Skriv dit liv - erindringer der bliver læst

Uge 35: 28. august - 3. september 2021

Går du med et ønske om at få skrevet om dit liv? Velkommen til en uge, hvor du får det gjort!

 

Det har stor betydning at skrive sine erindringer. Det skaber glæde hos børn, børnebørn og i vore omgivelser. Men det skaber også stor værdi hos os selv. Dét at skrive om sit liv rækker både bagud i tiden og peger fremad mod det liv, der skal leves. Formålet med kurset er at skrive gode erindringshistorier, der bliver læst.

 

Det afgørende er at finde de gode historier fra livet. Gode historier er dem, hvor der er noget på spil, og hvor holdninger og livsændringer kommer til syne. Du lærer at finde en vinkel i dine erindringshistorier og lærer at holde den hele vejen igennem teksten. Du bliver skarpere på dit eget sprog gennem øvelser og eksempler. Sproget skal fange og fastholde læseren – dét lærer du. Vi taler om billedsprog, scener, associationsfælder og sætningsopbygning. Vi taler også om redigering, tryk og kontakt til forlag.

 

Flere etablerede forfattere har i disse år stor succes med autofiktion og slægtsromaner – de skriver skønlitteratur om egne eller familiens oplevelser.  Måske har du også lyst til at skrive skønlitterært om dit eget eller familiens liv? Kurset viser, hvordan du kan gribe den proces an. 

 

Vestjylland Højskole danner rammen. Her møder du andre mennesker. Du oplever den gode højskolestemning og den flotte vestjyske natur. Vi starter dagen med morgensamling og slutter med fællesoplevelser som foredrag og Vesterhavstur.

Velkommen til en fordybende skriverejse på Vestjyllands Højskole!
Marie Østergaard Knudsen, forfatter og underviser. www.skrivditliv.nu

Kurset er samtidig "Ikonmaleri", "Mental og fysisk sundhed", "Keramik" og "Pileflet - flet af kurve og tasker af pil."

Ugeprogram

Lørdag: Velkommen

Fra kl. 15.00: Ankomst, indkvartering og kaffe/the.

Kl. 17.00: Rundvisning

Kl. 18.00: Aftensmad

Kl. 19.00: Velkomst og praktiske oplysninger. Velkommen til Vestjylland.

Kl. 20.00: Velkommen til kurset ved Marie Østergaard Knudsen. Glæden ved at være skrivende.

Søndag:

Kl. 9.00-9.45: Morgensamling

Kl. 9.45-11.45: Opskrift på læsevenlige erindringshistorier – hvad indeholder de? Hvilke elementer gør dine erindringer værd at læse? Præsentation af metode. Mottoet er: Fortæl ikke alt, hvad du kan huske, men dét, du ikke kan glemme. Skab et overskueligt mål: Skriv syv historier fra livet. Genregennemgang: Fortælling. Hvad er en god fortælling? En fortælling er et indhug i tiden: noget, der starter, udfolder sig og finder sin afslutning. Aristoteles sagde karakteriserende om en fortælling, at den har en begyndelse, en midte og  en slutning.

Kl. 12.00: Frokost.

Kl. 14.00-16.30: Forskellen på produktion og redigering. Sådan skal du tænke, når du skriver: Bliv generøs med dine tekster. Introduktion til aktiv skrivning og ledsaget skrivning. Ledsaget skrivning er korte passager, hvor vi sidder sammen om din tekst. I alt får du respons på to tekster i løbet af kurset. Aktiv skrivning består af guidet og fri skrivning. Eksempler på velskrevne erindringsfortællinger. Aktiv skrivning: erindringsfortællinger.

16.30: Sprogkursus 1: Hvordan undgår vi nøl, gentagelser, klicheer og konklusioner, når vi skriver?

Kl. 18.00: Middag.

Kl. 19.00: Aftenprogram

 

Mandag:

Kl. 9.00-9.45: Morgensamling

Kl. 9.45-11.45: Genregennemgang: Breve som erindringshistorier. Find en god modtager til dine breve, og beslut dig for en vinkel. Rejsebreve kan være gode nedslag i livet – især hvis du har et greb. Du lærer, hvordan du finder ét. Skriv et erindringsbrev om oplevelser, du havde som 5, 9 og 13-årig. Eller et brev til dit barnebarn om en søskendegruppe i din familie. Eksempler på velskrevne og læsevenlige erindringsbreve. Aktiv skrivning: erindringsbreve.

Kl. 12: Frokost

Kl. 14.00-16.30: Den journalistiske vinkel. Spørgsmålet, du som forfatter skal kunne svare på: hvad vil du med din læser? Gennemgang af de forskellige formidlingsformer: forskning, journalistik og fortælling. Diskussion af dét afgørende i at placere sig ét sted. Eller i hvert fald at kende genrerne for at kunne bevæge sig mellem dem. Aktiv skrivning. Respons på de første tekster.

Kl. 16.30: Sprogkursus 2: Skriv kort og aktivt – uden fynd- og biord. Undgå papirsprog.

Kl. 18.00: Middag 

Kl. 19.00: Aftenprogram.

 

Tirsdag:

Kl. 9.00-9.45: Morgensamling.

Kl. 9.45-11.45: Begrebet fraktion – når fakta og fiktion blandes sammen. Hvordan skriver man skønlitterært om sit eget liv? Flere etablerede forfattere har i disse år stor succes med at skrive om deres eget liv. Genren kaldes autofiktion. Vi taler om, hvordan man kan skrive, og hvad man skal overveje i processen. Eksempler på, hvordan etablerede forfattere har forankret deres stil - eksempelvis Leonora Christine Skov (Den, der lever stille). Genregennemgang: Noveller. Hvordan skriver man en novelle? Forskellen på moderne og klassiske noveller. Noveller er korte historier med få aktører. Etiske overvejelser over at skrive fiktion på baggrund af sit liv. Hvordan skaber jeg den gode dialog. Aktiv skrivning

Kl. 12: Frokost.

Kl. 14.00 -16.30: Hvordan skriver vi om det svære? ”Det er altid nødvendigt at huske på, at fiktionsforfatteren umiddelbart er meget mindre optaget af store ideer og struttende følelser end af at iføre kontorister filttøfter”, skrev sydstatsforfatteren Flannery O’Conner i forbindelse med læsninger af Flauberts roman Madame Bovary fra 1857. Dét har hun ret i. Vi beskæftiger os med følelser i tekster. Vi får dem udtrykt ved ikke at fokusere på dem. Som forfatter skal man vise oplevelserne og være konkret – og lade læseren om at føle. Aktiv skrivning og ledsaget skrivning.   

Kl. 16.30: Sprogkursus 3: Vidensprog vs. erfaringssprog. Undgå bagvægt i dine sætninger og stig ned ad abstraktionsstigen.

Kl. 18.00: Middag.

 

Onsdag:

Kl. 9.00-9.45: Morgensamling.

Kl. 9.45-11.45: Hvordan fanger du din læser fra start? Indledninger og afslutninger, og hvorfor vi skal droppe dem. ”Der skal være trold i det, jeg skriver”, sagde den norske forfatter Henrik Ibsen om sine tekster. Hvordan får vi den derind? Aktiv skrivning: Erindringsfortællinger, erindringsbreve eller erindringsnoveller. 

Kl. 12: Frokost

Kl. 14.00-16.30: Erindringsessay. Hvad indeholder et essay? Hvad er forskellen på et blogindlæg, en klumme og et essay? Formen i et essay er søgende, og forfatteren behandler gerne et emne, der kan være lidt udfordrende. Et essay minder om avisernes kronik, dog behøver emnet i essayet ikke være aktuelt. Aktiv skrivning.

Kl. 18.00: Middag

Kl. 19.00: Aftenprogram

Torsdag:

Kl. 9.00-9.45: Morgensamling: 

Kl. 9.45-11.45: Skriv om slægten. Flere etablerede forfattere har i disse år stor succes med at skrive om deres slægt – både den nære og den fjerne. Forskerne i epigenetik mener, at vi kan arve traumer og oplevelser. En teori, der giver nye dimensioner til at beskæftige sig med og skrive om sin slægt. Eksempler på, hvordan etablerede forfattere har forankret deres stil: Merethe Pryds Helle (Folkets Skønhed) og Jesper Wung-Sung (En anden gren).

Professor i pædagogik Bosse Bergstedt fortæller, hvordan han har skabt korte fiktionstekster om forskellige pædagogiske tænkere som Hanne Arndt, Maria Montessori og Martin Luther mv. i sin bog Pædagogik for forandring – stemmer der udfordrede viden og samfundet. Bosse Bergstedt viser eksempler på sine fiktionstekster og fortæller om sin inspiration og sine overvejelser. Han viser, hvordan selv en kort fiktionstekst kan rumme både person, teori og historie.

Kl. 12: Frokost.

Kl. 14.00-15.00: Fra manus til forlag eller selvudgivelse. Forlægger Mikael Strøm Eriksen fra Skriveforlaget. Mikael Strøm Eriksen har specialiseret sig i at udgive erindringer for andre og giver eksempler på gode erindringsbøger fra forlaget. Han fortæller om mulighederne for at få trykt sine erindringer. Aflevering, opsætning, korrektur, billeder, billedtekster og priser. Skriveforlaget er et af Danmarks mest erfarne medudgiver- og selvudgiverforlag.

Kl. 15: Kaffe

Kl. 16: Gennemgang af fem fejl, der optræder i alle manuskripter.  Aktiv skrivning. Gennemskrivning og redigering af vore tekster. Hvordan fortsætter jeg?   

Kl. 18.30: Festmiddag.

 

Fredag: Tak for denne gang

Kl. 8.00 - Morgenmad og kort morgensamling

Herefter afrejse

Med forbehold for programændringer!

Pris pr. person:

Hjemmeboende / sovesal / telt 4250,-

Dobbeltværelse 4750,-

Dobbeltværelse med bad 5250,-

Eneværelse 5250,-

Eneværelse med bad 5750,-

  

Tillæg ved allergimad+ 50,-

Evt. afbudsforsikring 250,-

  • Linned og 2 håndklæder er inklusiv.

  • Tilmeldingsgebyr + evt. afbudsforsikring skal betales ved tilmelding. Restbeløbet skal betales senest 4 uger før kursusstart.

  • Læs mere om afbudsforsikring

Underviser

marie-oestergaard-knudsen.jpg
Marie Østergaard Knudsen

 Marie har i en årrække afholdt kurser i kunsten at skrive sine erindringer.

Er cand.mag. i litteraturvidenskab, journalist og forfatter.

Marie Østergaard Knudsen er forfatter bag flere bøger, bl.a. FORTÆL DIT LIV, som udkom i 2016.

Web: http://www.skrivditliv.nu/

Til fællesarrangementer på højskolen vil du også møde underviserne fra de øvrige kurser: