Bryggers

I faget bryggers arbejder vi med konservering og forarbejdning af fødevarer til foråd gennem et utal af klassiske teknikker som fermentering, brygning, syltning, tørring, røgning, henkogning, lagring, saltning, garvning og meget mere

 

Kort sagt skal vi lave det samme, som vores forfædre lavede i deres bryggers eller grovkøkken i tiden før kummefryseren. Det er et mål for os at skabe et alternativ til den forholdsvis energi- og pladskrævende løsning som vores køleskab og fryser byder os. Samtidig kan de gamle konserveringsteknikker være gode for forskellige kvaliteter ved vores mad ved eksempelvis ikke at bruge opvarmning.  

Faget går samtidig godt i spænd med vores mange grønne fag, hvor vi har et stort overskud af forskellige råvarer i perioder. Haven levere mere grønt, end vi kan spise, i efteråret, en kronhjort eller et får giver mere kød, end vi spiser på en gang, når der slagtes og svampesæsonen kan være kort. Der er masser af gode sager, vi kan forarbejde og gemme til senere.

Bæredygtighed er centralt i faget. Mange af teknikkerne har den fordel, at maden ikke tilberedes, når den skal spises. Det vil sige, at vi kan udnytte skolens vindmølle og koge, bage eller brygge, når der er overskudsstrøm. 

Der er plads til 20 elever på faget.

karen.jpg

Karen Pårup Sørensen 

Karen arbejder til dagligt i skolens køkken og bor i hendes eget tiny house midt i Forundringens Have mellem skolens dyr og planter. 

Karen elsker at eksperimentere i køkkenet og er stor fermenteringsentusiast! Hun er erfaren surdejsbager.

 

Det er Karen, der tager dig gennem klassikere som ketchup, surkål og saft. 

Kontakt: kps@vestjyllandshojskole.dk

IMG_3846.jpg

Kristoffer Brun

Kristoffer er flittig havemand og hønseholder. Han er stor charcutri-entusiast og har altid et eller andet stykke kød i sit tørreskab med mindst et halvt år på krogen. Samtidig har Kristoffer de sidste par år forfinet havens solbærvin og eksperimenteret med at få noget drikkeligt øl ud af humlen fra Forundringens Have.

 

Kristoffer underviser også i faget “Udeliv” og har for det meste noget spiseligt med hjem fra skoven som svampe, fisk, planter eller dyr. Som sønderjyde er det Kristoffers mål at sprede den sønderjyske tradition med saltede æg – solæg – til et bredt publikum.

 

Kristoffer er naturmand ind til benet og dyrker alle de gængse udendørsaktiviteter.

Kontakt: kbg@vestjyllandshojskole.dk