Praktisk Permakultur

I Praktisk Permakultur går vi i dybden med have-, natur- og landbrugsaspekterne af permakulturen og udfører det i praksis på skolens arealer. Vi lærer, hvordan man opbygger en frugtbar jord samtidig med, at vi udvikler og vedligeholder skolens skovhave. Vi bliver klogere på natur og laver tiltag for biodiversitet på skolens arealer.

Der er rig mulighed for at nørde og lave eksperimenter, så vi kan fejle og lære af det. Fx kan vi eksperimentere med planteformering, regnvandsopsamling, indendørs dyrkningssystemer, kompostmetoder og meget andet.

Målet er at blive dygtige til at bruge de ressourcer, vi har omkring os, på en bæredygtig måde. Faget foregår som oftest udendørs, og vi er ikke bange for hårdt arbejde i alt slags vejr, men der vil også være kortere teoretiske oplæg indendørs omkring de naturlige ressourcer vi arbejder med. 

.

underviser

Kristoffer_Ammitzbøll.jpg
birtha-toft.jpg

Kristoffer
"Perma Kris" Ammitzbøl

For Kristoffer er permakultur et nyttigt redskab, der kan skabe positive forandringer i en
dynamisk verden. Kristoffer er opsat på at blive en del af løsningen på nutidens udfordringer. Det gør han bedst ved at dele ud af sit nørderi.

 

Kristoffer er uddannet indenfor biologi, miljø og jordbrug. Han interesserer sig både for de helt små væsner, som lever i jorden, men også de store sammenhænge som vi alle sammen indgår i.
Han har arbejdet som frivillig på permakultur-projekter i Danmark og i Portugal, hvor han udviklede en sund passion for kompost.

 

Han har erfaring med at dyrke diverse levende kulturer såsom svampe, orme og mikroorganismer og har designet og drevet en mikrogrøntproduktion i sin lejlighed, som et selvstændigt virksomhedsprojekt i forbindelse med sin uddannelse. De praktiske dyrkningseksperimenter er centrale i hans undervisning – her er hans tilgang til tingene ofte ”Nu prøver vi, og så ser vi, hvad der sker”.

Kontakt: ka@vestjyllandshojskole.dk

Birtha Toft

Birtha er tidligere økologisk bondekone, uddannet håndarbejdslærer og idékvinden og udvikleren af Forundringens Have. Hun underviser i faget ”Havebrug”.


Birtha Toft startede i 2004 Forundringens Have på Vestjyllands Højskole. Idéen var at skabe en sammenhæng mellem højskolens økologiske køkken og gode sunde fødevarer. Med opbakning fra højskolen og frivillige fra egnen skabte Birtha Forundringens Have.

 

Haven er vokset efter knopskydningsprincippet. Den ene idé tog den anden, således at der i dag er både grøntsager, krydderurter, spiselige blomster, spiselige vilde planter, bær og frugt, en afdeling med shelters, naturlegeplads, trojaborg, sansesti m.m.

 

Birtha siger selv: ”Mit forbillede er den uberørte natur. Forundringens Have er ganske vist ikke uberørt natur, men selv om vore grøntsager er forædlede kulturplanter, så er deres grundlæggende krav de samme som deres vilde slægtninges: De trives bedst, når man efterligner naturen så meget som muligt. I dag kalder man denne måde at dyrke og passe jorden på for permakultur/biodiversitet. For mig er det en daglig glæde at se planterne gro og at se, hvorledes interessen for at dyrke egne urter, bær og frugt øges.”

Kontakt: oeko@vestjyllandshojskole.dk

 
 

Kristoffer underviser i