top of page

Tequio: Fællesskabstjeneste

I tjeneste for fællesskabet. Giving back-tid. I de her timer arbejder vi med at pleje vores fællesskab. Og det kan sådan set se ud på mange måde. Det kan være os selv, der giver en workshop til nogle af vores medelever: I yoga, pileflet, filosofi eller håndbold. Noget vi giver til hinanden. 


Det kan også være projekter af mere varig karakter. Et nyt udeområde. En dagligstue som kommende elever kan have glæde af. Eller hvad med en skulptur til en nabo? 

Fællesskaber skal næres og holdes i live. Det kræver, at vi tager ejerskab. At det ikke bare er noget, nogen laver for os. Det kan ikke gives til nogen. Det skal holdes i live af dem, der er med i det. Og det kræver en gang imellem, at det er netop dig, der tager ansvar for det.  

Fælles arbejdsindsats hedder i Mexico ’Tequio” og her er ideen at alle på denne måde arbejder for, i og med fællesskabet, og gennem praktisk arbejde giver man noget tilbage.  

 

Tequio er ulønnet, obligatorisk, kollektivt og opfattes som prestigefyldt (af de fleste). I Tequio holdes fx. veje, drikkevandssystemer og elektricitet ved lige. Der er vi nok ikke helt på Vestjyllands Højskole, men området, bygningerne, vores hjem skal have omsorg.  

 

Pleje af fællesskabet er noget, vi vægter meget højt på Vestjyllands Højskole

Underviser

Ida Wentzel Winther

Ida Wentzel Winther

Højskolens nye forstander pr. 1. januar 2025. Hun kommer fra en stilling som lektor på Aarhus Universitet, hvor hun har arbejdet med pædagogisk antropologi, fællesskaber og sanselige metoder. Ida har skrevet bøger, lavet dokumentarfilm og formidlet på både radio og tv. Hun er optaget af at skabe stærke fællesskaber og at sætte højskolen på landkortet som et sted for langsomhed, nysgerrighed og håb.

Ida Wentzel Winther

Kristoffer Brun Gram

Kristoffer er naturmand ind til benet og dyrker alle former for udendørsaktiviteter. Han er en flittig havemand og hønseholder. Han er stor charcuteri-entusiast og har altid et eller andet stykke kød i sit tørreskab med mindst et halvt år på krogen. Kristoffer har de sidste par år forfinet havens solbærvin og laver øl af humlen fra Forundringens Have. Som sønderjyde er det Kristoffers mål at sprede den sønderjyske tradition med saltede æg – solæg – til et bredt publikum. 

bottom of page