Elektronisk musik

Vi bruger computeren til at finde på nye måder at skabe musik. 

Lær at komponere elektronisk musik. Vi skal skabe lyd og musik fra bunden på computeren med synthesizers og trommemaskiner og blande det med reallyde, som vi finder på vores field recording ekspeditioner. 

Faget går ud på dels at lære at skabe musik med computeren og dels at få redskaber til at arbejde kreativt med komposition. Man vil få undervisning i programmet Ableton Live og i, hvordan man både kan skabe musik med lyde fra programmet og med optagede lyd-samples. 

Du får vejledning til at komme videre med din egen musik, og du får konkrete opgaver, hvor vi vil afprøve nye måder at arbejde med musik på, som du aldrig har kunnet forestille dig. 

Vi kalder også faget elektronisk komposition, fordi den musik vi skaber ikke nødvendigvis skal fremføres som en traditionel koncert. Rammerne er meget bredere end det, og det er os selv, der bestemmer dem! Måske skal din musik helst høres gennem høretelefoner, mens man sidder i en traktor - eller i samspil med sang og instrumenter. Eller måske laver du lydsporet til en danseforestilling sammen med dansefaget. På Vestjyllands Højskoles fag for Elektronisk Komposition er grænserne åbne!

Faget er fem timer hver fredag, hvor vi får tid til at dykke ned i detaljerne og arbejde på vores musik. Det anbefales, at man også selv arbejder på musikken uden for undervisningen. 

Vi anbefaler, at du medbringer din egen laptop computer med programmet Ableton Live - Suite. Har du et andet program som f.eks. Logic Pro kan det også bruges. Gennem skolen kan der købes Ableton Live eller opgraderes til Suite med 40% rabat.  

Har du ikke mulighed for at medbringe en computer med et lydprogram har skolen et begrænset antal computere med Ableton Live Suite til brug i undervisningen. 

underviser

IMG_3804.jpg

Niels Bjerge

Niels Bjerg (f. 1979) underviser i Elektronisk Komposition på Vestjyllands Højskole og er uddannet som jazz-guitarist på konservatoriet i Amsterdam i 2004. I 2016 udpeget som ekstern censor på Den Danske Scenekunstskole.

I samarbejde med koreograf Kirstine Kyhl Andersen har han siden 2004 ledet musik- og dansekompagniet WE GO.

Som instrumental komponist og guitarist har Niels skabt en lang række produktioner med WE GO samt som leder af ensemblet Cirklen og samarbejdet med bl.a. Manuel Göttsching. 

Niels begyndte først i 2014, at arbejde med den elektroniske musik, og det var af ren og skær  nødvendighed, idet han og Kirstine havde fundet på et projekt til WE GO, hvor danserne skulle bære lyden i en koreografi med trådløse højtalere. Siden har han blandt andet modtaget bestillinger på elektroniske værker fra Aarhus Teater, Sparkling Sound Festival og Holstebro Festuge samt givet workshop på elektronisk musikkonservatorium DIEM i Aarhus.

“Musik er knyttet til det rum og den sammenhæng, den opleves i. Jeg er derfor optaget af, hvordan lyden bevæger sig i rummet, og hvordan den når lytterens øre - fra en nær eller fjern lydkilde - fra et punkt eller i bevægelse. Jeg tænker dette ind i musikken fra starten, uanset om den er instrumental eller elektronisk. Inden for elektronisk musik er jeg inspireret af bl.a. Denis Smalley, Horacio Vaggione, Current Value og Aphex Twin.”

Kontakt: nb@vestjyllandshojskole.dk