Praktisk Permakultur

Praktisk Permakultur ligger i naturlig forlængelse af faget Permakulturhvor vi anvender permakultur-tænkningen i vores egen hverdag – og bruger det som værktøj til at skabe vores fælles grønne fremtid. Her får du en bred teoretisk indføring i permakultur som designredskab og vi kigger på masser af praktiske eksempler.

 

I Praktisk Permakultur går vi i dybden med have-aspekterne af permakulturen og vi dyrker landbaseret permakultur i praksis. Vi går udenfor i “Forandringens Have”, højskolens permakulturelle demonstrationshave, og lærer at opstarte og vedligeholde en permakulturhave.

 

Det kan fx. være at lave urtespiraler, skovhaver, lasagnebede, ormetårne, insekthoteller, kvashegn og meget andet, der tilsammen skaber en frugtbar og spiselig have, og som tager vare på både mennesker, natur og det vilde liv i haven.

I de koldere perioder, hvor jorden alligevel er frossen, arbejder vi med designopgaver, hvor vi anvender permakultur-principper og designmetoder til at lave bæredygtige og frugtbare designs, der kan udføres, når foråret og sommeren kommer.

 

Praktisk Permakultur forudsætter, at man også har faget Permakultur.

underviser

Kristoffer Ammitzbøl

For Kristoffer er permakultur et nyttigt redskab, der kan skabe positive forandringer i en
dynamisk verden. Kristoffer er opsat på at blive en del af løsningen på nutidens udfordringer. Det gør han bedst ved at dele ud af sit nørderi.

 

Kristoffer er uddannet indenfor biologi, miljø og jordbrug. Han interesserer sig både for de helt små væsner, som lever i jorden, men også de store sammenhænge som vi alle sammen indgår i.
Han har arbejdet som frivillig på permakultur-projekter i Danmark og i Portugal, hvor han udviklede en sund passion for kompost.

 

Han har erfaring med at dyrke diverse levende kulturer såsom svampe, orme og mikroorganismer og har designet og drevet en mikrogrøntproduktion i sin lejlighed, som et selvstændigt virksomhedsprojekt i forbindelse med sin uddannelse. De praktiske dyrkningseksperimenter er centrale i hans undervisning – her er hans tilgang til tingene ofte ”Nu prøver vi, og så ser vi, hvad der sker”.

Birtha Toft

Birtha er tidligere økologisk bondekone, uddannet håndarbejdslærer og idékvinden og udvikleren af Forundringens Have. Hun underviser i faget ”Havebrug”.


Birtha Toft startede i 2004 Forundringens Have på Vestjyllands Højskole. Idéen var at skabe en sammenhæng mellem højskolens økologiske køkken og gode sunde fødevarer. Med opbakning fra højskolen og frivillige fra egnen skabte Birtha Forundringens Have.

 

Haven er vokset efter knopskydningsprincippet. Den ene idé tog den anden, således at der i dag er både grøntsager, krydderurter, spiselige blomster, spiselige vilde planter, bær og frugt, en afdeling med shelters, naturlegeplads, trojaborg, sansesti m.m.

 

Birtha siger selv: ”Mit forbillede er den uberørte natur. Forundringens Have er ganske vist ikke uberørt natur, men selv om vore grøntsager er forædlede kulturplanter, så er deres grundlæggende krav de samme som deres vilde slægtninges: De trives bedst, når man efterligner naturen så meget som muligt. I dag kalder man denne måde at dyrke og passe jorden på for permakultur/biodiversitet. For mig er det en daglig glæde at se planterne gro og at se, hvorledes interessen for at dyrke egne urter, bær og frugt øges.”

Kontakt: oeko@vestjyllandshojskole.dk

 

Kristoffer underviser i

jord til bord

Kontakt os
@vestjyllandshojskole
Søg på siden

Vestjyllands Højskole

Skraldhedevej 8

6950 Ringkøbing

​​

Tlf +45 9675 3777

kontor@vestjyllandshojskole.dk

  • Facebook - White Circle
  • Instagram - White Circle
  • Vimeo - Hvid Circle
  • YouTube - White Circle
  • Twitter - Hvid Circle