Kucheza-21.jpeg

Kucheza - sang, dans & spil

Uge 27: 2.-8. juli 2022

Kucheza betyder at spille, lege, synge og danse. 

 

Alle kan være med, når vi kaster os ud i at danse og synge og spille på trommer. Uanset hvilken workshop du vælger, vil du opleve at boble af energi, legende kreativitet og at der kommer gang i din krop. Der skal både øves og danses, leges, grines og undres. 

 

Du får lidt af det hele og underviserne er erfarne musikpædagoger, der har undervist på alle niveauer. De kan altid finde på noget, så du kan få en god og berigende oplevelse. Der kræves ingen forkundskaber.

Underviserne sætter rammen, indholdet er varieret og det vil det være fra år til år.

Så uanset om du var med sidste år eller du er ny, så sørger vi for, at alle kan have en inspirerende og livgivende uge.

Musikken

Vi spiller på mange forskellige trommer og percussion instrumenter, laver rytmer, leger os frem og eksperimentere med musikalske rammer. Vi spørger os selv og hinanden, hvordan man får noget til at svinge og opbygger et godt groove. Vi slipper kreativiteten løs og leger. Det er sjovt!

 

Sangen

Stemmen er et instrument, som vi kan bruge til at udtrykke os, når vi har noget på hjerte. For at kunne det, skal vi øve den gode vejrtrækning og enkle øvelser, så man er sikker på at lande godt i kroppen. I løbet af ugen kan du øve flerstemmig sang, få stemmetræning og forskellige stemmelege. 

 

Dansen

Vi skal eksperimentere med udtryk i dansen gennem trin, teknik og små koreografier, så vi kommer til at kommunikere med musik og bevægelse på alle mulige måder. Vi lader os inspirere af hinandens måder at bevæge sig på - og af andre kulturers måder at bruge dans på. Her kommer du med garanti til at svede, grine og lege med trin, teknik og små koreografier.

Hverdagen på kurset

Om morgenen er der morgensamling og om aftenen er der fællesarrangementer med foredrag, en udflugt og perspektiver på kultur. Du kommer til at opleve at dykke ned i højskolesangbogen, inspirerende foredrag og masser af festligt samvær, samt den virkelige gode økologiske mad fra højskolens himmelske køkken.

Formiddag og eftermiddag har du workshop, som du vælger inden kursus start via tilmeldingen. 

Nedenfor kan du læse om de forskellige workshops.

Vel mødt på Vestjyllands Højskole!


Kristian Skov, højskolelærer, musiker og kursusleder
Benedikte Sten Andersen, forstander, musiker og kursusleder

Kurset er samtidig med "Livskraft" og "Skriv dit liv"

Ugeprogram

Ankomst og indkvartering lørdag den 2. juli fra kl. 15.00

Afrejse fredag den 8. juli kl. 09.00-09.30

 

Lørdag

Fra kl. 15.00 Ankomst, indkvartering og kaffe/the

Kl. 17.00 Rundvisning

Kl. 18.00 Aftensmad

Kl. 19.30 Velkomst v/ forstander Benedikte Sten Andersen - fortæller om højskolen

Kl. 20.00 Velkomst ud på de forskellige workshops

Dagsprogram

Kl. 08.00 Morgenmad

Kl. 09.00 Morgensamling og fælles opvarmning

Kl. 10.00 Workshop A

Kl. 12.00 Frokost

Kl. 14.00 Workshop B

Kl. 16.00 Workshop C

Kl. 18.00 Aftensmad

Kl. 19.30 Aftenarrangement

 

Fredag - Tak for denne gang

Kl. 08.00 Morgenmad

Kl. 09.00 Kort morgensamling v/ forstander Benedikte Sten Andersen - herefter afrejse

Se program for ugen - nederst på siden!

Se detaljeret info om fælles morgensamlinger og aftenarrangementer her


Workshops

Workshop A: (vælg én af de to hold)

 

Dans og trommer med Lars og Eliza
Alle kan være med når vi kaster os ud i danse fra Cuba, Vest- og Østafrika: “Djembe-danse”, sabar, gaga og sogota, der alle bobler af energi, legende kreativitet og sætter hele din krop i bevægelse!

Vi arbejder i dybden med trin, teknik, små koreografier og slipper dansen løs til Lars’ trommespil! Undervejs lærer vi om kulturen og historierne bagved. Vi skal dog ikke kun lade os inspirere af andre kulturers danseformer, men også lege med egne udtryk og påfund.
Workshoppen har fokus på dans, men da dansene hænger uløseligt sammen med de kraftfulde rytmer og sange, skal vi også prøve kræfter med disse. På den måde får vi den fulde oplevelse af dansens og musikkens euforiserende kraft! 

Djembe med Benedikte

Djembe er en tromme fra Vest Afrika. Trommens inspirerende lyd får det til at gibbe i kroppen, energien stiger og glæden kommer til udtryk.

Vi starter med enkel rytmetræning med klap, trin og sang. Så går vi til trommen og varmer op med gennemgang af slag. Du kommer til at lære nogle enkle rytmer med sange til. Til sidst sætter vi det hele sammen i en ”rytmepyramide” og lærer nogle sjove breaks.

Workshop B: (vælg én af de to hold)

Stemmen som instrument med Kristian

Den menneskelige stemme er fantastisk og kan udtrykke sig på et utal af måder når vi har noget på hjerte eller er i den rette stemning. Men vi har også tit en oplevelse af ikke at kunne bruge stemmen frit og hvad gør vi så?

Her vil synge med og for hinanden og arbejde med at gøre sangstemmen fri til at kunne udtrykke det vi gerne vil igennem masser af arbejde med ”sangerkrop”, dvs. styrke og afbalancere kroppen, så fundamentet under den frie stemme er på plads.

Vi veksler imellem det generelle og det specifikke, og derfor vil jeg tage sange med, hvor der både er mulighed for at arbejde solistisk og som kor. Hver dag vil være fyldt med et meget varieret arbejde med krop og stemme, så du både får mulighed for at synge en masse, men også kommer hjem med en masse ny viden om din stemme. Stemme-nørderi, wellness og masser af skøn musik.

Roterende sang, dans, leg og trommer med Lena

En roterende workshop hvor du får oplevet sammenhængen mellem et godt tromme groove og de sange og danse, der fletter sig ind i det. 

Og ikke mindst det kick det er, når det hele kører og man kan slippe kræfterne løs og gi sig hen til lige præcis dét man er i gang med. Vi kommer til at svede, grine, lege, improvisere og kommunikere med musik og bevægelse på alle mulige måder. Inspireret af solen og kulturer i bl.a. Afrika, Cuba og Vestjylland.

Så dette hold er for dig, der har lyst til lidt af det hele og til at mærke, hvordan musikken og dansen understøtter og beriger hinanden i et trygt rum - med store trommer og køller og slagkraft.

Vi arbejder med både konkrete stilarter – og mere eksperimenterende musikalske rammer.

Et rum med sang, dans og trommer er altid bevægeligt og i forandring, og tilpasser sig dén gruppe man arbejder med. 

Alle kan være med, og niveauet tilpasses holdet. 

No style Office med Lars

Hvad får noget til at svinge? Hvordan opbygger man et groove? Hvordan slipper man det hoved, der vurderer ens egen præstation og hæmmer kreativiteten?

Vi tager udgangspunkt i kroppen som intelligent indlæringsværktøj. Vi slipper hovedet og alle ideer om stilarter.

Workshoppen vil hver gang starte på gulvet, hvor alt, hvad vi skal lave, bliver gennemgået med stemme trin og klap.

Når kroppen, motorikken og sanserne har lært, er det enklere at overføre til et decideret arrangement.

Vi vil også fortælle historier og bruge humor i det vi kommer frem til.

I udgangspunktet kommer jeg med oplæg, men I skal selvfølgelig også bidrage med ideer. Inspirationen kommer fra verdensmusikken og eks. James Brown m.fl.

 

Der vil være opvarmning og nedvarmning. 

For undervisere vil der være maser af inspiration til at arbejde med større grupper i musikundervisning eller andre skolefag.

 

Workshop C: (vælg én af de to hold)

 

Syng med Eliza 
På dette hold skal vi synge folkesange fra lande som Mali, Sydafrika, Tanzania, USA og Danmark, så vi synger både på malinke, wolof, zulu, swahili, engelsk, dansk og volapyk! Fælles for sangene er vidunderlige melodier med gode, sjove fortællinger, dybe rødder og en særlig nerve – en fryd for øret, hjertet og fødderne. Sangene fra forskellige kulturer giver os mulighed for at gå på opdagelse i nye rytmer, skalaer, ornamenter og klangfarver. Vi skal både synge unisont og flerstemmigt og give sangene vores eget præg med egne idéer. Undervejs tilfører vi sangene kropsligt liv ved at tilsætte body percussion og enkle bevægelser. Og er der stemning for det, tilsætter vi også instrumenter.

Kropsligt eksperimentarium med Lena

Da vores krop ofte er klogere end vi tror, vil vi lade kroppen bestemme i det meste af denne sidste workshop på dagen. Hvordan har den lyst til at bevæge sig? Hvor meget, hvor lidt, hvor vildt? Og hvordan føles det?

Vi skal eksperimentere med udtryk i dansen på mange måder, lade kroppen finde ind i et godt groove og finde glæde i det.  Blive inspirerede af hinandens måder at bevæge sig på - og af andre kulturers måder at bruge dans på.

Hver dag bliver med en ny vinkel og inspirations ramme, og en vekslen mellem det legende, det frie og det mere koreograferede. 

Og hver dag slutter eller starter med den gode vejrtrækning og enkle afspændende eller opbyggende øvelser, så man er sikker på at lande i egen krop.

Djembe

Pris pr. person:

Hjemmeboende / sovesal / telt kr. 5.150,-

Dobbeltværelse kr. 5.650,-

Dobbeltværelse med bad kr. 6.150,-

Eneværelse kr. 6150,-

Eneværelse med bad kr. 6650,-

  

Tillæg ved allergimad + kr. 50,-

  • Linned og 2 håndklæder er inklusiv

  • Tilmeldingsgebyr skal betales ved tilmelding

  • Restbeløbet skal betales senest 4 uger før kursusstart

Kucheza-27.jpeg
Kucheza-26.jpeg
Kucheza-17.jpeg
Kucheza-22.jpeg
Kucheza-holdet-2021-6.jpeg
Kucheza-Skema-2022.png

Undervisere

Benedikte%20Sten%20Andersen_edited.jpg
benedikte sten andersen

Benedikte Sten Andersen, har været forstander på Vestjyllands Højskole siden 1. juni 2020.

 

Benedikte kommer med en solid ballast fra både højskoleverdenen og musikskoleverdenen. Hun har desuden en baggrund som Kulturkonsulent og er Kunst- og Kulturleder uddannet. Hun har ofte undervist i Djembe og i Sang, Dans og Spil både internationalt og især i en årrække på Det Jyske Musikkonservatorie.

Som musiker har hun været særligt interesseret i vestafrikansk musik og den karakteristiske Djembe-tromme, hvor hun har udgivet "The Djembe Book" inkl. cd.

kristian-skov.jpg
Kristian Skov

Højskolelærer, musiker, sanger og kursusleder.
Tidligere lærer og censor på Musikkonservatoriet i Esbjerg.


Sanger i Granhøj Dans’ Leonard Cohen inspirerede forestilling, ’Dance me to the end of love’.

Lena Gregersen-kucheza 2021
Lena gregersen

Har undervist 25 år i Sang, dans og Spil på Det jyske Musikkonservatoriums uddannelse i Rytmisk Musik og Bevægelse (RMB), som er den eneste uddannelse af din art i Europa.

Desuden afholdt et utal af efteruddannelses kurser for musiklærere i ind-og udland.

 

15 år på Testrup Højskoles sommerkursus ”Kunsten at more sig”.

Fællesdanserum, fælles aktiviteter, teambuilding af mange slags i mange sammenhænge.

Studieture til Syd- og Vestafrika, Brasilien og Cuba.

Yndede omdrejningspunkter er legen, de kreative processer, levende samværsformer og den gode kommunikation på gulvplan i det musikalske rum. 

lars storck kucheza 2021.jpg
Lars storck

Perkussionist, Komponist, Underviser og Teambuilder.

Udgangspunktet for hans virke er en barndom i Afrika og utallige studierejser over alt på kontinentet.

Lars er en af pionererne og opfinderne inden for kropslig rytmetræning, SSB og SDS. Han har været docent på Rytmisk Musikkonservatorium i 17 år men er nu freelancer igen. Han har igennem mange år forsket i kroppens intelligens som indlæringsværktøj og udtryksmiddel.

Han har i 10 år arbejdet i Norge med efteruddannelse af kulturskolelærer og skolelærer såvel som pædagoger.

Eliza-Boye-Kucheza-2021.jpg
Eliza Boye

Eliza er freelance danser, musiker og underviser fra Aarhus. Hun er kandidat i rytmisk musik og bevægelse med hovedfagene rytmisk sang, SDS og korledelse fra Det Jyske Musikkonservatorium i 2013 og solist fra samme sted i 2018.

 

Elizas hjerte banker for den særlige symbiose mellem dans og musik. For 15 år siden fik hun øjnene op for vestafrikansk dans og musik, som hun faldt pladask for.
Lige siden har hun studeret dans, trommer og sang under lange ophold i Guinea, Senegal, Mali, Tanzania, Cuba, USA, England og Sverige. Desuden har hun optrådt i ind- og udland med kompagnier og bands.

 

Eliza har bred erfaring som underviser for alle aldre. Og hun elsker at dele ud af sin begejstring for dans og musik!