenfattes i dette motto: Skriv ikke alt det, du kan huske, men dét, du ikke kan glemme.  

Hun er forfatter til bøgerne Fortæl dit liv – sådan skriver du dine erindringer og Skriv om din slægt – sådan fortæller du om andre og bliver læst.  

 

Til daglig er hun tilknyttet Skriveværkstedet, der hjælper folk med at få vinklet og skrevet de bøger, de gerne vil. Marie Østergaard Knudsen er cand.mag. i litteraturvidenskab.  

B.BergstedtGrundtvigVH.jpg
VHBøgerblomsterNøgle.jpg
researchskrivslægtvestjyllandshøjskole.jpg
Ugeprogram

Ankomst og indkvartering lørdag den 17. juni fra kl. 15.00

Afrejse fredag den 23. juni
kl. 09.00-09.30

Lørdag  
Fra kl. 15.00 Ankomst, indkvartering og kaffe/the 
Kl. 17.00 Rundvisning 
Kl. 18.00 Aftensmad 
Kl. 19.30 Velkomst  
Kl. 20.00 Velkomst ude på de forskellige workshops 

Dagsprogram -
Søndag til torsdag
 
Kl. 08.00 Morgenmad 
Kl. 09.00 Morgensamling 
Kl. 10.00 Undervisning* 
Kl. 12.00 Frokost 
Kl. 14.00 Undervisning* 
Kl. 15.30 Kaffepause 

Kl. 16.00 Undervisning* 
Kl. 18.00 Aftensmad 
Kl. 19.30 Aftenarrangement 

Fredag – Tak for denne gang 
Kl. 08.00 Morgenmad 
Kl. 09.00 Kort morgensamling  

* Se detaljeret program nedenfor

Morgensamling, aftenprogram og arrangementer

Lørdag den 17. juni

Aftenarrangement 

Velkomst ved forstander Benedikte Sten Andersen, og fortælling om skolens historie samt præsentation af ugens program og undervisere 

Søndag den 18. juni

Morgensamling 

Højskolelærer Pernille Gjørup Bruhn og Olav Martinsen fortæller om ”Sidste Udkald” om tiden under 2. verdenskrig 

Aftenarrangement 
Forstander Benedikte Sten Andersen og Annelene Bæk – Vi synger Højskolesange fra Højskolesangbogen 

Mandag den 19. juni

Morgensamling
Højskolelærer Annelene Bæk, ” Du er sådan en kreativ type” om kreativitet, opfindsomhed og temperament  

Aftenarrangement

Besøg af Odin Teatret fra Holstebro: Højskolesange udsat for Flamenco

 

tirsdag den 20. juni

Morgensamling

Skriv dit Liv, Marie Østergaard Knudsen 

Aftenarrangement

Havevandring i Forundringens Have på Højskolen / aftentur til Vesterhavet 

Onsdag den 21. juni

Morgensamling

”Om kunsten at se” ved Kunstner Hanne Schmidt

 

Aftenarrangement

Folkemusik og tradition- et levende foredrag med Tove de Fries om Folkemusikken på Fanø 

Torsdag den 22. juni

Morgensamling

”Kan man smage Vestjylland” ved Kunstner Hanne Schmidt 

Aftenarrangement

Fernisering og afslutningsmiddag 

fredag den 23. juni

Morgensamling

Kort morgensamling- herefter afrejse. 

Ret til ændringer i programmet forbeholdes!

Lørdag den 17. juni

 

Kl. 20.00  

Hvordan bliver du skrivende? Forskellen på produktion og redigering.

Søndag den 18. juni

 

Kl. 10.00

Hvordan fungerer vores erindring? Din tekst skal have en form. Inspirationsoplæg ud fra Linn Ullmanns roman De urolige. Hvilken form vælger du? Opskrift på læsevenlige erindringer: Skriv korte, afrundede erindringshistorier fra dit liv. Skab et overskueligt mål: Skriv syv historier fra livet. Lad dette være dit motto: ”Skriv ikke alt, du kan huske, men det, du ikke kan glemme.”

Genregennemgang: Fortælling. Hvad er en god fortælling? Et godt bud stammer fra den græske tænker Aristoteles og lyder: ”En fortælling har en start, en midte og en slutning.” Dertil kan vi tilføje, at en god fortælling vækker nysgerrighed og identifikation hos sin læser.

 

Kl. 14.00

Erindringsfortælling. Skriv fx om en livsændrende begivenhed. Svar på dette spørgsmål: Fortæl om en gang, hvor du var i stor fare? Vel og mærke fysisk fare. Dét bliver en gode erindringsfortælling. Eller skriv om en anden begivenhed, der har optaget dig og som du ikke kan glemme: En fest, en motorcykel, en lavine, en ferie.

Følg den poetik, som Ida Jessen nævner i sin essay-samling Endnu en bog jeg aldrig skrev: ”Vær konkret.”

 

Sprogkursus 1: Hvordan undgår vi nøl, gentagelser og konklusioner, når vi skriver?

Mandag den 19. juni

Kl. 10.00  

Genregennemgang: Breve som erindringshistorier. Eksempler på velskrevne og læsevenlige erindringsbreve.  Find en god modtager til dine breve og beslut dig for en vinkel. Rejsebreve kan være gode nedslag i livet – især hvis du har et greb. Du lærer, hvordan du finder ét. Skriv eksempelvis om tre lege, du legede som barn. Eller om en original, der levede på din hjemegn, da du var barn. Et brev, hvor du fortæller om oplevelser, du havde som 5, 9 og 13-årig kan også blive en god tekst.  

 

Kl. 14.00

Den journalistiske vinkel. Hvad vil du med din læser? Dét spørgsmål skal du kunne svare på. Gennemgang af de forskellige formidlingsformer: forskning, journalistisk og fortælling. Du skal kende de forskellige formidlingsformer for at kunne bevæge dig frit imellem dem. Aktiv skrivning.

Sprogkursus 2: Skriv kort og aktivt – uden bi- og fyndord.

Tirsdag den 20. juni

 

Kl. 10.00

Autofiktion – når fakta og fiktion blandes sammen.  Hvordan skriver du skønlitterært om dit eget liv?

Vi taler om, hvordan du kan skrive, og hvad du skal overveje i processen. Først og fremmest skal du tænke i scener. Vi ser på, hvordan etablerede – og succesfulde – forfattere som Leonora Christine Skov (Den, der lever stille) og Karl Ove Knausgård (Min Kamp) har grebet deres proces an.

Genregennemgang: Noveller. Hvordan skriver du en novelle? Forskellen på moderne og klassiske noveller. Noveller er korte historier med få personer. Måske har du endda mod på at skrive en roman? Etiske overvejelser over at skrive fiktion på bagrund af sit liv. Hvad stiller du op med dem, du skriver om? Hvordan skaber du en god dialog?

Kl. 14.00

Hvordan skriver vi om det svære? Følelser skal du som forfatter ikke vige udenom, men du skal vise dem. De skal ikke strutte og påkalde opmærksomhed i sig selv. En anden god regel er, at jo værre ting var, jo færre tillægsord, skal du bruge. Du lærer, hvordan du beskæftiger dig med dem. Vær konkret, scene for scene – og lad læseren om at føle.

 

Sprogkursus 3: Billedsprog. Skriv med sanserne.   

Onsdag den 21. juni


Kl. 10.00

Genregennemgang: Erindringsessay. Et essay er gerne karakteriseret ved, at du som forfatter forholder dig til et emne, der kan være lidt kompliceret, men interessant og vigtig at inddække. Gerne et emne, der er delte meninger om. En opskrift på et kunstnerisk essay, gengiver

Dorthe Nors på følgende måde:

”Det kræver et menneske at gå ind et sted på linjen, åbne sig, se, lægge et snit. Det næste år er det mig, der i skriften blidt skal føre skalpellen.” Dorthe Nors’ essayopskrift er at læse i hendes bog: En linje i verden, og vi bruger den som inspiration.

Forskellen på en kronik, en klumme og et essay.

 

 

Kl. 14.00

Måske vil du gerne skrive en samlet og kronologisk bog om dit liv? Hvis du skal lykkes med dette skriveprojekt, skal du skære meget fra og finde en rød tråd. I hvert fald hvis du vil have læsere. En god måde er at finde et dilemma i dit liv, som du kan bøje din fortælling over. Stadig skal du tænke i scener for ikke at ende i referatfælden. Eftermiddagen byder på to eksempler fra Marie Østergaard Knudsens skrivepraksis, hvor hun har hjulpet andre i mål med læseværdige  selvbiografier, der er baseret på kronologi.

Torsdag den 22. juni

Kl. 10.00

Skriv om slægten eller andre, du er optaget af. Flere etablerede forfattere har i disse år stor succes med at skrive om deres slægt – både den nære og den fjerne. Genren hedder epigenetik.

Professor i pædagogik Bosse Bergstedt  fortæller, hvordan han har skabt korte fiktionstekster om forskellige pædagogiske tænkere som fx Hanne Arndt, Maria Montessori og Martin Luther mv. i sin bog Pædagogik for forandring – stemmer, der udfordrede viden og samfundet.

Bosse Bergstedt viser eksempler på sine fiktionstekster og fortæller om sin inspiration og sine overvejelser. Han viser, hvordan selv en kort fiktionstekst kan rumme både person, teori og historie.

Oplægget vil også overordnet behandle, hvordan du som forfatter kan gribe en bogproces an – også når det handler om en fagbog.

 

Kl. 14.00

Fra manus til egen tryk, selvudgivning eller forlag. Aflevering, opsætning, korrektur, billeder, billedtekster og priser.

Gennemgang af fem fejl, der optræder i alle manuskripter. Aktiv skrivning. Gennemskrivning og redigering af vores tekster. Hvordan fortsætter jeg?

Ret til ændringer i programmet forbeholdes!

bottom of page