top of page
Kaj Munks Præstegård - en del af Ringkøbing-Skjern Museum.jpg

Kultur og Liv i Vestjylland

21. til 27. juni, uge 26

 

Vi fordyber os i livet og kulturen i Vestjylland

Foredrag om Luftkrigen i Vestjylland og 2.verdenskrig, om møder med mennesker, Luther og Grundtvig, Kunsteventyret i Herning, Baggrundshistorien for Strandingsmuset i Thorsminde, Kaj Munks virke og et besøg i Præstegården i Vedersø, og en aftentur til Vesterhavet.

 

Desuden en koncert med musik fra Fanø og folkedans.

Du kommer med på udflugt, hvor vi ser på egnes historie og kunst og natur.

Priser fra 5650-  

afhængig af hvilken type overnatning du vælger i tilmeldingen.

Vi glæder os til at se jer på Vestjyllands Højskole

Screenshot 2024-09-10 at 16.44.11.jpg

Overblik

Lørdag 21. juni

Fra 15.00 Ankomst, indkvartering og kaffe/the 
17.00 Rundvisning i grupper
18.00 Aftensmad 
19.30 Velkomst  
20.00 Velkomst ude på de forskellige workshops 

Søndag til torsdag  

08.00 Morgenmad 
09.00 Morgensamling 
10.00 Dagsplan

18.00 Aftensmad 
19.30 Aftenarrangement

Fredag 27. juni

08.00 Morgenmad 
09.00 Kort morgensamling  - Tak for denne gang

IMG_5682.jpeg

Undervisning og ture

 

Søndag 22. juni

10.00 Foredrag om 2. verdenskrig ved formidler fra Ringkøbing Skjern Museum

13.30 afgang til Byvandring Ringkøbing

Ringkøbing er en gammel købsstad med en lang historie. På turen rundt i gader og stræder, fortælles om både byens historie og udvikling, om lokalpersoner, om kirken, de smukke bygninger og meget mere.

16.00 Bunkertur til Houvigfæstningen

Houvigfæstningen Nord for Søndervig var en del af Atlantvolden og bestod af to stillinger: Ringelnatter, en radarstation og Kryle, et hærkystbatteri. I det smukke vestjyske klitlandskab byggede man 32 bunker og på turen fortælles nogle af de mange spændende og pudsige historier som er tilknyttet området.


Vi går indenfor i bunkerne, så medbring lommelygte. Husk praktisk tøj efter vejret.

 

Mandag den 23. juni

 

10.00 ved Højskolelærer Kristoffer Brun "Vores grønne fodaftryk"

Vestjyllands Højskole fik vindmølle i 1986 og højskolen var den første Folkehøjskole, der blev selvforsynende med energi i 1996.

 

I dag har vi en kombination af vindenergi, solceller og jordvarme, så vi bidrager positivt med grøn strøm til lokalområdet.

I 2025 har vi yderligere fået støtte fra Nordea Fonden til at arbejde videre med bæredygtighed både socialt og i vores jordbrug. Denne formiddag vil fokus være på vores grønne fodaftryk.

 

14.00 - 17.00 Velling - en flække i udkantsdanmark eller et stærkt lokalmiljø?

 

Vi besøger et par lokale iværksættere og spørge om det kan lade sig gøre at drive landsby i 2024 og om Velling er langt væk eller tæt på.

 

Tirsdag 24. juni

10.00 Foredrag ved Kunstner Hanne Schmidt; 

Kunsteventyret i Herning

Herning har sin helt egen tekstilhistorie. Dagens udflugt går til HEART – Hernings Museum for samtidskunst. Museet er båret frem af den passionerede skjortefabrikant Åge Damgaard.

På Herning Kunstmuseum satte kunstnere som Piero Manzoni, Robert Jacobsen, Paul Gadegaard, Svend Wiig Hansen, Sven Dalsgaard og Carl-Henning Pedersen byen på den anden ende.  

Foredraget lægger op til eftermiddagens udflugt, hvor vi besøger følgende udstillinger:

"Peter Carlsen - LOST" der viser værker fra hele hans virke fra 1980erne og frem til i dag.  Carlsens humoristiske og selvironiske stil tilbyder et satirisk blik på danskheden – vores fælles historie, identitet og nationalisme. Via Carlsens portrætter af sig selv og sin verden kan vi stille spørgsmål ved os selv og vores velfærdssamfund med kunsthistorien som bagtæppe.

"Smittet af bacillen" der præsenterer hovedværker fra museets egen samling i dialog med værker lånt fra private kunstsamlere. Herning har en forhistorie med kunst og kunstsamlere, der har gjort byen betydningsfuld for hele det kunstinteresserede Danmark. Derfor har HEART med udstillingen Smittet af bacillen valgt at sætte fokus på de private samlere, der omgiver os her i Jylland.

 

ringkobing---oster-strandgade-800px.jpg

Onsdag 25. juni

10.00 Foredrag ved Helle Henningsen, Strandinger på vestkysten

Vi vender blikket mod Thorsminde, der ligger på den jyske vestkyst ud til det vilde Vesterhav. I Thorsminde besøger vi Strandingsmuseum St. George, der fortæller om dramatiske strandinger på den farlige kyst og om befolkningens møde med søfolk fra hele verden.

 

Centralt i museets udstillinger er beretningen om de to engelske linjeskibe St. George og Defence, der strandede ud for Thorsminde juleaften 1811, og omkring 1300 mennesker omkom. Tidligere afdelingsleder på Strandingsmuseum St. George, Helle Henningsen, vil i sit foredrag introducere os til de dramatiske begivenheder forud for besøget i Thorsminde.

11.30 afgang til Thorsminde til Strandingsmuseet Skt. George

15.00 Kaj Munks Præstegård

 

Torsdag den 26.06

10.00


Sognepræst Vivian Linnebjerg og Højskolelærer Kristoffer Brun

Husker du Hans Kirks roman ”fiskerne”, siger navnet pastor Moe dig noget? Vestjylland er ofte forbundet med en stærk indremissionsk gren af kristendommen.

 

Men Velling var samtidig en af de første Grundtvigianske sogne i Danmark og som sådan en del af spændingerne mellem de forskellige fortolkninger af kristendommen, særligt omkring det forrige århundredeskifte. Alt dette får vi en snak med sognepræst Vivian Linnebjerg omkring.

14.00 -17.00 I rakkernes fodspor

Skraldhedevej. Jorden omkring Vestjyllands Højskole var ikke bare ringe. Den var så ringe, at selv de lokale i Velling sogn betragtede som dårligste i sognet og navngav en vej efter det.

 

Historien om Vestjylland er også historien om trange kår og et meget drøjt landbrug. De fattigste var rakkerne. Vi går i deres fodspor og besøger rakkerhuset ved Bundsbæk Mølle.

 

Som kontrast til dette tager vi også en tur forbi Helligkors Kloster, der som Danmarks yngste kloster blev etableret i løbet af 1950’erne. Også dette kloster har siden haft en omtumlet tilværelse.

Fredag 

Morgenmad, kort samling og afrejse.

Strandingsmuseum Thorsminde.jpg

Samlinger og foredrag

 

Lørdag den 21. juni

15.30 Velkomst i foredragssalen

16.30 – 17.30 Samtalesalon

Vi samles i foredragssalen til højskolesang og samtale. Efter oplæg er der i mindre grupper samtaler om emner om stort og småt i livet.

 Vi lærer hinanden lidt mere at kende og får gennem samtalen nye perspektiver på livet. Samtale salonen skaber rum for diskussioner, erfaringsudveksling og inspiration til livet.

19.30 Foredrag. Højskolelærer Kristoffer Brun; Folkehøjskolens opgave i 2024

At kalde højskolens grønne gerning i vor tid for en ”omvendt Grundtvig” er forkert.

 

Grundtvig var en stor fortaler for uddannelsen i håndens arbejde. Den var central på de første højskoler. Men hvor eleven i 1850 kom med en overvægt af praksis i bagagen, kommer de i dag med en overvægt af teoretisk viden. Det i sig selv ændrer på, hvor vi i højskolen skal tage fat. Den samme tanke genfinder vi hos en moderne didaktiker som Kurt Lewin.”

Søndag den 22. juni

9.00 Morgensamling Luftkrigen over Vestjylland

Mens ”fløde” og lettjente penge strømmer ud fra den kommende Atlantvold i de vestjyske klitter, buldrer de Allieredes bombemaskiner ind over de samme klitter hver eneste nat på vej mod deres mål. Deres last er dødbringende og rammer både involverede og uskyldige, samt de medvirkende. I krig er alle tabere.

Vi dykker ned i nogle af episoderne, hvad var hensigten, hvordan gik det eller ikke gik og hvilke konsekvenser fik det for både ven og fjende.

19.30 Højskoleaften. Foredrag med præst Jens Maibom ; Menneskemøder

På vej gennem liv og tilværelse møder man mange forskellige mennesker. Nogle forsøder ens tilværelse andre støder man sig på – men fælles for dem alle sammen er, at de er med til at gøre mig til dén, jeg er…

I foredraget vil fortællinger om møder med mennesker perspektivere pointen og understrege vigtigheden af, at vi ser hinanden som med-mennesker. 

Mandag den 23.juni

9.00 Morgensamling. Højskolelærer Tove Marie Hedegaard Mortensen og Kunstner Pernille Gjørup Brun; Sankthans i kunsten

Sankthans aften med bålet, ilden og mytologien, har været et yndet motiv i malerkunsten længe og ikke mindst her ved Vesterhavet. Vi kigger på en række af de stemningsfyldte malerier af Krøyer og samtidens Julie Fredborg.

19.30 Højskoleaften Vi ser på Højskolens haver denne smukke midsommeraften. Vi tænder bål og synger midsommersange.

vandringer2.jpeg

Samlinger og foredrag

Tirsdag den 24. juni

9.00 Morgensamling. Højskolelærer Danny Møller; Rakkerne i Dejbjerg

Foredraget handler om det udstødte folkefærd ”Rakkerne”, der boede og levede på Dejbjerg Hede og som stadig har efterkommere i området.

Oplægget tager sit udgangspunkt i starten af 1500-tallet, hvor Kongen indførte ”Rakkerhvervet”, som var bødlens hjælper og håndlanger.

Vi slutter af med at høre fortællingen om Kasper Hodde.

19.30 Foredragskoncert , Tove de Fries og Marcus de Flores

Tove de Fries er ud af en spillemands slægt og er Rigsspillemand. Hun spiller violin og gør historien fra Fanø lyslevende gennem fortællinger fra øen og tiden hvor Fanø var en kendt for sin søfart.

 

Marcus er guitarist og akkompagnerer.

 

Til sidst danser vi folkedans og vil på egen krop mærke den fantastiske stemning i dansen.

Onsdag den 25. juni

9.00 Morgensamling. Forfatter og redaktør Marie Østergaard Knudsen; Hvordan skriver vi godt?

Hvordan skriver vi godt og sandt om andre? Autofiktion og selvbiografier har domineret bogmarkedet de seneste år. Leonora Christine Skov, Thomas Korsgaard og Kasper Bonnen er nogle danske forfattere, der har skrevet om deres eget liv, fået succes, men også havnet i konflikt med deres familier. Vigdis Hjorth og Delphine Vigan er udenlandske.

 

Oplægget giver tre bud på, hvorfor den autofiktive trend er så stor, hvad den siger om vores tid, og hvordan man som forfatter – og som læser – kan undgå konfliktfælderne.

 

Tips, der direkte kan bruges i det almindelige levede liv udenfor skrivekammeret.

 

Marie Østergaard Knudsen giver to eksempler fra sin kommende roman "Du må ikke skrive om mor."

19.30 Aftentur til Vesterhavet og fortælling om egnen

Torsdag den 26. juni

9.00 Morgensamling. Højskolelærer Kristoffer Brun Ravn; ”Luther og Grundtvig – er mennesket godt eller skidt?”

”Luther og Grundtvig hænger tæt sammen. Den sidste forholdt sig tit og ofte til den første. Grundtvig mente, vi skulle lade os inspirere af Luther, men også at mennesket var grundlæggende godt, hvor Luther mente det modsatte.”

18.30 Festmiddag og indslag

Fredag den 27. juni

9.00  Kort Morgensamling

tegning og Maleri mad.jpeg

Priser

5.650.- Ugens kursus, program og fuld forplejning.
Overnatning i eget telt, egen campingvogn ved skolen,
eller overnatning et andet sted end på skolen.
Delt bad og toilet på skolen.

6.150.- Ugens kursus, program og fuld forplejning.

Delt dobbeltværelse med håndvask, linned og håndklæder.

Delt bad og toilet på gangen.

6.650.-  Ugens kursus, program og fuld forplejning.
Enkeltværelse med håndvask, linned og håndklæder.

Delt bad og toilet på gangen.

6.650.- Ugens kursus, program og fuld forplejning.

Delt dobbeltværelse med linned og håndklæder.

Eget bad og toilet på værelset.

7,150.- Ugens kursus, program og fuld forplejning.

Eget værelse med linned og håndklæder.

Eget bad og toilet på værelset.

Benedikte Sten Andersen.JPG

Benedikte Sten Andersen

Underviser og kursusleder

bottom of page