top of page
VH 2022_På Cykel_Lejf_061.jpg

På cykel i Vestjylland 

15.-21. juni 2024, uge 25

VENTELISTE

Kom til Vestjylland og få fem dejlige og oplevelsesrige cykeldage i det storslåede vestjyske landskab omkring Ringkøbing Fjord.

 

Her er højt til himlen, storslåede udsigter til klitter og Vesterhav, bakkeøer og skønne ådale, blomstrende lyngheder og klitheder, morænebakker og ikke mindst fjorden.  

   

Vi vil undervejs beskæftige os med den historie, der knytter sig til egnen og de mennesker, der lever her. Dagene vil blive krydret med historie, kultur og skønne smagsoplevelser.  

   

Når vi skal længere omkring, bliver vi og cyklerne transporteret med bus. Højskolens økologiske køkken bringer hver dag en stor herlig buffet ud til os, som vi indtager under åben himmel.  

   

Det anbefales at medbringe egen cykel, som skal have gear og rimelig brede dæk, da vi cykler en del på stier og grusveje. Elcykler er også velkomne. 

Hvis du vil leje en cykel, kan du lave en aftale med ”Henning Jørgensens Cykler” som bringer og henter cyklerne til kurset på Vestjyllands Højskole. Du skal selv aftale og betale leje af cyklen.

Link til Henning Jørgensen Cykler

  

“På cykel i Vestjylland” er tilrettelagt så alle ”almindelige cykelbrugere” kan være med og der skal ikke sættes hastighedsrekorder.  

   

I udgangspunktet er turene dagligt omkring 35 kilometer.  

  

På højskolen er vi en del af skolens traditionelle liv med morgensamlinger, foredrag og fællesarrangementer og nyder højskolens højt præmierede økologiske køkken.   

Pris fra 6895.-  

afhængig af hvilken type overnatning du vælger i tilmeldingen.

 

Vi glæder os til at se jer på Vestjyllands Højskole

VH 2022_På Cykel_Lejf_067.jpg

Grundprisen for kurset er med delt indkvartering på et dobbeltværelse. Der er håndvask på værelset, men bad/toilet er fælles på gangen.

 

Hvis det er ledigt, kan du også vælge at:

Bo alene og have dit eget bad og toilet for 1000 kr ekstra.

Dele værelset med anden kursist og have jeres eget bad og toilet for et tillæg på 500 kr. for hver kursist.

Bo alene på et værelse, med egen håndvask, men bad og toilet er fælles på gangen for et tillæg 500 kr.

 

Vælger du telt, sovesal, egen campingvogn eller bor du et andet sted under kurset, så får du en overnatningsrabat på 500 kr.

Danny Møller.JPG

Danny Møller

Kursusleder og underviser

Danny er vestjyde, friluftsmenneske, turcyklist og højskolelærer på Vestjyllands Højskole. 

Oversigt

 

Ankomst og indkvartering lørdag 

Afrejse fredag 

Lørdag  
Fra kl. 15.00 Ankomst, indkvartering og kaffe/the 
17.00 Rundvisning 
18.00 Aftensmad 
19.30 Velkomst  
20.00 Velkomst ude på de forskellige workshops 

Dagsprogram -
Søndag til torsdag
 
08.00 Morgenmad 
09.00 Morgensamling 
10.00 Undervisning* 
12.00 Frokost 
14.00 Undervisning* 
15.30 Kaffepause 

16.00 Undervisning* 
18.00 Aftensmad 
19.30 Aftenarrangement 

Fredag
08.00 Morgenmad 
09.00 Kort morgensamling  og tak for denne gang

VH 2022_På Cykel_Lejf_071.jpg

Søndag 16/6

Det syder af fusel og bobler af gær.

Velling – Stauning –Rakkere - Række Mølle – Finderup. 35 km

 

På den første cykeldag starter vi fra Højskolen og sætter kursen mod syd, med Ringkøbing Fjord på vores højre side. Vi ankommer til nabolandsbyen Stauning, hvor vi ser de imponerende bygninger, der huser Stauning Whisky. Det er dog naboen, Anders, der ejer destilleriet Lowlands, vi skal besøge. Han producerer forskellige spirituosa med lokalt islæt. Vi vil få en guidet rundvisning og smagsprøver, inden vi skal spise vores frokost, der bliver bragt til os fra skolens køkken.

Vi fortsætter eftermiddagens etape mod Bundsbæk Mølle, hvor vi får fortællingen om rakkere og natmænd, inden vi rammer næste landsby, Rækker Mølle, hvor vi skal besøge det lille lokale Bryghus. Her møder vi brygmester Thomas Horacek, der vil fortælle om Rækker Mølle Bryghus´ historie, og servere smagsprøver.

Med humle i maven cykler vi sidste del af dagens etape gennem klassisk vestjysk landbrugsland op mod Westjysk smag, der ejes af Familien Agerbo. De har de sidste 10 år produceret eddike, likør og saft. Alt imens der fortælles historier og smages på varerne, pakker vi cyklerne i traileren og bliver bragt tilbage til skolen.  Vi vil bestræbe os på, også at kunne tilbyde alkoholfrie alternativer på denne dag.

 

Mandag 17/6

Taterkongen og Bastarden

Ørre hede – Grove - Kongenshus Mindepark. 35 km

 

Denne cykeldag vil bringe os ind i det midtjyske, hvor landskabet tidligere var en stor slette af gold endeløs hede. Vi starter i landsbyen Ørre, en lille natursmuk landsby ved Herningsholm å, hvor vi besøger det gamle velholdte missionshus. Herfra fortsætter vi ind over de sandede jorde til Helenes Hus, det sidste af seks oprindelige fattighuse, der blandt andet husede Taterkongen Johs Axelsen og hans familie. St. St. Blicher henlagde sin novelle Kæltringeliv til disse huse, hvilket Blicherstenen vidner om i dag.

Dagens frokoststop bliver henlagt til flygtningekirkegården i Grove, et af minderne fra 2. verdenskrig. Grove flyvestation, senere Flyvestation Karup, blev anlagt af tyskerne.

Eftermiddagens sidste kilometer bringer os til Kongenshus Mindepark, hvor en stor del af den danske storfilm ”Bastarden” blev optaget. Filmen er baseret på Ida Jessens bog, Kaptajnen og Ann Barbara, der omhandler en tysk kaptajns forsøg på at opdyrke netop heden omkring Kongenshus. Vi oplever området og tænker os tilbage til 1700 tallets liv og levevilkår.

Bussen henter os ved Kongenshus naturcenter og bringer os tilbage til skolen.

Tirsdag 18/6

Smagen af Salt og VesterhavHeldagstur

Lemvig – Gjellerodde – Bovbjerg fyr – Trans kirke – Bøvlingbjerg – Vemb kultur og forsamlingshus.

55 km

 

Dagens starter på havnen i købstadsbyen Lemvig. Herfra sætter vi kursen mod højderne og vidderne for derefter at opnå frihjul mod det flade Gjellerodde. Et landskab Thøger Larsen er rundet af. Ad gode grusstier cykler vi på kanten af Limfjordens vande, inden vi når Hygum kunstmuseum, hvor vi får vores frokost.

 

Over middag passerer vi Ferring sø, inden vi ankommer til Bovbjerg fyr. Her ved fyret modnes Vesterhavsosten, og her malede Jens Søndergaard. Her holder vi eftermiddagssiesta og får en dukkert. Vi fortsætter dagens etape på den stejle klint med en storslået udsigt over Vesterhavet. Det var lige præcis hertil isen rakte under sidste istid.

 

Ved Trans kirke sætter vi næsen mod sydøst og søger mod Bøvlingbjerg, hvor det vil være muligt at aflægge Hornvarefabrikken et besøg.

 

Vi fortætter på østsiden af Nissum Fjord igennem små vestjyske landsbyer, inden vi kommer til stationsbyen Vemb. Her skal vi spise vores aftensmad i Forsamlingshuset, hvor Hanne Mette, madkunster, driver spise- og kulturstedet Smag og Sans.

Efter et par hyggelige timer, bringer bussen os tilbage til højskolen.

 

Onsdag 19/6

#Laks #Ulv #Snog.

Skjern Enge – Boris Lejeren – Skovsnogen 40 km

 

Bussen kører os til Skjern Å, Danmarks eneste ”floddelta”. Fra udsigtspunktet på Pumpestation Nord, får vi fortællingen om Skjern Å og dette enestående stykke danmarkshistorie, hvor landvindingsprojekter er blevet afløst af genopretningsprojekter.

Med udpræget vestenvind i ryggen, følger vi den genslyngede å mod øst, indtil vi rammer Boris øvelses- og skydeterræn ejet af forsvaret. Udover militære formål er dette område også et stort naturområde, hvor ulve de seneste år har søgt hen og endda formeret sig. Efter en god debat om ulv og natursyn fortsætter vi mod indlandet.

 

Dagens endemål er ”Deep Forest Artland” også kendt som Skovsnogen. Her forenes eksperimenterende samtidskunst med friluftsliv og naturoplevelser. Alt imens I går på opdagelse ad det 3 km lange stiforløb, hvor der findes over 80 værker, pakker vi cyklerne, inden bussen bringer os tilbage til højskolen.

 

Torsdag 20/6

Epilogen

Hvide Sande – Nr. Lyngvig Fyr - Bagges Dæmning - Ringkøbing – Højskolen. 30 km

Vi vender tilbage til den salte luft og de brusende skumsprøjt fra Vesterhavet i Hvide Sande, for at fortsætte vores sidste fælles etape norden om fjorden.

 

Første pejlemærke er det hvide fyrtårn Nr. Lyngvig fyr, hvor vi 50 meter over jorden vil få et fantastisk overblik over området – fjord, hav og klittange.

 

Imens områdets mange sommerhusområder bliver tættere og tættere retter vi styret mod højre og søger atter mod store vidder idet vi krydser Ringkøbing Fjord via Bagges Dæmning.

 

Den sidste del ind mod den gamle købstad, Ringkøbing, kører vi på den 100 år gamle cykelsti.

 

Det vil være muligt at gøre et stop på egen hånd i Ringkøbing, hvad enten man har lyst til en kop kaffe, shoppe eller museumsbesøg, er der muligheder.

 

Du finder tilbage til Højskolen ved blot at følge fjorden tilbage til Højskolen. Velkommen hjem til en fantastisk festaften.

18.30 Festmiddag og aften

 

Ret til ændringer, samt østenvind forbeholdes.

VH 2022_På Cykel_Lejf_009.jpg
VH 2022_På Cykel_Lejf_061.jpg

Morgensamlinger

Søndag:   Danny Møller: Er det holdbart ?

Et lille historisk tilbageblik på vores historie, økonomisk vækst og overforbrug, med byggeriets briller.

 

Mandag:     Nina Hulgaard:   En bæredygtig garderobe.

En morgensamling om hvordan vi ved at se vores tøj i øjnene, elske vores tøj og gå op i tøj, kan skabe en garderobe, der er til glæde for både os selv og kloden.

 

Tirsdag: Kristoffer Brun. Grundtvig og Gramsci – Hykler eller organisk intellektuel?

 

Onsdag:    Annelene Bæk. Skulptur, hvordan ser vi på de skulpturer vi møder i de rum vi færdes

Torsdag:    Michael Kirkegaard Fortællingen om Sigurd Fafnersbane, Ringens forbandelse

 

Aftensamlinger:

Lørdag 19.00. Velkomst og skolens historie og kunst ved Michael Kirkegaard

Søndag 19.30. Sangaften fra højskolesangbogen

Mandag 19.30. Foredrag ved rav-nørd Anders Leth Damgaard

Tirsdag 19.30. Artist Talk med keramiker Nina Lund, “At dreje er mit sprog”

I foredraget vil jeg invitere jer indenfor i min verden og mit værksted og fortælle om at få et håndværk givet.Jeg vil fortælle om kærligheden til et materiale og især en teknik – drejning.I får et indblik i hvordan jeg lever med mit håndværk og stadig fascineres og udfordres af håndværket, og hvordan jeg til stadighed arbejder med at udvikle min faglige kunnen.

 

Siden 1998 har Nina haft keramiske værksted i Ejstrupholm. Her arbejder hun primært med brugsting; men også med større værker som borde og bænke.

 

I 2015 blev Nina vinderen af DR1 programmet “Made in Denmark”.
 

Onsdag 19.30. Tur til Vesterhavet

Torsdag 19.30. Festaften

bottom of page