sangerens-stemme_redigerede.jpg

Kucheza - sang, dans & spil

Uge 27: 3.-9. juli 2021

Kucheza betyder "at spille, lege, synge og danse". 

 

Alle kan være med, når vi kaster os ud i dans, musik og rytmer fra Cuba, Verdensmusikken, Vestjylland, Vest- og Østafrika: med trommer, “Djembe-danse”, sabar, gaga og sogota, der alle bobler af energi, legende kreativitet og sætter hele din krop i bevægelse!

 

Kucheza er for alle der vil spille, synge og danse i en hel uge – garvede såvel som nybegyndere.

 

Du kan vælge at komme som enten sanger, danser eller musiker og nørde igennem - eller få lidt af det hele. Er du underviser og vil udforske nye pædagogiske veje indenfor sang, dans og percussion, kan du komme og få ny inspiration til din musikundervisning fra erfarne musikpædagoger, der har undervist på alle niveauer.

 

Musikken

Vi skal spille mange slags trommer, lave rytmetræning, improvisere og eksperimentere med musikalske rammer. Vi spørger os selv og hinanden, hvordan man får noget til at svinge og opbygger et godt groove, mens vi slipper kreativiteten løs og øver os.

 

Sangen

Stemmen er et instrument, som vi kan bruge til at udtrykke os, når vi har noget på hjerte. For at kunne det, skal vi øve den gode vejrtrækning og enkle afspændende eller opbyggende øvelser, så man er sikker på at lande i egen krop. I løbet af ugen kan du øve flerstemmig sang, få stemmetræning og forskellige stemmelege. 

 

Dansen

Da vores krop ofte er klogere, end vi tror, vil vi lade kroppen bestemme det meste. Vi skal eksperimentere med udtryk i dansen gennem trin, teknik og små koreografier, så vi kommer til at svede, grine, lege, improvisere og kommunikere med musik og bevægelse på alle mulige måder. Vi lader os inspirere af hinandens måder at bevæge sig på - og af andre kulturers måder at bruge dans på.

Hverdagen på kurset

Der skal både øves og danses, grines og undres. 

Formiddag og eftermiddag har du workshop efter eget valg. Om morgenen og aftenen er der fællesarrangementer med morgensamlinger, foredrag, udflugter og perspektiv på kultur og religion i dans og musik i den store verden såvel som i Vestjylland.

Under dit ophold kan du også opleve at dykke ned den nye højskolesangbog, som udkom i november 2020, debatoplæg og selvfølgelig masser af inspirerende og festligt samvær, samt den økologiske mad fra højskolens himmelske køkken.

 

Vi glæder os til at se dig til en energisk, legende og lærerig uge med sang, dans og musik på Vestjyllands Højskole.

Vel mødt på Vestjyllands Højskole!
Kristian Skov, højskolelærer, musiker og kursusleder
Benedikte Sten Andersen, forstander, musiker og kursusleder

Ugeprogram

Ankomst og indkvartering lørdag d. 3. juli fra kl. 15.00

Afrejse fredag d. 9. juli kl. 9.00-9.30

Dagsprogram:

Kl. 8:00 Morgenmad

Kl. 9:00 Morgensamling og fælles opvarmning

Kl. 10:15: Workshop A

Kl. 13:30 Workshop B

Kl. 15:30 Pause

Kl. 16:00 Workshop C

Kl. 18:00 Aftensmad

Kl. 19:30 Aftenarrangement

Se skema længere nede på siden.


Workshops

Workshop A: (vælg én af de to hold)

 

Dans og trommer med Lars og Eliza
Alle kan være med når vi kaster os ud i danse fra Cuba, Vest- og Østafrika: “Djembe-danse”, sabar, gaga og sogota, der alle bobler af energi, legende kreativitet og sætter hele din krop i bevægelse!

Vi arbejder i dybden med trin, teknik, små koreografier og slipper dansen løs til Lars’ trommespil! Undervejs lærer vi om kulturen og historierne bagved. 
Workshoppen har fokus på dans, men da dansene hænger uløseligt sammen med de kraftfulde rytmer og sange, skal vi også prøve kræfter med disse. På den måde får vi den fulde oplevelse af dansens og musikkens euforiserende kraft! 

Djembe med Benedikte

Djembe er en tromme fra Vest Afrika. Trommens inspirerende lyd får det til at gibbe i kroppen, energien stiger og glæden kommer til udtryk.

Vi starter med enkel rytmetræning med klap, trin og sang. Så går vi til trommen og varmer op med gennemgang af slag. Du kommer til at lære nogle enkle rytmer med sange til. Til sidst sætter vi det hele sammen i en ”rytmepyramide”.

Kurset henvender sig både til deltagere, der gerne vil i gang og udvikle egne færdigheder, samt deltagere, der har brug for inspiration til deres musikundervisning.

 

Workshop B: (vælg én af de to hold)

Stemmen som instrument med Kristian

Den menneskelige stemme er fantastisk og kan udtrykke sig på et utal af måder når vi har noget på hjerte eller er i den rette stemning. Men vi har også tit en oplevelse af ikke at kunne bruge stemmen frit og hvad gør vi så?

Her vil synge med og for hinanden og arbejde med at gøre sangstemmen fri til at kunne udtrykke det vi gerne vil igennem masser af arbejde med ”sangerkrop”, dvs. styrke og afbalancere kroppen, så fundamentet under den frie stemme er på plads.

Vi veksler imellem det generelle og det specifikke, og derfor vil jeg tage sange med, hvor der både er mulighed for at arbejde solistisk og som kor. Hver dag vil være fyldt med et meget varieret arbejde med krop og stemme, så du både får mulighed for at synge en masse, men også kommer hjem med en masse ny viden om din stemme. Stemmenørderi, wellness og masser af skøn musik.

Roterende sang, dans, leg og trommer med Lena

En roterende workshop hvor du får oplevet sammenhængen mellem et godt tromme groove og de sange og danse, der fletter sig ind i det. 

Og ikke mindst det kick det er, når det hele kører og man kan slippe kræfterne løs og gi sig hen til lige præcis dét man er i gang med. Vi kommer til at svede, grine, lege, improvisere og kommunikere med musik og bevægelse på alle mulige måder. Inspireret af solen og kulturer i bla. Afrika, Cuba og Vestjylland.

Så dette hold er for dig, der har lyst til lidt af det hele og til at mærke, hvordan musikken og dansen understøtter og beriger hinanden i et trygt rum - med store trommer og køller og slagkraft.

Vi arbejder med både konkrete stilarter – og mere eksperimenterende musikalske rammer.

Et rum med sang, dans og trommer er altid bevægeligt og i forandring, og tilpasser sig dén gruppe man arbejder med. 

Alle kan være med, og niveauet tilpasses holdet. 

No style Office med Lars

Hvad får noget til at svinge? Hvordan opbygger man et groove? Hvordan slipper man det hoved, der vurderer ens egen præstation og hæmmer kreativiteten?

Vi tager udgangspunkt i kroppen som intelligent indlæringsværktøj. Vi slipper hovedet og alle ideer om stilarter.

Workshoppen vil hver gang starte på gulvet, hvor alt, hvad vi skal lave, bliver gennemgået med stemme trin og klap.

Når kroppen, motorikken og sanserne har lært, er det enklere at overføre til et decideret arrangement.

Vi vil også fortælle historier og bruge humor i det vi kommer frem til.

I udgangspunktet kommer jeg med oplæg, men I skal selvfølgelig også bidrage med ideer. Inspirationen kommer fra verdensmusikken og eks. James Brown m.fl.

 

Der vil være opvarmning og nedvarmning. 

For undervisere vil der være maser af inspiration til at arbejde med større grupper i musikundervisning eller andre skolefag.

 

Workshop C: (vælg én af de to hold)

 

Syng med Eliza 
På dette hold skal vi synge folkesange fra lande som Mali, Sydafrika, Tanzania, USA og Danmark, så vi synger både på malinke, wolof, zulu, swahili, engelsk, dansk og volapyk! Fælles for sangene er vidunderlige melodier med gode, sjove fortællinger, dybe rødder og en særlig nerve – en fryd for øret, hjertet og fødderne. Sangene fra forskellige kulturer giver os mulighed for at gå på opdagelse i nye rytmer, skalaer, ornamenter og klangfarver. Vi skal både synge unisont og flerstemmigt og give sangene vores eget præg med egne påfund. Undervejs tilfører vi også sangene kropsligt liv ved at tilsætte body percussion og enkle bevægelser.

Kropsligt eksperimentarium med Lena

Da vores krop ofte er klogere end vi tror, vil vi lade kroppen bestemme i det meste af denne sidste workshop på dagen. Hvordan har den lyst til at bevæge sig? Hvor meget, hvor lidt, hvor vildt? Og hvordan føles det?

Vi skal eksperimentere med udtryk i dansen på mange måder, lade kroppen finde ind i et godt groove og finde glæde i det.  Blive inspirerede af hinandens måder at bevæge sig på - og af andre kulturers måder at bruge dans på.

Hver dag bliver med en ny vinkel og inspirations ramme, og en vekslen mellem det legende, det frie og det mere koreograferede. 

Og hver dag slutter eller starter med den gode vejrtrækning og enkle afspændende eller opbyggende øvelser, så man er sikker på at lande i egen krop.

Djembe

Pris pr. person:

Hjemmeboende / sovesal / telt 4750,-

Dobbeltværelse 5250,-

Dobbeltværelse med bad 5750,-

Eneværelse 5750,-

Eneværelse med bad 6250,-

  

Tillæg ved allergimad+ 50,-

Evt. afbudsforsikring 250,-

  • Linned og 2 håndklæder er inklusiv.

  • Tilmeldingsgebyr + evt. afbudsforsikring skal betales ved tilmelding. Restbeløbet skal betales senest 4 uger før kursusstart.

  • Læs mere om afbudsforsikring

Kucheza-skema-2021-ver2.jpg

Undervisere

Benedikte%20Sten%20Andersen_edited.jpg
benedikte sten andersen

Benedikte Sten Andersen, er ansat som forstander på Vestjyllands Højskole 1. juni 2020.

 

Benedikte kommer med en solid ballast fra både højskoleverdenen og som leder og medarbejder på flere musikskoler i Midtjylland samt Det Jyske Musikkonservatorie.

 

Benedikte var en af de drivende kræfter ved opstarten af Den Rytmiske Højskole i Vig i 1991. Som musiker har hun været særligt interesseret i vestafrikansk musik og den karakteristiske Djembe-tromme, som hun har skrevet en bog om.

Kristian Skov

Højskolelærer, musiker, sanger og kursusleder.
Tidligere lærer og censor på Musikkonservatoriet i Esbjerg.


Sanger i Granhøj Dans’ Leonard Cohen inspirerede forestilling, ’Dance me to the end of love’.

Lena Gregersen-kucheza 2021
Lena gregersen

Har undervist 25 år i Sang, dans og Spil på Det jyske Musikkonservatoriums uddannelse i Rytmisk Musik og Bevægelse (RMB).

Desuden afholdt et utal af efteruddannelses kurser for musiklærere i ind-og udland.

 

15 år på Testrup Højskoles sommerkursus ”Kunsten at more sig”

Studieture til Syd- og Vestafrika, Brasilien og Cuba.

Yndede omdrejningspunkter er legen, de kreative processer, levende samværsformer og den gode kommunikation på gulvplan i det musikalske rum. 

Lars storck

Perkussionist, Komponist, Underviser og Teambuilder.

Udgangspunktet for hans virke er en barndom i Afrika og utallige studierejser over alt på kontinentet.

Lars er en af pionererne og opfinderne inden for kropslig rytmetræning, SSB og SDS. Han har været docent på Rytmisk Musikkonservatorium i 17 år men er nu freelancer igen. Han har igennem mange år forsket i kroppens intelligens som indlæringsværktøj og udtryksmiddel.

Han har i 10 år arbejdet i Norge med efteruddannelse af kulturskolelærer og skolelærer såvel som pædagoger.

Eliza Boye

Eliza er freelance danser, musiker og underviser fra Aarhus. Hun er kandidat i rytmisk musik og bevægelse med hovedfagene rytmisk sang, SDS og korledelse fra Det Jyske Musikkonservatorium i 2013 og solist fra samme sted i 2018.

 

Elizas hjerte banker især for afrikanske danse- og musikkulturer. Hun har studeret dans, trommer og sang under lange ophold i Guinea, Senegal, Mali, Tanzania, Cuba, USA, England og Sverige. Desuden har hun optrådt i ind- og udland med kompagnier og bands.

 

Eliza har bred erfaring som underviser for alle aldre. Og hun elsker at dele ud af sin begejstring for dans og musik!