På-vandring-2021.jpg

På vandring med skitsebog

Uge 33: 14.-20. august 2021
Oplev glæden ved at vandre, tegne og male

På dette kursus kombinerer vi vandringens bevægelse og meditative funktion med skitsebogens ro og fordybelse, som vores store landskabskunstnere har gjort det i århundreder. Hvor vi i dag flytter os i biler, tog og fly, var vandringen en absolut nødvendig transportform, når Danmarks naturmalere tidligere skulle tæt på deres motiver.

 

Kursets daglige vandringer ligger på 5-8 km og fører dig gennem det karske vestjyske landskab, som byder på hede og plantage, fjord, hav og strand. Du vil på din vej møde planter og dyr, folk og fæ og ikke mindst himmel og stilhed. 

 

Undervejs vil vi gøre ophold, høre fortællinger og historier om området, og ikke mindst tage skitsebogen frem for at arbejde med oplagte motiver. Der vil være fælles oplæg og øvelser i tegne og akvarelteknikker samt træning i at komponere billeder. På den måde bliver du øvet i at se og finde dine motiver. Dagligt vil der være en fælles gennemgang af dagens arbejde.

 

Dine tegnefærdigheder er ikke afgørende på dette kursus. Du kan være helt nybegynder eller øvet. Det er glæden ved at skabe din egen personlige skitsedagbog med dine foretrukne tegne- og male redskaber, der er det vigtigste.

 

Du vil være i godt selskab med kyndig vejledning fra billedkunstnerne, tegner Birgitte Thorlacius og maler Gunnar K. Hansen. Vandringsmand, fortæller og højskolelærer Danny Møller vil føre jer gennem dagene.


Derudover er vi en del af højskolelivet med højskolens øvrige kursister med morgensamlinger, aftenforedrag, fælles ture og festlige måltider samlet omkring højskolens guldbelønnede økologiske køkken.

Kurset er for alle. Der skal påregnes en mindre udgift for materialer.

Vel mødt på Vestjyllands Højskole!
Birgitte Thorlacius, billedkunstner

Gunnar K. Hansen, maler
Danny Møller, vandringsmand, højskolelærer og kursusleder

Kurset er samtidig med "Tryk & eksperimenterende grafik" og  "Yoga - væk kroppen til live"

Ugeprogram

Lørdag:
Fra kl. 15.00 Ankomst, kaffe/the, indkvartering, rundvisning
Kl. 18.00 Aftensmad
Aften: Introduktion til kurset ved Birgitte Thorlacius og Danny Møller. Derefter fortællecafé ved højskolelærer Andres H. Steincke

Søndag:
Kl. 08.00 Morgenmad
Kl. 09.00 Morgensamling

Kl. 10.00 "Værkstedet og Landsbyen" 5 km
Denne første formiddag som kursist starter i værkstedet på højskolen. Her vil du blive introduceret til grundlæggende teknikker.

Efter frokosten, der indtages på højskolen, snører vi vandrestøvlerne og begiver os mod den lokale landsby Velling, der ligger smukt placeret på kanten af Ringkøbing Fjord. Ved kirken vil I få historien om dette lille grundtvigske sogn, der rummer hele tre frie skoler og mange store vindmøller. Vi vil i løbet af eftermiddagen have mulighed for at skitsere flora og fauna, kreaturer og fjordlandskabet vi bevæger os igennem.

Kl. 18.00 Aftensmad
Aftensamling

Mandag:
Kl. 08.00 Morgenmad
Kl. 09.00 Morgensamling

Kl. 10.00 ”Fjorden” Gammel sogn kirke - Klitten 6 km

Dagen starter med en kort bustur til Gammelsogn kirke og skolestue, hvor vi gør dagens første tegne- og maleøvelser. Vi hører fortællinger om fordums liv, livet på klitten og hvilket liv der leves i dag. Vi vandrer langs den kystnære sti med retning mod de højtflyvende drager, der flokkes omkring kitesurfernes klondyke ved Bagges Dæmning. Her nyder vi den udbragte frokostbuffet fra Højskolens køkken.

Vi vandrer ud over Bagges Dæmning, der er et kuldsejlet landindvindingsprojekt fra omkring år 1900. Den er netop blevet reetableret med broforbindelse, så man kan krydse fjorden til fods. I spændingsfeltet mellem himmel og hav passerer vi dæmningen, strækker øjnene og indånder den sensommerlige fjordbrise. Bussen henter os ved Vesterhavet.

Kl. 18.00 Aftensmad

Aftensamling

Tirsdag:
Kl. 08.00 Morgenmad
Kl. 09.00 Morgensamling

Kl. 10.00 ”Heden og skoven” Rundtur i Stråssø plantage 6 km.

Denne vandringsdag vil bringe os ind i ulvens og bæverens rige i det storslåede og vidtstrakte naturområde omkring Stråssø plantage. Her på disse store sletter levede urfuglen og om Lærkehøj i plantagen siges, at H.C. Andersen fik inspiration til sangen ”Jylland mellem tvende have.” Siden 2012 har ulven opholdt sig i området, og de seneste år har der været tilholdssted for en ulvekobel. Langs Lilleåen ser vi på vegetationens tydelige bæverspor og på de store overdrev græssende får. Vi vil opleve disse vekslende landskabsformer og nyde synet og duften af den blomstrende lyng. Alle disse indtryk vil vi i dagens løb forsøge at få samlet i vores skitsebog.
Kl. 18.00 Aftensmad

Aftensamling

Onsdag:
Kl. 08.00 Morgenmad
Kl. 09.00 Morgensamling

Kl. 10.00 "Engen og Åen" Skjern Enge - Lønborg Kirke - 8 km.

Denne dag drager vi mod de frodige engområder ved Skjern å. Vi vil høre historien om Danmarks største afvandings- og genopretningsprojekt. Det vil også være muligt at nærstudere det varierede dyre-, fugle - og planteliv, der er i området. Vi krydser åen med trækfærger og betragter konturerne af de store drøvtyggere, der dovent, vifter de nærgående fluer væk med halen. Vi vandrer gennem ådalen og kommer til den sagnomspundne Lønborggård, der selvfølgelig har egne spøgelser og mord i porteføljen. Herfra nærmer vi os Lønborg Banke, hvor vi vil nyde den storslåede udsigt over dette fantastiske område. Med disse maleriske billeder på nethinden og streger på skitseblokken, bringer bussen os tilbage til skolen til en velfortjent aftensmad

Kl. 18.00 Aftensmad

Aftensamling

Torsdag:
Kl. 08.00 Morgenmad
Kl. 09.00 Morgensamling

Kl. 10.00 ”Standen og Havet” Søndervig – Houvig 6 km.

Bussen kører os til Søndervig, et stenkast fra klitterne, hvor vi begynder dagen med at besigtige tilblivelsen af Nordeuropas største subtropiske badeland. Således opmuntret eller forundret begiver vi os igennem Biergarten og pizzarier mod det brusende Vesterhav, der stædigt vil være vor følgesvend dagen igennem. Vi vil beskæftige os med bunkerne ved Houvigfæstningen og stifte bekendtskab med de historier, der hører sig til området omkring 2. verdenskrig. Denne sidste vandringsdag slutter med at aflægge Gårdbutikken, et familielandbrug i klitterne, et besøg. Her får vi mulighed for at slå de sidste streger, lade de sidste farver flyde sammen eller bruge de sidste lommepenge. Bussen henter os og bringer os sikkert hjem til en dejlig festaften på højskolen.

Kl. 18.30 Festmiddag

Fredag:
Kl. 08.00 Morgenmad
Kl. 09.00 Kort morgensamling og farvel og tak for i år

20191024_110531.jpg

Pris pr. person:

Hjemmeboende / sovesal / telt 4450,-

Dobbeltværelse 4950,-

Dobbeltværelse med bad 5450,-

Eneværelse 5450,-

Eneværelse med bad 5950,-

  

Tillæg ved allergimad+ 50,-

Evt. afbudsforsikring 250,-

  • Linned og 2 håndklæder er inklusiv.

  • Tilmeldingsgebyr + evt. afbudsforsikring skal betales ved tilmelding. Restbeløbet skal betales senest 4 uger før kursusstart.

  • Læs mere om afbudsforsikring

Birgitte Thorlacius

Billedkunstner og højskolelærer. 
Birgitte Thorlacius arbejder i sine grafiske værker med enkle, naturalistiske motiver. Inspirationen til sine tryk henter hun i den omgivende natur. Karakteristisk er det, at hun koncentrerer sig om den skrøbelige verden – der hvor naturens vækster forfalder og overgår fra en tilstand til en anden. Naturens evige kredsløb. Motiverne kan være tidselfnug, et blad i opløsning, siv i vinden, insektvinger. Værkerne er dybtryk i form af koldnålsraderinger, ætsninger og akvatinte. Ofte udført som en kombination.

www.thorlaciustroelsen.dk

Danny Møller

Vandringsmand og højskolelærer. Danny er kursusleder på På vandring med skitseblok

Til fællesarrangementer vil du også møde:​

Undervisere