Copy of DSC_0080.jpg
Copy of DSC_0173.jpg

LEvedygtigt jordbrug

Sommerlinje fra 2021

Drømmer du om altankasser fuld af grøntsager, en selvforsyningshave eller måske opstart af egen småskala produktion? Fra 2021 kan du gå på Vestjyllands Højskole om sommeren – der, hvor der sker allermest i haven. ‘Levedygtigt jordbrug’ er en sommerlinje på 12 uger, hvor vi sammen undersøger, hvordan levedygtig brug af jord kan se ud.

 

Den praktiske undervisning foregår primært i produktionshaven Markedshaven og i permakulturhaven Forandringens Have. Derudover vil der være forløb med bæredygtigt byggeri. ‘Levedygtigt jordbrug’ har et tæt samspil med højskolens køkken, og alt hvad vi høster bliver til den lækreste mad. På sommerlinjen får vi hænderne i mulden, vi ser på, hvad bæredygtige fællesskaber kan, og vi lærer at arbejde med og ikke mod naturen.

 

Vil du være med til at tage del i udviklingen af fremtidens brug af jord? Meld dig til sommerlinjen 2021 allerede nu. Der er 25 pladser i alt.

Skema

Herunder kan du se et eksempel på en almindelige uges gang. I praksis vil der være en veksling mellem praksis, teori, projekter, ekskursioner og selvfølgelig mand forskellige temaer. Du kan se, hvilke temaer, vi arbejder med, i de forskellige uger nedenfor

Mandag        Tirsdag          Onsdag            Torsdag           Fredag 

Morgenmad/morgensamling

I klassen            I haven              I klassen               I haven                 I klassen

Frokost

I haven              I haven              I haven                 I haven                 I haven

Aftensmad

Onsdags-arrangement

Temaer

Uge 1 og 2: Planter og jord

Med udgangspunkt i skolens haver lærer vi om dyrkning af grøntsager og opbygning af en god jord. Hvordan skaber vi gode vækstbetingelser for vores afgrøder? Vi lærer om de afgrøder og sorter, som egner sig godt til det danske klima, og hvordan man dyrker og formerer dem. Og så får vi masser af jord under neglene, når vi skal bestemme jordtyper og lave kompost, som er sprængfyldt med liv. 

 

Uge 3 og 4: Jordbrugssystemer

Hvordan dyrkes vores fødevarer? Vi lærer om forskellige jordbrugssystemer, herunder fordele og ulemper ved forskellige dyrkningsformer. Vi lader os inspirere af de mange gode løsninger, der allerede findes inden for det regenerative jordbrug. Her ser vi eksempler på landbrug i forskellig kontekst og skala – markedshaver til effektiv småskala produktion af grøntsager eller skovlandbrug, hvor træer integreres med landbrugsafgrøder eller husdyrhold. 

 

Uge 5 og 6: Natur og ressourcer

Hvordan forstår vi naturen bedre? Vi kigger ind i diversiteten af planter, svampe og insekter og lærer om de store og små dynamikker i landskabet. Naturen cirkulerer sine ressourcer. Vores mål er at gøre det samme – derfor lærer vi om, hvordan kredsløb for kulstof, næringsstoffer og vand fungerer. Vi går i gang med naturpleje – vi skal nemlig ud og slå med le og oprense en sø. Og vi skal sanke vilde planter og øve os i plantebestemmelse.

 

Uge 7 og 8: Design og planlægning

Vi begynder at få gode ideer, og her er planlægning en vigtig del af processen. Formålet er at lære at skabe bæredygtige systemer, som er gavnlige for os og vores omgivelser og samtidig praktiske at bruge. Vi dykker ned i sædskifte, planlægning af sæsonen og vi arbejder med dyrkningsplaner. Vi bruger værktøjer fra permakulturen til at lære vores omgivelser at kende og derudfra planlægge, hvordan vores altan, have eller landbrug skal indrettes.  

 

Uge 9: Det sociale jordbrug

Hvordan kan vi styrke fællesskaberne omkring vores fødevareproduktion? Maden dyrkes af mennesker i samspil med naturen. For at skabe det gode liv og bæredygtige forandringer i jordbruget kræver det fællesskab og samarbejde. Vi lærer om sociale økosystemer, forskellige ejerskabsformer som landbrugsfonde og fødevarefællesskaber. Og vi ser på, hvordan de friske afgrøder dyrket lokalt havner hos familier, restauranter og skoler i nærheden.

 

Uge 10: Bæredygtigt byggeri

Du kommer til at bo i en lille landsby bestående af tiny houses, som er lavet af træ, hamp og andre bæredygtige byggematerialer. Vi bygger videre på den lille landsby og gør det til et endnu dejligere sted at være. Vi kan fx bygge et nyt udekøkken med borde og bænke eller et muldtoilet og udendørs brusebad.

 

Uge 11 og 12: Opstart af smålandbrug

Drømmer du om at starte en lille grøntsagsproduktion? Eller vil du gerne være mere selvforsynende? I kursets sidste uger samler vi op på, hvad vi har lært og sætter tingene sammen. Her ser vi på valg af jordbrugssystem, forretningsmodeller og opstart af virksomhed. Vi tager afsæt i mulighederne i din kontekst - om det er på altanen, i et bylandbrug, din nabos have eller et lille landsted - og de næste skridt for at få hænderne i mulden. 

Danny og eleverne bygger tiny houses

undervisere

Nynne Louise Bach

Nynne er uddannet gartner og har også en baggrund som miljøplanlægger. Hun brænder for at dyrke jorden på en hensynsfuld måde og er meget optaget af økologi og småskala produktion, særligt market gardening.

 

Nynne har arbejdet i forskellige økologiske grøntsagsproduktioner og bylandbrug. Hun har erfaring med at arbejde tæt sammen med kokkeskoler, restauranter og storkøkkener og finder stor drivkraft og inspiration i dette samarbejde. Nynne arbejder for at gøre Vestjyllands Højskole mere selvforsynende med økologiske grøntsager, urter og frugt

 

For Nynne er planternes verden magisk og grøntsager noget af det smukkeste. Et arbejdsliv der primært foregår under åben himmel ser hun som en gave. Denne grønne glæde vil hun gerne dele med højskolens elever.

Rebecca Kaagh Nordbo

Rebecca drømmer om at gøre Vestjyllands højskole til den bedste skole for verden og gennem sin undervisning give eleverne værktøjer til at gøre deres idéer til virkelighed. Hun er uddannet kaospilot - en international uddannelse inden for projektledelse, iværksætteri og konceptudvikling. Rebecca brænder for at sætte skub i den grønne omstilling og for at gøre vores samfund og levevis langtidsholdbar og bæredygtig.

Rebecca har tidligere startet byhaven "Cyanidhaven" i Aarhus, et eksperimentarium for lavpraktiske gør-det-selv løsninger, der forvandlede en lokal giftgrund til en grøn oase. Derudover har hun været medstifter af foreningen Zero Waste Danmark, der arbejder for et samfund uden spild og for at fremme cirkulær økonomi.

Permakultur og konkret dyrkning af spiselige afgrøder er blandt Rebeccas store passioner. Hun har løbende holdt workshops og foredrag om bl.a. frøsamling, kompostering og opstart af køkkenhaver med det formål at skabe lyst, mod og redskaber til at gå i gang derhjemme. Desuden har hun været en fast del af redaktionen på Sustain Daily, et webmagasin om hverdagsbæredygtighed, hvor hun skrev artikler om grøn livsstil.

Med filosofien "Ingen kan gøre alt, men alle kan gøre noget" ønsker Rebecca at sætte fokus på, hvad vi hver især, der hvor vi er, med det vi har, kan gøre for at skabe en bedre verden.

Kontakt: rn@vestjyllandshojskole.dk 

Kristoffer Ammitzbøll

For Kristoffer er permakultur et nyttigt redskab, der kan skabe positive forandringer i en
dynamisk verden. Kristoffer er opsat på at blive en del af løsningen på nutidens udfordringer. Det gør han bedst ved at dele ud af sit nørderi.

 

Kristoffer er uddannet indenfor biologi, miljø og jordbrug. Han interesserer sig både for de helt små væsner, som lever i jorden, men også de store sammenhænge som vi alle sammen indgår i.
Han har arbejdet som frivillig på permakultur-projekter i Danmark og i Portugal, hvor han udviklede en sund passion for kompost.

 

Han har erfaring med at dyrke diverse levende kulturer såsom svampe, orme og mikroorganismer og har designet og drevet en mikrogrøntproduktion i sin lejlighed, som et selvstændigt virksomhedsprojekt i forbindelse med sin uddannelse. De praktiske dyrkningseksperimenter er centrale i hans undervisning – her er hans tilgang til tingene ofte ”Nu prøver vi, og så ser vi, hvad der sker”.

Kontakt os
@vestjyllandshojskole
Søg på siden

Vestjyllands Højskole

Skraldhedevej 8

6950 Ringkøbing

​​

Tlf +45 9675 3777

kontor@vestjyllandshojskole.dk

  • Facebook - White Circle
  • Instagram - White Circle
  • Vimeo - Hvid Circle
  • YouTube - White Circle
  • Twitter - Hvid Circle