Havebrug

I Havebrug følger vi årets gang i Forundringens Have, som er højskolens have.
I faget lærer du om praktisk havebrug og går til hånde i haven.

Du lærer om permakulturelle/forskellige dyrkningsteknikker, skovhavebrug, og hvordan man skaber en stor biodiversitet i haven.

 

Forundringerns Have startede som en økologisk forevisningshave. Siden 2013 er haven dyrket biodynamisk, og i 2017 er vi som første uddannelsesinstitution nogensinde godkendt som LAND – permakultur demonstrationscenter af det Europæiske Netværk for Permakultur.


Havebrug giver dig grundlag for at dyrke din egen have efter velafprøvede metoder og faget bringer dig et skridt nærmere drømmen om en dag at blive selvforsynende med grøntsager.

 

FORUNDRINGENS HAVE 

En økologisk have til forsøg og læring

Et eventyr i duft, planter, æstetik og økologi. Alle planter i vores økologiske have er spiselige, og der er inspiration til nye dyrkningsmetoder og mulighed for at købe frø og stiklinger. Haven blev anlagt i 2004, da man omlagde jorden til økologi og siden har det været et sted i vækst.

Det handler om glæden ved at så og plante og om glæden ved at mærke sammenhængen mellem jord og bord. Samtidig dyrkes den økologiske have med bevidstheden om en bæredygtig og sund levevis. Haven har gennem tiden udviklet sig til både en besøgs- og forsøgshave, med gode undervisningsmuligheder for børn, unge og voksne. Her findes udekøkken, shelters, naturlegeplads, sansesti, æbleandelshave, urtehave, astronomihave, bi- og insekthotel, orangeri og masser af dufte og indtryk.

I sommermånederne arrangeres der rundvisninger og det er muligt at få sin aftensmad i haven på udvalgte dage.

www.forundringenshave.dk

underviser

birtha Toft

Birtha er tidligere økologisk bondekone, uddannet håndarbejdslærer og idékvinden og udvikleren af Forundringens Have. Hun underviser i faget ”Havebrug”.


Birtha Toft startede i 2004 Forundringens Have på Vestjyllands Højskole. Idéen var at skabe en sammenhæng mellem højskolens økologiske køkken og gode sunde fødevarer. Med opbakning fra højskolen og frivillige fra egnen skabte Birtha Forundringens Have.

 

Haven er vokset efter knopskydningsprincippet. Den ene idé tog den anden, således at der i dag er både grøntsager, krydderurter, spiselige blomster, spiselige vilde planter, bær og frugt, en afdeling med shelters, naturlegeplads, trojaborg, sansesti m.m.

 

Birtha siger selv: ”Mit forbillede er den uberørte natur. Forundringens Have er ganske vist ikke uberørt natur, men selv om vore grøntsager er forædlede kulturplanter, så er deres grundlæggende krav de samme som deres vilde slægtninges: De trives bedst, når man efterligner naturen så meget som muligt. I dag kalder man denne måde at dyrke og passe jorden på for permakultur/biodiversitet. For mig er det en daglig glæde at se planterne gro og at se, hvorledes interessen for at dyrke egne urter, bær og frugt øges.”

Kontakt: oeko@vestjyllandshojskole.dk

 

jord til bord

Kontakt os
@vestjyllandshojskole
Søg på siden

Vestjyllands Højskole

Skraldhedevej 8

6950 Ringkøbing

​​

Tlf +45 9675 3777

kontor@vestjyllandshojskole.dk

  • Facebook - White Circle
  • Instagram - White Circle
  • Vimeo - Hvid Circle
  • YouTube - White Circle
  • Twitter - Hvid Circle