Bryggers

Tør, salt, sylt, fermenter og bryg din mad - bæredygtigt og lækkert

I faget bryggers arbejder vi med konservering og forarbejdning af fødevarer til foråd gennem et utal af klassiske teknikker som fermentering, brygning, syltning, tørring, røgning, henkogning, lagring, saltning, garvning og meget mere. Kort sagt skal vi lave det samme, som vores forfædre lavede i deres bryggers eller grovkøkken i tiden før kummefryseren. Det er et mål for os at skabe et alternativ til den forholdsvis energi- og pladskrævende løsning som vores køleskab og fryser byder os. Samtidig kan de gamle konserveringsteknikker være gode for forskellige kvaliteter ved vores mad ved eksempelvis ikke at bruge opvarmning.

Faget går samtidig godt i spænd med vores mange grønne fag, hvor vi har et stort overskud af forskellige råvarer i perioder. Haven levere mere grønt, end vi kan spise, i efteråret, en kronhjort eller et får giver mere kød, end vi spiser på en gang, når der slagtes og svampesæsonen kan være kort. Der er masser af gode sager, vi kan forarbejde og gemme til senere!

Bæredygtighed er centralt i faget. Mange af teknikkerne har den fordel, at maden ikke tilberedes, når den skal spises. Det vil sige, at vi kan udnytte skolens vindmølle og koge, bage eller brygge, når der er overskudsstrøm. Samtidig skal faget sætte dig i stand til at lave mad med mere lokale ingredienser. Kan vi eksempelvis udnyttet saltet i Vesterhavet i en lage til saltning af kød fremfor at bruge salt, der koster penge og måske er kørt herop fra middelhavet. Fermentering er et andet eksempel på en teknik, der kræver minimalt input og giver mulighed for at opbevare en lang række grøntsager gennem syrning. Og så er det tilmed sundt. Eller hvad med vin til 3 kr. flasken?

Mange af de madvarer, vi tror, vi skal købe i supermarkedet, kan laves selv. Det kan være ketchup, dåsemad eller spegepølse.

Eksempler på emner, vi kan arbejde med i faget er: Brygning af øl og vin, fermentering, ost, yoghurt, saft, tørring, charcuteri, røgning, saltning, surdej, netfiskeri, sankning og lav din egen dåsemad.

Bryggerset

Før i tiden var bryggerset et afgørende rum for huset sundhed og velbefindende. Særligt i byerne skulle alt vand fra brønden brygges til øl, før det kunne drikkes af hensyn til hygiejnen. Det var noget tyndt sjask i sammenligning med det øl, vi kender i dag.

Bryggerset har også tjent som grovkøkken til slagtning, bagning og andet groft husholdningsarbejde. Historisk var det almindeligt i Vestdanmark med et separat ildsted i bryggerset, mens eksempelvis gruekedlen blev fyret fra køkkenet i Østdanmark. Den vestdanske løsning gav mulighed for at bruge bryggerset som køkken i sommerhalvåret og på den måde undgå at varme op i hus og opholdsrum.

Der er plads til 20 elever på faget.

underviser

Karen Pårup Sørensen

Karen arbejder til dagligt i skolens køkken og bor i hendes eget tiny house midt i Forundringens Have mellem skolens dyr og planter.

Karen elsker at eksperimentere i køkkenet og er stor fermenteringsentusiast! Hun er erfaren surdejsbager,. Det er Karen, der kan finde på at tage bryggerselevene gennem klassikere som ketchup, surkål og saft.

Kristoffer Brun

Kristoffer er flittig havemand og hønseholder. Han er stor charcutri-entusiast og har altid et eller andet stykke kød i sit tørreskab med mindst et halvt år på krogen. Samtidig har Kristoffer de sidste par år forfinet havens solbærvin og eksperimenteret med at få noget drikkeligt øl ud af humlen fra Forundringens Have. Kristoffer underviser også i faget “Udeliv” og har for det meste noget spiseligt med hjem fra skoven som svampe, fisk, planter eller dyr. Som sønderjyde er det Kristoffers mål at sprede den sønderjyske tradition med saltede æg – solæg – til et bredt publikum.

Kristoffer er kommunikationsmedarbejder på højskolen. Han er naturmand ind til benet og dyrker alle de gængse udendørsaktiviteter. Han er uddannet sergent i forsvaret, kandidat i statskundskab, i kommunikation på journalisthøjskolen og har sideløbende taget en lang række instruktør- og udelivskurser.

jord til bord