Højskolerne fylder 175 år

November 7, 2019

Den 7. november 2019 er det 175 år siden, den første højskole blev oprettet i Danmark. En bevægelse og en skoleform, som har haft afgørende betydning for udviklingen af det danske samfund. Det bliver markeret over hele landet.

Første højskole på dansk jord

Idéen om folkehøjskolerne udsprang i de tidlige 1830’ere. Grundlæggeren var teolog, forfatter, filosof, historiker og politiker N.F.S Grundtvig.

Den første danske folkehøjskole åbnede i Rødding i Slesvig i november 1844. Grundtvig havde ved et folkemøde tidligere på året på Skamlingsbanken givet ideen sin fulde tilslutning, men havde i øvrigt ingen væsentlig indflydelse på bondeskolen i Rødding.

Stadig relevant

På højskolerne har dannelse og uddannelse gået hånd i hånd og medvirket til at oplive og oplyse, så vi i dag har et af de mest sammenhængende og oplyste samfund i verden.

N.F.S. Grundtvigs banebrydende tanker om højskolen og livsoplysning har bredt sig verden over, og højskolen har det godt. Der er i dag 70 højskoler i Danmark, og der kommer stadig flere elever, både unge og ældre. Siden 2009 har de danske højskoler oplevet en elevfremgang på 35 procent.

Landet over markeres jubilæet. Det vil vi også gøre på Vestjyllands Højskole, når vi senere på skoleåret inviterer til åbent hus i maj.

Du kan se mere om højskolernes jubilæum her.