top of page

Bryggers

Sætter du pris på din mad, sådan rigtigt?

I Jord til Bryggers tager vi udgangspunkt i en klassik ret og laver den helt fra bunden – som i HELT fra bunden. Det tog os ca. tre måneder at lave Brochetta. Hveden skal sås, høstes, tærskes, kastes og males. Salt skal hentes som havvand i Vesterhavet og inddampes. Surdejen skal blandes og fermenteres. Solsikkefrø skal plantes, høstes og presses til olie og sådan kan man blive ved.

I faget Jord til Bryggers kommer vi omkring konservering og forarbejdning af nogle af de basisfødevarer vi, hånden på hjertet, nok tager lidt for givet.

 

Udover, at vi arbejder med selvforsyning, så har vi også sat den præmis op, at vores mad skal være så bæredygtig og co2-neutral som muligt. Det gælder hele vejen gennem processen fra dyrkning over opbevaring og konservering til tilberedningen.

Det betyder eksempelvis, at opbevaringen ikke må kræve strøm. Derfor er fryser og køleskab strengt forbudt i Jord til Bryggers. Vi tager i stedet klassiske teknikker som fermentering, brygning, syltning, tørring, røgning, henkogning, lagring, saltning, garvning mv. i brug. Vi laver med andre ord det samme, som vores forfædre lavede i deres bryggers eller grovkøkken i tiden før kummefryseren.

Hvis vi skal kunne tale om selvforsyning, er det selvfølgelig også en forudsætning, at vi kun bruger råvarer, vi selv kan dyrke eller sanke lokalt.

 

Noget af undervisningen vil derfor også foregår i haven eller på marken. Vi har sået hvede, raps til olie, solsikker og meget mere. Men også kød og æg producere vi selv. I hønsegården, i vores lokale græsningslaug eller som et led i rotationen på vores egne marker.

For at komme så tæt på 100% selvforsyning som muligt er vi også nødt til at gå på en del kompromisser. Vi kan eksempelvis godt vinke farvel til avocado, appelsiner, peber og meget mere, men også alle mejeriprodukter er no go, da de er noget af det mest krævende at fremstille for selvforsyneren og for klimaet.

Kristoffer Brun.JPG

Kristoffer Brun 

Er flittig havemand og hønseholder.

 

Han er stor charcuteri-entusiast og har altid et eller andet stykke kød i sit tørreskab med mindst et halvt år på krogen. Samtidig har Kristoffer de sidste par år forfinet havens solbærvin og eksperimenteret med at få noget drikkeligt øl ud af humlen fra Forundringens Have.

 

Kristoffer underviser også i faget “Udeliv” og har for det meste noget spiseligt med hjem fra skoven som svampe, fisk, planter eller dyr. Som sønderjyde er det Kristoffers mål at sprede den sønderjyske tradition med saltede æg – solæg – til et bredt publikum.

 

Kristoffer er naturmand ind til benet og dyrker alle de gængse udendørsaktiviteter.

Kontakt: kbg@vestjyllandshojskole.dk

bottom of page