Podcast

Lav den podcast, som du ville ønske allerede fandtes.

Ordet podcast er en sammentrækning af iPod og casting, der første gang blev anvendt i 2004, og kan forstås som sammenkædning af lyd og RSS-formatet. Men det siger jo ikke noget om, hvad det skal bruges til. Det må du selv finde ud af.

Når det så er sagt, så er der siden den første lydfil blev hæftet på en RSS-feed i oktober 2000 opstået en række tendenser, genrer og formater inden for podcast-mediet.

I faget podcast skal vi først introduceres til programmet Hindenburg, der er en relativt simpel og let tilgængelig måde at redigere sine podcasts på. Men du kan bruge hvilket som helst lydprogram.

Det meste af tiden skal imidlertid bruges til at se på, hvordan podcasten kan bruges af dig. Vi skal optage, redigere og udsende podcasts selv. Vi giver hinanden feedback i undervisningen for at skabe den mest spændende lyd.

En god podcast kan blive en levevej. Det er der utallige eksempler på fra USA og Third Ear er et dansk eksempel. For de fleste er det imidlertid ikke aktuelt. Slet ikke, hvis din podcast skal være på dansk. Men måske er det heller ikke målet.

Vi ser også på, hvordan en podcast kan bruges til at formidle din passion og styrke det fællesskab, du indgår i. Det kan være Klimabevægelsen, LGBT*-miljøet eller måske kaninavlsinteresserede i Danmark. Podcasts kan være båret af en god historie og henvende sig til et bredt publikum, men den kan også være ekstremt nørdet og gå efter en målgruppe på et par tusinde entusiaster.

Vi kommer omkring genre som: dokumentar, storytelling, gabfest, emnestyret, humor mv.

Vi kommer omkring formater som: serial, samtale, interview, tale, hørespil mv.

På et mere teoretisk plan arbejder vi bl.a. med fortællende journalistik, sceniske virkemidler og community building.

Link til konkurrence

Et par podcasts, vi kunne tager fat i er:

Fries Before Guys (dansk, samtale, gabfest)

MeatEater (engelsk, science, interview, samtale, politik)

Equinox 1985 (dansk, serial, hørespil, fiktion)

The History of Rome (engelsk, tale)

The Permaculturer Podcast (engelsk, fællesskabsledelse, science, interview, nørdet)

Third Ear (dansk, serial, true crime, sceniske virkemidler)

This American Life (engelsk, fortællende journalistik, interview, sceniske virkemidler)

Hør Permakris' og Podkris' egen podcast Permaradio

Interview om podcast med Kristoffer Brun i TV2 MidtVest

underviser

IMG_3846_edited.jpg

Kristoffer brun

Kristoffer underviser både i Podcast og i faget “Udeliv”. Han er naturmand ind til benet og dyrker alle de udendørsaktiviteter, han kan komme i nærheden af. Han er uddannet sergent i forsvaret, kandidat i statskundskab, i kommunikation på journalisthøjskolen og har sideløbende taget en række instruktør- og udelivskurser.

Kristoffer har tidligere lavet Danmarks første podcast om jagt "Jægerradio", men har nu kastet sig over permakulturen. Sammen med vores underviser i permakultur Kristoffer "Perma Kris" Ammitzbøll laver han podcasten permaradio om økologi, bæredygtighed og havebrug. 

Kristoffer har tidligere arbejdet som kommunikationsrådgiver i en interesseorganisation og i Folketinget.

Kontakt: kbg@vestjyllandshojskole.dk