Why do the girls shave their heads but not their bodies?

Nogle gange er det i de spørgsmål, vi får, at vi finder svarene.

Austin Chambers har brugt de sidste tre måneder på Vestjyllands Højskole, og vi holder af ham, som han holder af os. Austin har mindet os om, at der peger fire fingre på os selv, når vi peger på andre. På Vestjyllands Højskole mener vi, at vi er ret rummelige. Vi mener, vi er gode til at byde alle mennesker velkomne. Hvorfor slugte vi så en klump, da vi hørte Austins tale på sidste skole dag? Det gjorde vi fordi, der stod en langhåret surfer fra New Zealand, der ikke så fattig ud, han så ikke forfulgt, han så måske endda smart ud. Hvem troede han, han var? Filmstjerne eller måske forsanger i U2?

Men Austin er netop ingen af delen. Han er nede på jorden, og hans lange lyse surferlokker har aldrig set hårfarve. Det er salt, vind og sollys. Og det er irriterende, at vores rygmarvsreaktion ikke var en insisteren på at se Austin, som han er. Vi så den så politisk ukorrekte hvide maskuline mand. Vi hoppede i fælden med begge ben. Men det allerværste er, at vi måske tænkte, ”han skal nok blive klogere”. Det blev Austin sikkert, men det står så øretæveindbydende åbenlyst klart, at vi også er blevet det.

Til den sidste morgensamling i dette skole år havde de andre elever valgt, at netop Austin skulle være med til at holde elevernes tale, og Austins del lød sådan her:

“The main thing I can remember from the first month here is repeatedly asking myself:
-Is this a dream?
-How the fuck did I end up here?
-What is this crazy place called Højskole?
-Who are all these strange Danish people that all look the same and eat jam and cheese for breakfast?
-That knit during class and sing songs from a blue bible-like book every morning?
-Why is everyone naked all the time and why do the girls shave their heads but not their bodies?
-Why do the girls play beer bowling and drink “Dansk Pilsner” like its water?
-Why do the boys play chess and read poetry instead of playing rugby and surfing?
-Where are all the boys anyway?
-And why is the school principal inviting me to her summer house in Klitmøller?

I know that some of you had your doubts about me too. Some thought I was a rock star others a snobby. Or a hairdresser from Copenhagen that spent all his time in tanning beds. Or just an outright asshole.

But in all seriousness, the main question I have been asking myself is:
-What have I done to deserve this?

Surrounded by beautiful people, amazing food and all of the resources to pursue your interests or hobbies.

Now, 3 month later, I can honestly say that this experience has been greater than I could have possibly imagined. And that is thanks to you Guys.

Thanks for welcoming me in to your world, making me feel at home right from day one, parring up with my strange Kiwi accent, answering my annoying ridiculous questions, translating for me, and just fucking good times in good company.

If anyone of you comes to New Zealand please get in touch and you are welcome to come visit me.”

Når alt kommer til alt er vores rummelighed styret af stereotyper, hvis vi ikke hele tiden hanker op i os selv. Der er dem, der ser marginaliserede ud. Dem vi får at vide i medierne, at vi skal lytte mere til, give bedre rettigheder, ligestille med os selv. Og det prøver vi så på som de gode højskolefolk, vi er. Det er flygtninge, seksuelle mindretal, religiøse minoriteter. Men lige så etableret er vores opfattelse af de autoriteter, der skal pilles ned. Dem der har haft det for godt. Det er folk, der ligner Donald Trump. Mænd med cowboyhat. Mænd med dåseøl og store bøffer på grillen.

Så hvor er det bare irriterende, at vores opfattelse af, hvem der først og fremmest skal lyttes på, og hvem der først og fremmest skal blive klogere af at lytte på os, er så påvirkelig af et førstehåndsindtryk.

Der stod Austin bare. Dejlige Austin.

December 4, 2019