Øst og vest bliver mere og mere polære

Mit lokalområde i Ringkøbing-Skjern Kommune er den diametrale modsætning til det København, jeg forlod for et halvt år siden. Københavneri er et begreb, der lever i bedste velgående i dette land. På trods af bredbånd, broer og motorveje er afstanden mellem København og provinsen kun blevet større. Polariseringen er vokset, de kreative er blevet mere kreative, provinsboerne er blevet mere provinsielle, og jeg er blevet mere glad for at kigge ud af mit vindue og mindre glad for at køre østpå. Jeg vil forsøge at svare på, hvorfor afstanden mellem de to poler eksisterer og udvides.

Både i provinsen og hovedstaden er der sæt af værdier og normer, der i mine øjne udvikler sig i hver deres retning. I København er der flere og flere mennesker med kreative eller humanistiske uddannelser, der kæmper om de samme prestigefyldte job. Nogle af dem tilhører det såkaldte prekariat. Det er kendetegnet ved, at man udfører arbejde for lavere løn og er ansat for kortere tid end tidligere. Usikkerheden forstærkes af stigende boligpriser i hovedstaden, der igen øger presset på populære acceptable job. Det kreative og projektansatte prekariat er som et proletariat uden organisering sin egen største fjende, fordi personerne simpelthen underbyder hinanden, hvis de ikke ligefrem arbejder gratis. Alt i alt en ond spiral, der kun forstærkes af en ambition om en form for kreativt og lykkeligt liv, der gør sig godt på Instagram.

Ser jeg på mit lokalområde i Ringkøbing-Skjern Kommune, så er der stort set tale om den diametrale modsætning. Her er adgang til billige boliger og ikke bare lav, men den laveste ledighed i Danmark. Samtidig fylder ambitionen om den kreative livsstil meget lidt. At være godt tilfreds er langt hen ad vejen godt nok.

Danskere er dårlige til at flytte sig. Det er bedre at arbejde gratis og være på dagpenge end at flytte sig. Det er ikke i sig selv tilstrækkeligt, at der er arbejde at få i provinsen, det skal være det rigtige arbejde. Det paradoksale – og næsten tragikomiske – er, at man faktisk ville kunne klare sig for en prekariatsløn i Vestjylland.

Dette er ikke et forsvar for provinsen, det er en anbefaling. Faktisk er det, der har overrasket mig allermest, hvad jeg godt kan lide ved at bo herude. Da jeg flyttede fra København for et halvt år siden, troede jeg, at jeg ville lave noget markant andet i min fritid end i København. At jeg ville spille seriefodbold, grille og lave praktiske ting. Eller at der ville komme en Morten Korch-film forbi og tage mig med til høstfest i en velpyntet lade. Det er ikke sket endnu. Jeg har derimod fået mere ro og enkelhed. Måske endda noget, der minder om tilfredshed. Noget af det, man kunne frygte at miste, er det, jeg sætter allermest pris på at være afskåret fra. Jeg skal mindre. Der kommer færre forbi mit hjem, og de, der gør, er nødt til at blive her i længere tid. Jeg savner ikke det kreative hamsterhjul og slet ikke mediemøllen. Jeg har egentlig bare lyst til at være derhjemme og på min højskole. Jeg mærker, at jeg er mere uoplagt, hvis jeg skal noget mediefidusagtigt østpå. Jeg har svært ved at se, hvad vi skal med nyheder og medier og alt muligt larm, der forældes i det nu, det er trykt, skrevet eller sendt.

Jeg tænker stadig, ”hvad skal vi med …?” Det er bare noget andet, jeg ikke ved, hvad vi skal med. Jeg har heste, høns, fjord og en vindmølle uden for mit vindue. Hvad skal vi med Papirøen, Kødbyen, kulturborgmesteren, masseturismen, Strøget, sliders, offentlig transport, konsulenter, designere og reklamebureauer?

Jeg ved, at man ikke kender en pol, man ikke har været tæt på. Jeg ved, at de, der flytter sig, vil komme til at elske noget, de troede, de ville hade og omvendt. Jeg ved også, at jeg kun ved, hvordan København fungerer, fordi jeg har boet der i 20 år. Jeg savner gode kebabber og fodboldbarer, men ikke baristaer og kulturudbud. Måske var det en idé mindst en gang i sit liv at vende magneten om. Skift om på polerne, for at man kan flytte dig til et sted, man har råd til at bo. Man kan altid flytte tilbage senere og hade det. Måske endda med en større forståelse af dem, der er magen til en selv, men mener noget andet.