Fortælling

Der var engang – herfra kan fortællingen gå i alle retninger.

Fortælling er en tradition, der består af lige dele kunst og håndværk. I fortællefaget træner vi til at blive bedre fortællere.

Fortælling var oldtidens internet. Det var måden nyheder rejste rundt i verden på, og det var måden, at stammens, byens eller landets historie blev overleveret til de nye generationer på.

Vi skal både arbejde med egne og andres fortællinger. Vi kan hive fat i Sydamerika, Afrika eller måske den nordiske mytologi med Odin, Thor, Freja, Balder og alle de andre.

 

Også i Danmark har vi en lang tradition for folkeeventyr og viser, hvor vi møder stor livsvisdom eller bare grovkornet sjov og ballade, som vi må forarges og forundres over.

Vi kan tage fat i vores egne livshistorier. Selvom vi har forskellige liv, har vi eksempelvis mange fællesnævnere. Vores første erindring om lyd. De bedste og værste lege. Min første store udfordring. Omvendt kan det være den unikke oplevelse, der giver materiale til en god fortælling. Det kan være, du skal have hjælp til at få din fortælling ud, og så er det dét, vi arbejder med i faget.

Fortælleundervisningen er samtidig en stund, hvor vi falder helt til ro. Når vi lytter til historierne myldrer billederne frem, mens det suser udenfor. Hvis vi da ikke netop har valgt at rykke udenfor for at prøve en anden ramme af.

Den gode fortælling kommer med billederne. Vi skal i faget arbejde med, hvordan vi sprogligt skaber billeder ved at arbejde med lavt abtraktionsniveau, sammenligninger og associationer. Men også kroppen, stemmen, rytmen og sanserne skal vi se på enkeltvis.

underviser

Andreas Heuck Steinicke

Andreas er dramalærer med en pædagoguddannelse og kandidat i dramapædagogik fra Norge. Han underviser i hovedfaget Teater og i faget Eksistens & filosofi på Vestjyllands Højskole.

Andreas har altid troet, han skulle være skuespiller, men blev fascineret af, hvad teater gør ved mennesker, hvordan teater kan rykke folk og hvordan teater kan ændre samfundet/verden, så det blev teaterverdenen, der tog over.

Han har i Berlin arbejdet med teater og udviklingshæmmede, som bekræftede ham i, at netop teater kan røre både den, der spiller på scenen og publikum. I hans arbejde har han fokus på teatret som et udtryksform, for derigennem at udnytte potentialet til at røre folk. Teater kan give følelse af medborgerskab. I tilblivelsen af teater inddrager Andreas skuespillerne, så fortællingerne mellem mennesker bruges kreativt og giver en filosofisk vinkel. Selvom indholdet skal være rørende og udtryksfuld, er det også vigtigt for ham, at det er lækkert at se på. Teater er også visuelt.

Netop det at bruge hinanden som vidensbank er også tanken bag undervisningen i Eksistens og filosofi. En samtale mellem mennesker på en undrende og spørgende måde bliver interessant og givende.

Andreas er opvokset i de frie skoler, har gået på friskole og højskole, og har arbejdet som bl.a. dramalærer på efterskole. Udenfor højskolen laver Andreas teater med og for unge.

 

Andreas underviser i