Udeliv

UDELIV - bliv klar til vildmarken

Bæredygtighed starter og slutter i naturen. I faget ”Udeliv” arbejder vi med håndværket "bushcraft". Det betyder, at vi skal arbejde med de redskaber og evner, du skal bruge for at bevæger dig i naturen, leve af den, bo i den, nyde den og passe på den. Din kontakt til naturen skal være bedre og sjovere.

For at vi kan nyde naturen, kræver det, at vi kan komme fra hytten til skovbrynet, fra skovbrynet til fjorden og fra fjorden til klitterne. Det kan være på mountain bike, hesteryg, surfbræt, i kajak eller i sejlskib. Sikkert er det, at vi skal arbejde med, hvordan vi bevæger os i naturen, og at det bliver meget nemmere, når vi kan bruge kompas og kort til at finde de små gemmesteder og gode lejrpladser.

Når vi færdes i naturen kræver det de rigtige redskaber, god forberedelse og gode idéer. Vi skal eksperimentere med rafter og bivuakker, og vi skal skabe en hyggelig base i skoven med svedhytte, køkken, toilet og måske en svingbro. Vi skal prøve kræfter med at bygge og tænde det perfekte bål og alle de andre små tricks, der gør tiden i naturen sjovere og mere bekvem. Og med det perfekte bål, kan du lige så godt lave et måltid mad af de råvarer, du kan samle, fælde, fiske eller fange omkring dig.

Når vi så er kommet på plads, har lun suppe i maven, tag over hovedet og varme i kroppen, skal vi hygge os. Målet er en større bevidsthed om naturens store kredsløb, et bedre kammeratskab med mennesker omkring os og kort sagt en bedre livskvalitet.

Med faget UDELIV er du udenfor en hel dag i ugen. Timerne er placeret således, at vi har mulighed for at overnatte ude i naturen, og der er sat tid af til en eller flere studieturer. Der kan forekomme en mindre egenbetaling ved visse aktiviteter.

underviser

Kristoffer Brun Gram

Kristoffer er kommunikationsmedarbejder på højskolen og underviser i faget “Udeliv”. Han er naturmand ind til benet og dyrker alle de udendørsaktiviteter, han kan komme i nærheden af. Han er uddannet sergent i forsvaret, kandidat i statskundskab, i kommunikation på journalisthøjskolen og har sideløbende taget en lang række instruktør- og udelivskurser.

Selvom om friluftsliv også er frisk luft og sved på panden. Mener Kristoffer, at det handler om mere og andet end bare den fysiske udfordring. Friluftsliv er at vælge det primitive over det komfortable. Det handler om at tage på tur i en lille gruppe med simple transportmidler, hvad enten det er på cykel eller til fods.

Kristoffers tilgang til udeliv ligger i forlængelse af skolens filosofi om bæredygtighed. Når du selv skal transportere grej, mad og vand, bliver det synligt, hvad du egentlig har brug for. Når du selv skal tage dit affald med hjem, tvinges du til at tænke over, hvilket aftryk du sætter på jordkloden. Og når du ikke har en skærm, der forstyrre dig, kigger du ud i horisonten eller op i himlen.

Gennem turer og oplevelser i naturen arbejder Kristoffer med kontrasten til en hektisk, teknisk og kompliceret hverdag. Det forklares allerbedst i et af Kristoffers ynglingscitater: ”Friluftsliv er knaphed på ting og overskud af tid. Hverdagslivet er knaphed på tid og overskud af ting”.

Gennem samtale og refleksion i rundkredsen om bålet, skal de oplevelser, vi tager med os fra naturen, blive til viden, holdninger og handlinger. Det er Kristoffers mål, at eleverne udvikler sig som individer og som gruppe ved, at alle får ansvar og er med til at tage beslutninger. I undervisningen trækker Kristoffer på brede erfaringer med undervisning af børn, unge og voksne inden for flere fritidsaktiviteter, i forsvaret og på universitetet.

Kontakt: kbg@vestjyllandshojskole.dk

jord til bord