På cykel i Vestjylland

Uge 34: 21.-27. august 2021

På cykel kommer du hurtigt langt omkring, den larmer ikke, din krop bliver motioneret og dine sanseindtryk skærpes.

 

Kom til Vestjylland og få fem dejlige og oplevelsesrige cykeldage i det storslåede vestjyske landskab omkring Ringkøbing Fjord. Her er højt til himlen, storslåede udsigter til klitter og Vesterhav, bakkeøer og skønne ådale, blomstrende lyngheder og klitheder, morænebakker og ikke mindst fjorden.

 

Vi vil undervejs beskæftige os med den historie, der knytter sig til egnen og de mennesker, der lever her. Dagene vil blive krydret med historie, kultur og skønne smagsoplevelser.

 

Cykelturene vil fire dage være i lokalområdet og omkring Ringkøbing Fjord. En enkelt dag bliver heldagstur til det smukke istidslandskab syd for Lemvig, hvor dagens etape slutter i Limfjorden, med en bøf på Venø.

 

Når vi gerne vil længere omkring, bliver vi og cyklerne transporteret med bus. Højskolens økologiske køkken bringer hver dag en stor herlig buffet ud, som vi indtager under åben himmel.

 

Det anbefales at medbringe egen cykel, som skal have gear og rimelig brede dæk, da vi cykler en del på stier og grusveje. E-cykler er også velkomne.

 

Hvis det ikke er muligt for dig at medbringe egen cykel, kan du kontakte "Henning Jørgensens cykler" i Herning på tlf. 9726 7255. Her kan du leje en god cykel med gear. De lejede cykler bliver leveret til højskolen.

 

På højskolen er vi en del af skolens traditionelle liv – med morgensamlinger, sange, aftenforedrag og så ikke mindst: Højskolens højt præmierede økologiske køkken. 

 

“På cykel i Vestjylland” er tilrettelagt så alle ”almindelige cykelbrugere” kan være med og der skal ikke sættes hastighedsrekorder. I udgangspunktet er turene mellem 35 og 40 km dagligt – dog vil heldagsturen blive lidt længere.

 

Vi glæder os til at vise jer Vestjylland.

Vel mødt på Vestjyllands Højskole!
Danny Møller, turcyklist og højskolelærer

Kurset er samtidig med “Pilgrimsvandring” og "Ikonmaleri"

Ugeprogram

Lørdag: Velkomst
Fra kl. 15.00 Ankomst, kaffe/the, indkvartering, rundvisning.
Kl. 18.00 Aftensmad og herefter introduktion til kurset.

Søndag den 22. aug. 2021: Den lokale:  

Velling -  Øster Lem Hede - Hellig Kors kloster - Dejbjerg Hede - Rakkere - Bundsbæk Mølle -  Dejbjerg Kirke og Studedriverkro. 35 km

Kl. 8.00 Morgenmad

Kl. 9.00 Morgensamling

Kl. 9.45 Afgang
Ugens første tur fører os fra højskolen over Øster Lem hede. Vore første stop er ved Hellig Kors Kloster, hvor vi vil nyde den storslåede udsigt, inden vi bevæger os ned over heden og Dejbjerg Plantage. Herinde vil vi ad snørklede veje finde det sidste Rakkerhus og høre fortællingen om Rakkerne i Bjørnemosen. Herfra går det mod den gamle vandmølle i Bundsbæk, der på dagen maler mel (hvis vi er heldige!). Turen fortsætter mod Dejbjerg kirke, hvor vi afslutter rakkerfortællingerne. Vi vender herfra næsen mod Vestjyllands Højskole, hvor vi lægger vejen forbi studedriverkroen ”Røde Kro”. Her får vi lige en lille ”skarp”, en god historie samt en lille times sang fra Højskolesangbogen. Ca. 35 km

Kl. 18.00 Aftensmad

Kl. 19.30 Aftenarrangement

Mandag den 23. aug. 2021: Istidslandskab og Venøbøffer

Trans kirke – Bovbjerg fyr – Gjellerodde – Lemvig – Nr. Nissum – Venø 55 km

Kl. 8.00 Morgenmad

Kl. 9.00 Morgensamling

Kl. 9.45 Afgang

Denne dag er en heldagstur, der slutter med at vi spiser ude. Dagens etape starter med en storslået udsigt ved Trans Kirke, der netop ligger der, hvor isen rakte under sidste istid. På denne stejle klint fortsætter vi mod Bovbjerg fyr, hvor Vesterhavsosten modnes og hvor Jens Søndergaard malede. Turen fortsætter igennem dette kuperede landskab og snart skimtes Limfjordens vande og Gjelleodde, et landskab Thøger Larsen er rundet af. Vi tager temperaturen på ”Livets gang i Lidenlund”, idet vi sætter kursen mod Købstaden Lemvig, der var inspiration til denne stribe. På højdedraget ved Nr. Nissum kirke gør vi holdt og får vores eftermiddagskaffe, inden turen fortsætter mod færgelejet der forbinder Venø med fastlandet. På denne hyggelige Limfjordsø vil vi få serveret vores aftensmad på Venø kro. Efter en hyggelig aften vil bussen bringe os retur til Højskolen.  

 

Tirsdag den 24. aug. 2021: Ringkøbing Fjord Rundt – Etape 1

Højskolen – Stauning Whisky – Skjern å og enge – Bork Vikingehavn. 35 km

Kl. 8.00 Morgenmad

Kl. 9.00 Morgensamling

Kl. 9.45 Afgang

De sidste tre dage på dette kursus vil bringe os rundt om Ringkøbing Fjord. Dagen starter fra Højskolen, hvor vi langs østsiden af fjorden bevæger os mod Stauning Whisky. Her vil vi få en rundvisning og smagsprøver og stifte bekendtskab med dette vestjyske erhvervseventyr, der startede i et lille hjemmeslagteri for ganske få år siden. Vi indtager her vores frokost, inden vi fortsætter mod Skjern Å. Fra toppen af pumpestationen har vi en fantastisk udsigt ud over Danmarks eneste ”floddelta” og udløbet i Ringkøbing Fjord. Her får vi også fortællingen om dette stykke enestående naturgenopretningsprojekt i Danmarkshistorien.

Trækfærgerne vil hjælpe os over de brede åløb og vi fortsætter i stille og rolig sensommertempo ud over engene og vil opleve små fiskehuse, jagthytter og vilde heste. Dagens etape slutter mellem langhuse og stavkirke i Bork Vikingehavn, hvor bussen vil bringe os hjem til Højskolen.
 

Kl. 18.00 Aftensmad

Kl. 19.30 Aftenarrangement

Onsdag den 25. aug. 2021: Ringkøbing Fjord Rundt – Etape 2

Bork Vikingehavn - Tipperne - Nymindegab – Klitten - Hvide Sande. 37 km

Kl. 8.00 Morgenmad

Kl. 9.00 Morgensamling

Kl. 9.45 Afgang

Vi fortsætter dagen hvor vi slap i går. Vi sætter kursen sønden om fjorden og søger ud mod Tipperne, der er et Nordeuropas største fuglereservater. Vi passerer små klondykebebyggelser og mærker den vældige himmel over os.

Helt mod syd passerer vi Nymindegab – gabet til Holmsland Klittange. Det var her der tidligere var passage til Vesterhavet, men som med tiden tilsandede og umuliggjorde sejllads. Det fortsættes mod nord ad den smukkeste sti mellem utæmmede hvide klitter, egekrat, lyngsletter og marehalm.  Der vil på denne dag være muligt at få sig en dukkert i det brusende hav. Dagens etape ender midt på tangen i Hvide Sande. Porten til havet og døren til fjorden. Der vil blive tid til et lille kig på turist og fiskeribyen, inden bussen atter bringer os tilbage til højskolen.

 

Kl. 18.00 Aftensmad

Kl. 19.30 Aftenarrangement

Torsdag den 27. aug. 2021: Ringkøbing Fjord Rundt – Etape 3

Hvide Sande – Nr. Lyngvig fyr - Bagges dæmning - Ringkøbing- Højskolen. 30 km

Kl. 8.00 Morgenmad

Kl. 9.00 Morgensamling

Kl. 9.45 Afgang

Vi vender tilbage til den salte luft og de brusende skumsprøjt fra Vesterhavet i Hvide Sande for at fortsætte vores den sidste fælles etape norden om fjorden. Første pejlemærke er det hvide fyrtårn, hvor vi 50 meter over jorden vil få et fantastisk overblik over området – fjord, hav og klittange. Imens områdets mange sommerhusområder bliver tættere og tættere retter vi styret mod højre og søger atter mod store vidder idet vi krydser Ringkøbing fjord via Bagges Dæmning. Den sidste del ind mod den gamle købstad, Ringkøbing kører vi på den 100 år gamle cykelsti. Det vil være muligt at gøre et stop på egen hånd i Ringkøbing, hvad enten man har lyst til en kop kaffe, shoppe eller museumsbesøg, er der muligheder. Du finder tilbage til Højskolen ved blot at følge fjorden tilbage til Højskolen. Velkommen hjem til en fantastisk festaften.

 

Kl. 18.30 Festmiddag

Fredag den 28. aug. 2021: Tak for denne gang
Kl. 08.00 Morgenmad – og derefter afrejse.

Ret til programændringer forbeholdes!

paa-cykel-cover.jpg

Pris pr. person:

Hjemmeboende / sovesal / telt 4950,-

Dobbeltværelse 5450,-

Dobbeltværelse med bad 5950,-

Eneværelse 5950,-

Eneværelse med bad 6450,-

  

Tillæg ved allergimad+ 50,-

Evt. afbudsforsikring 250,-

  • Linned og 2 håndklæder er inklusiv.

  • Tilmeldingsgebyr + evt. afbudsforsikring skal betales ved tilmelding. Restbeløbet skal betales senest 4 uger før kursusstart.

  • Læs mere om afbudsforsikring

Underviser

Danny Møller

Vestjyde, friluftsmenneske, turcyklist og højskolelærer.

Danny er turguide og koordinator på cykelkurset

Niels Tanggaard & LEjf Knudsen

Stifindere, bagtropper og gode til det praktiske.

Derudover har de altid kameraet med, og er fotografer på turen

Til fællesarrangementer på højskolen vil du også møde: