På cykel i Vestjylland

22. - 28. august 2020

Kom ud i den fantastiske vestjyske natur – her er højt til himlen og masser af frisk luft. Kom og nyd 5 spændende dage på cykel i området omkring Ringkøbing Fjord.

Dejlige cykeloplevelser i det storslåede vestjyske landskab krydret med historie, kultur og skønne smagsoplevelser. Her er højt til himlen, storslået udsigt til klitter og Vesterhav, bakkeøer og skønne ådale, blomstrende lyngheder og klitheder, istidsrand, morænebakker og fjorden.

Undervejs vil vi beskæftige os med den historie, der knytter sig til egnen og de mennesker, der lever her. Vi skal høre om formningen af landskabet, fra istiden til det menneskeskabte, kultur- og naturlandskab.

Cykelturene vil i 4 dage være i lokalområdet omkring Ringkøbing Fjord. En enkelt dag bliver der en afstikker til det smukke istidslandskab syd for Lemvig og et kig til bæveren i Klosterheden. Når vi gerne vil længere omkring, bliver vi og cyklerne transporteret med bus. Højskolens økologiske køkken bringer hver dag en storslået buffet ud, som vi indtager under åben himmel.

Det anbefales at medbringe egen cykel, som skal have gear og rimelig brede dæk, da vi cykler en del på stier og grusveje. E-cykler er også velkomne

Hvis det ikke er muligt for dig at medbringe egen cykel, kan du kontakte "Henning Jørgensens cykler" i Herning på tlf. 9726 7255. Her kan du leje en god cykel med gear. De lejede cykler bliver leveret til højskolen.

På højskolen er vi en del af skolens traditionelle liv – med morgensamlinger, sange, aftenforedrag og så ikke mindst: Højskolens højt præmierede økologiske køkken. 

“På cykel i Vestjylland” er tilrettelagt så alle ”almindelige cykelbrugere” kan være med. Som udgangspunkt er turene mellem 30 og 40 km dagligt – og vi skal ikke sætte hastighedsrekorder.

Vel mødt på Vestjyllands Højskole!
Danny Møller, turcyklist og højskolelærer

Kurset er samtidig med “Pilgrimsvandring” og "Pileflet - flet af kurve og tasker i pil"

Ugeprogram

Lørdag den 22. aug. 2020: Velkomst
Fra kl. 15.00 Ankomst, kaffe/the, indkvartering, rundvisning.
Kl. 18.00 Aftensmad og herefter introduktion til kurset.

Søndag den 23. aug. 2020. Den lokale:  

Velling -  Øster Lem Hede - Hellig Kors kloster - Dejbjerg Hede - Rakkere - Bundsbæk Mølle -  Dejbjerg Kirke og Studedriverkro.

Kl. 8.00 Morgenmad

Kl. 9.00 Morgensamling

Kl. 9.45 Afgang
Ugens første tur fører os fra højskolen over Øster Lem hede. Vore første stop er ved Hellig Kors Kloster, hvor vi vil nyde den storslåede udsigt, inden vi bevæger os ned over heden og Dejbjerg Plantage. Herinde vil vi ad snørklede veje finde det sidste Rakkerhus og høre fortællingen om Rakkerne i Bjørnemosen. Herfra går det mod den gamle vandmølle i Bundsbæk, der på dagen maler mel (hvis vi er heldige!). Turen fortsætter mod Dejbjerg kirke, hvor vi afslutter rakkerfortællingerne. Vi vender herfra næsen mod Vestjyllands Højskole, hvor vi lægger vejen forbi studedriverkroen ”Røde Kro”. Her får vi lige en lille ”skarp”, en god historie samt en lille times sang fra Højskolesangbogen. Ca. 35 km

Kl. 18.00 Aftensmad

Kl. 19.30 Aftenarrangement

Mandag den 24. aug. 2020. Bakkeøen på tværs:

Hover kirke - Torsted - Stråssø plantage- Ørnhøj- Abildå - Trehøje - Møltrup. 36 km

Kl. 8.00 Morgenmad

Kl. 9.00 Morgensamling

Kl. 9.45 Afgang
Med bus og traileren fuld af cykler kører vi til Hover kirke, en af de ældste kirker i landet og som blev optaget i Danmarks kulturkanon fra 2006. Vi bevæger os herfra stille og roligt ind i ulveland hvor vi snitter kanten af Stråsø plantage, hvor der de sidste to år har været et kobbel ulvehvalpe. Vi bevæger os mellem skiftevis åbne lyngklædte bakkedrag, skygge og læfyldte plantagestrækninger og små rislende vandløb. Ved Ørnhøj kirke får vi vores frokost inden vi fortsætter på tværs af bakkeøen og rammer Abildå Brunkulsleje. Her tager vi en lille pause inden vi bevæger os op, til udsigten på Trehøje, der er placeret 105 m.o.h. Herfra er der frihjul til dagens sidste stop, Møltrup optagelseshjem, hvor der er kaffe, fortælling og rundvisning, alt imens vore cykler bliver pakket. Møltrup Optagelseshjem er et næsten almindeligt hjem for hjemløse mænd i alle aldre, der ønsker at leve i et alkohol- og stoffrit miljø.

Kl. 18.00 Aftensmad

Kl. 19.30 Aftenarrangement

Tirsdag den 25. aug. 2020. Hav og bæver:

Torsminde - Fjaltring- Trans - Bovbjerg - Ferring- Dybe - Lomborg - Klosterheden. 38 km

Kl. 8.00 Morgenmad

Kl. 9.00 Morgensamling

Kl. 9.45 Afgang
Vi starter dagen mellem hav og fjord i den lille i fiskeriby Thorsminde. Herfra cykler lands klitvejen, med de høje hvide klitter på den ene side og de endeløse vidder og udsigt over Nissum fjord på den anden. Vi drejer fra mod vest og kommer til Trans kirke, der ligger netop dér, hvor hovedstildtandslinjen for sidste Istid gik. Med ubegrænset udsigt over havet og på god cykelsti i højderne nærmer vi os Bovbjerg fyr, vesterhavsost og Jens Søndergårdmuseet. Vi sætter kursen mød øst og rammer CountryTown, der er et lege-, fantasi og drømmeland der med kunst, kultur og happenings, gerne vil  modvirke den tidstypiske strømning  fra land mod by. Her indtager vi vores frokost godt beskyttet af den lokale sherif.

Efter frokost bevæger vi os mod klosterheden, der er et af landets største skovområder. Herinde vil vi se dæmninger, fældede træer og andre markante spor af bæverens aktiviteter gennem de sidste 20 år. Bussen vil finde os på Klosterheden og køre os sikkert tilbage til skolen. 

Kl. 18.00 Aftensmad

Kl. 19.30 Aftenarrangement

Onsdag den 26. aug. 2020:

Blåbjerg klitplantage - Nymindegab - Tipperne - Skjern å. 40 km

Kl. 8.00 Morgenmad

Kl. 9.00 Morgensamling

Kl. 9.45 Afgang

Vi starter dagen i Blaabjerg Plantage der byder på spændende natur med klitter, kystskrænter, "bjerge", hede og egekrat. Ad rolige skovstier bevæger vi os mod Nymindegab, der tidligere dannede ramme for indsejlingen til Ringkøbing fjord.

Vi fortsætter mod nord og laver en afstikker til Tipperne, der er nordeuropas største fuglereservat. Vi passerer små klondykebebyggelser og mærker den vældige himmel over os. Vi vender atter tilbage til ruten og kommer til Bork Vikingehavn, hvor vi vil indtage dagens frokost, imellem langhuse og stavkirke.

Fra Bork havn bevæger vi os, i stille sensommertempo op langs østsiden af Ringkøbing fjord, hvor vi vil opleve små fiskerhuse, jagthytter og vilde heste. I Skjern Enge, vil trækfærgerne hjælpe os over Skjern Å. Fra toppen af pumpestationen har vi en fantastisk udsigt ud over Danmarks eneste ”floddelta” og udløbet i Ringkøbing Fjord. Her får vi også fortællingen om dette stykke enestående naturgenopretningsprojekt i Danmarkshistorien. Dette er også endestationen for denne dags cykling og bussen kører os retur til Højskolen.

Kl. 18.00 Aftensmad

Kl. 19.30 Aftenarrangement

Torsdag den 27. aug. 2020: 

Vedersø kirke - Stadilfjord - Gårdbutikken, Bagges dæmning - Ringkøbing- Højskolen. 40 km

Kl. 8.00 Morgenmad

Kl. 9.00 Morgensamling

Kl. 9.45 Afgang

Vi starter dagen ved Kirken i Vedersø, hvor Kaj Munk virkede som præst, indtil han i 1944 hvor han blev taget af tyskerne og senere på dagen likvideret ved Silkeborg.

Vi sætter næsen mod sydvest og bevæger os ned gennem det fantastiske naturområde omkring Stadil Fjord. Området har oprindeligt været havbugt og nu en “ferskvandsindsø”. Fjorden er én af Danmarks reneste og har et rigt fugleliv. Ved Vestkystens gårdbutik, får vi fortællingen om dét, at drive landbrug på klitten i mange generationer. Vi vil også forkæle vore smagsløg med skolens supper, ligesom gårdbutikken vil være vært med en masse smagsoplevelser fra Vestjylland. Der vil være mulighed for at bruge sine lommepenge, om man fristes. Vi vender atter næsen mod syd og krydser Ringkøbing fjord via Bagges Dæmning. Den sidste del ind mod  den gamle købstad, Ringkøbing kører vi på den 100 år gamle cykelsti. Her gør vi et kort holdt inden vi cykler langs fjorden tilbage til Højskolen, for at afholde en fantastisk festaften.

 

Kl. 18.30 Festmiddag

Fredag den 28. aug. 2020: Tak for denne gang
Kl. 08.00 Morgenmad – og derefter afrejse.

Ret til programforbedringer forbeholdes!

Pris pr. person:

Hjemmeboende / sovesal / telt 4700,-

Dobbeltværelse 5200,-

Dobbeltværelse med bad 5700,-

Eneværelse 5700,-

Eneværelse med bad 6200,-

  

Tillæg ved allergimad+ 50,-

Evt. afbudsforsikring 250,-

  • Linned og 2 håndklæder er inklusiv.

  • 1. rate + evt. afbudsforsikring skal betales senest 8 dage efter modtagelse af bekræftelse. 
    Restbeløbet (2. rate) skal betales 4 uger før kursusstart.

  • Læs mere om afbudsforsikring

Underviser

Danny Møller

Vestjyde, friluftsmenneske, turcyklist og højskolelærer.

Danny er turguide og koordinator på cykelkurset

Niels Tanggaard & LEjf Knudsen

Stifindere, bagtropper og gode til det praktiske.

Derudover har de altid kameraet med, og er fotografer på turen

Til fællesarrangementer på højskolen vil du også møde:

Kontakt os
@vestjyllandshojskole
Søg på siden

Vestjyllands Højskole

Skraldhedevej 8

6950 Ringkøbing

​​

Tlf +45 9675 3777

kontor@vestjyllandshojskole.dk

  • Facebook - White Circle
  • Instagram - White Circle
  • Vimeo - Hvid Circle
  • YouTube - White Circle
  • Twitter - Hvid Circle