LEvedygtigt jordbrug

Sommerlinje fra 2021

Sommer er den bedste tid, når man dyrker jorden og lever af sin have. Det er der, du kan se frugten af dit arbejder. Gå rundt i bare tær i græsset. Lade dig gennemvarme af solen som planterne eller løbe i ly i drivhuset, når det regner.

Vi elsker vores have, og vi elsker at rode i den, dyrke ting, bygge ting. Om foråret bruger vi lang tid på at gøre klar, plante om, sætte ud. Derfor kan man også spørge sig selv om, hvorfor der skulle gå fra 1969 til 2021, før vi fandt på at lave en 12 ugers sommerlinje, så vores lange elever også kan være med til at høste det dejlige overskud af haven. Og det er der ikke rigtig noget godt svar på.

Men her er den altså. Vores sommerlinje med fokus på alt, hvad du skal bruge for at drive dit eget levedygtige jordbrug. Vi skal have jord under neglene, men muligvis også splinter i fingeren. For vi skal dyrke, bygge, bage, bo og hygge os bæredygtigt.

Mens du er her skal du bo i vores bæredygtige tiny houses, som er ved at blive bygget lige nu. Det kan du se mere om i filmen nedenfor.

Skynd dig. Der er 25 pladser.

Skema

Herunder kan du se et eksempel på en almindelige uges gang. I praksis vil der være en veksling mellem praksis, teori, projekter, ekskursioner og selvfølgelig mand forskellige temaer. Du kan se, hvilke temaer, vi arbejder med, i de forskellige uger nedenfor

Mandag        Tirsdag          Onsdag            Torsdag           Fredag

Morgenmad/morgensamling

I klassen            I haven              I klassen               I haven                 I klassen

Frokost

I haven              I haven              I haven                 I haven                 I haven

Aftensmad

Onsdags-arrangement

Temaer

Uge 1 og 2: Planter og jord

Med udgangspunkt i skolens haver lærer vi om dyrkning af grøntsager og opbygning af en god jord. Hvordan skaber vi gode vækstbetingelser for vores afgrøder? Vi lærer om de afgrøder og sorter, som egner sig godt til det danske klima, og hvordan man dyrker og formerer dem. Og så får vi masser af jord under neglene, når vi skal bestemme jordtyper og lave kompost, som er sprængfyldt med liv.

Uge 3 og 4: Jordbrugssystemer

Hvordan dyrkes vores fødevarer? Vi lærer om forskellige jordbrugssystemer, herunder fordele og ulemper ved forskellige dyrkningsformer. Vi lader os inspirere af de mange gode løsninger, der allerede findes inden for det regenerative jordbrug. Her ser vi eksempler på landbrug i forskellig kontekst og skala – markedshaver til effektiv småskala produktion af grøntsager eller skovlandbrug, hvor træer integreres med landbrugsafgrøder eller husdyrhold.

Uge 5 og 6: Natur og ressourcer

Hvordan forstår vi naturen bedre? Vi kigger ind i diversiteten af planter, svampe og insekter og lærer om de store og små dynamikker i landskabet. Naturen cirkulerer sine ressourcer. Vores mål er at gøre det samme – derfor lærer vi om, hvordan kredsløb for kulstof, næringsstoffer og vand fungerer. Vi går i gang med naturpleje – vi skal nemlig ud og slå med le og oprense en sø. Og vi skal sanke vilde planter og øve os i plantebestemmelse.

Uge 7 og 8: Design og planlægning

Vi begynder at få gode ideer, og her er planlægning en vigtig del af processen. Formålet er at lære at skabe bæredygtige systemer, som er gavnlige for os og vores omgivelser og samtidig praktiske at bruge. Vi dykker ned i sædskifte, planlægning af sæsonen og vi arbejder med dyrkningsplaner. Vi bruger værktøjer fra permakulturen til at lære vores omgivelser at kende og derudfra planlægge, hvordan vores altan, have eller landbrug skal indrettes.

Uge 9: Det sociale jordbrug

Hvordan kan vi styrke fællesskaberne omkring vores fødevareproduktion? Maden dyrkes af mennesker i samspil med naturen. For at skabe det gode liv og bæredygtige forandringer i jordbruget kræver det fællesskab og samarbejde. Vi lærer om sociale økosystemer, forskellige ejerskabsformer som landbrugsfonde og fødevarefællesskaber. Og vi ser på, hvordan de friske afgrøder dyrket lokalt havner hos familier, restauranter og skoler i nærheden.

Uge 10: Bæredygtigt byggeri

Du kommer til at bo i en lille landsby bestående af tiny houses, som er lavet af træ, hamp og andre bæredygtige byggematerialer. Vi bygger videre på den lille landsby og gør det til et endnu dejligere sted at være. Vi kan fx bygge et nyt udekøkken med borde og bænke eller et muldtoilet og udendørs brusebad.

Uge 11 og 12: Opstart af smålandbrug

Drømmer du om at starte en lille grøntsagsproduktion? Eller vil du gerne være mere selvforsynende? I kursets sidste uger samler vi op på, hvad vi har lært og sætter tingene sammen. Her ser vi på valg af jordbrugssystem, forretningsmodeller og opstart af virksomhed. Vi tager afsæt i mulighederne i din kontekst - om det er på altanen, i et bylandbrug, din nabos have eller et lille landsted - og de næste skridt for at få hænderne i mulden.

Danny og eleverne bygger tiny houses