top of page

Reception for afgående forstander Else Mathiassen

fre. 14. sep.

|

Vestjyllands Højskole

I anledning af, at Else Mathiassen stopper som forstander efter 16 år markeres dagen med en reception.

Reception for afgående forstander Else Mathiassen
Reception for afgående forstander Else Mathiassen

Tid & sted

14. sep. 2018, 15.00

Vestjyllands Højskole, Skraldhedevej 8, Ringkøbing, Danmark

Om begivenheden

Da Else Mathiassen blev forstander på højskolen i 2002 var der 25 elever på højskolens lange vinterhold. I januar i år var der 81, hvilket er det højeste elevtal i højskolens historie.

”Det betyder rigtig meget for mig, at jeg overdrager en rigtig god og velfungerende højskole til min efterfølger”, siger Else Mathiassen og fortsætter, ”jeg har altid mest været en opbygger frem for en drifter, og det har været ekstremt spændende for mig at skabe den gode højskole, vi har i Vestjylland i dag”.

Nyt liv på Mors

Selv om Else Mathiassen stopper som forstander til oktober, er hun ikke færdig med at være højskolelærer eller kunstner. Mors er det første mål efter højskolen.

”Jeg glæder mig til at arbejde som udøvende kunster igen. Jeg vil lave mere teater og engagere mig i kulturlivet. Jeg elsker at bo langt fra de store byer i det, nogen kalder ”udkanten”, og jeg kan mærke, at der er spændende ting under opsejling på Mors”, forklarer Else Mathiassen.

Else Mathiassen har gennem sin tid som højskoleforstander holdt hendes kunstneriske netværk ved lige, og det har været en naturlig del af forstanderjobbet.

Hun har altid været drevet af nysgerrighed og kampen for den brede alment dannende højskole Lige nu er det eksempelvis realiseringen af højskolens fortælleakademi, som den afgående forstander brænder for og vil fortsætte med. Hun vil fortsat være tilknyttet skolen på deltid, hvor hun udover Fortælleakademiet også vil arbejde videre med skolens sommerkurser.

Svære sko at fylde

Bestyrelsesformand for Vestjyllands Højskole, biskop Elof Vestergaard, giver den afgående forstander et godt skudsmål med på vejen. Han fremhæver, at Else Mathiassen har været afgørende for, at vi i dag har en succesfuld højskole med god økonomi og glade elever.

”Else har en særlig evne til at understøtte den lokale forankring og samtidig være en spiller i den nationale debat og den danske højskolebevægelse”, siger Elof Vestergaard.

I sin tid som forstander har Else Mathiassen lagt et stort arbejde i de lokale kulturforeninger og teatre i Vestjylland, men også siddet i bestyrelsen i Folkeoplysnings Forbundet i Danmark, der i daglig tale er kendt som Højskoleforeningen.

”Else kombinerer to vigtige evner, der er centrale på en hver højskole. Hun er rigtig god til at forny højskolen og spotte vigtige tendenser, men samtidig udviser hun også noget så praktisk som godt købmandskab. Det er en sjælden kombination, og der skal ikke være nogen tvivl om, at vi kommer til at savne Else”, fortæller Elof Vestergaard.

Tager Jens med

Else Mathiassens mand Jens Bredholt, der underviser i maleri på højskolen, stopper også som lærer og flytter med ind i det nye hjem i Nykøbing Mors. Jens Bredholt har været på Vestjyllands Højskole siden 1986. Han vil som sin kone fokusere mere på arbejdet som udøvende kunstner.

De to bor frem til september i forstanderboligen ved siden af Vestjyllands Højskole. Else Mathiassen forklarer er jobbet som højskoleforstander er et fuldtidsjob i ordets bogstaveligste forstand.

”Jeg har været forstander døgnet rundt, og mit liv har været højskole. Det er her mine børn er vokset op. Mine kolleger, jeg til dagligt er leder for, er jo også mine naboer. Det er noget helt særligt at være forstander, og det skal en ny person i stillingen være indforstået med”, siger Else Mathiassen, der ikke kommer til at savne ledelsesdelen af forstanderjobbet.

”Jeg har jo aldrig været uddannet leder, og jeg mener heller ikke man kan ansætte en udpræget leder som højskoleforstander. En forstander skal først og fremmest være drevet af værdier og visioner. Vedkomne skal slet og ret være en kulturperson”, fortæller Else Mathiassen, der glæder sig til at være selvstændig og arbejde uden under- eller overordnede.

Del denne begivenhed

bottom of page