Arrangementer og aktiviteter i haven

Der sker noget i Forundringens Have hele året rundt, og vi har masser af åbne arrangementer. Vi vil eksempelvis rigtig gerne videreføre viden om gamle klassiske håndværk og havebrug. Det kan du opleve på nogle af vores kurser om beskæring og podning af frugttræer.

 

Du kan også bare komme til en hyggelig eftermiddag med fortælling i Orangeriet eller afspænding i det runde hus.

 

Haven og dens faciliteter er i øvrigt til fri afbenyttelse - eksempelvis til en tur i shelter med hele familien.  

Søndag d. 14. september: Mosteriet

kl. 10-14.00 (gentages søndag d. 13. okt. og søndag d. 26. okt. kl. 10 – 14)

Kom med egne æbler/pærer og gå med frisk presset most.

Du kan sagtens bruge nedfaldsfrugt med skurvpletter, når bare det ikke er råddent. Frugten skal være skyllede på forhånd. Mosten kan holde sig i køleskab i en uge. Du kan pakke mosten i passende portioner og fryse det. Det smager som nypresset efter nedfrysning. Du kan også lave cider eller koge det ind til en lækker sirup.

Du kan købe emballage eller selv medbringe f.eks. brugte mælkekartoner, hvori du anbringer en plastpose.

Det koster 4 kr. pr. liter.

Tilmelding ikke nødvendig

Kontakt Birtha Toft tlf. 23449594 eller email: oeko@vestjyllandshojskole.dk

NB: Hvis du har rigelig med æbler eller pærer så kontakt os. Vi modtager gerne for at udlevere most til skoler og andre institutioner.

mandag d. 16. september og torsdag d. 10. oktober: Forundringsbuffet og rundvisning

kl. 17.00- 20.00

Kl. 17.00: I Forundringens Have viser Birtha Toft krydderurter, spiselige blomster, glemte salater, grøntsager og bær, som indgår i forundringsbuffeten. Endvidere oplyses om urternes sundhedsmæssige værdi. Der er mulighed for at indsamle krydderurter m.m.

Kl. 18.00: På Vestjyllands Højskole serveres Forundringsbuffet, hvor de omtalte krydderurter, spiselige blomster, salater m.m. hæver buffeten til at være en gastronomisk oplevelse.

Kl. 19.00: Aftenen fortsætter i Forundringens Have.

Der afsluttes med kaffe og kage.

Der kan købes frø og planter.

Pris: voksne 200 kr. børn 150 kr.

Tilmelding: Senest dagen før på Vestjyllands Højskole tlf. 9675 3777 / Birtha Toft 2344 9594 oeko@vestjyllandshojskole.dk

13. oktober: Mosteriet

kl. 10-14.00 (gentages søndag d. 26. okt. kl. 10 – 14)

Kom med egne æbler/pærer og gå med frisk presset most.

Du kan sagtens bruge nedfaldsfrugt med skurvpletter, når bare det ikke er råddent. Frugten skal være skyllede på forhånd. Mosten kan holde sig i køleskab i en uge. Du kan pakke mosten i passende portioner og fryse det. Det smager som nypresset efter nedfrysning. Du kan også lave cider eller koge det ind til en lækker sirup.

Du kan købe emballage eller selv medbringe f.eks. brugte mælkekartoner, hvori du anbringer en plastpose.

Det koster 4 kr. pr. liter.

Tilmelding ikke nødvendig

Kontakt Birtha Toft tlf. 23449594 eller email: oeko@vestjyllandshojskole.dk

NB: Hvis du har rigelig med æbler eller pærer så kontakt os. Vi modtager gerne for at udlevere most til skoler og andre institutioner.

18. oktober: halloween i forundringens have

kl. 19.00 - ca. 20.30

Kom og oplev efteråret, når græskarlygterne oplyser Forundringens Have.

Højskolens elever tager dig med på en vandring helt tilbage til halloweens keltiske rødder.

 

Hvad mon der sker i skoven. Bevæger træerne sig?

Efter vandringen serveres en kop varm kakao i Det Runde Hus.

Tilmelding ikke nødvendig.

26. oktober: Mosteriet

kl. 10-14.00 (gentages søndag d. 16. okt. kl. 10 – 14)

Kom med egne æbler/pærer og gå med frisk presset most.

Du kan sagtens bruge nedfaldsfrugt med skurvpletter, når bare det ikke er råddent. Frugten skal være skyllede på forhånd. Mosten kan holde sig i køleskab i en uge. Du kan pakke mosten i passende portioner og fryse det. Det smager som nypresset efter nedfrysning. Du kan også lave cider eller koge det ind til en lækker sirup.

Du kan købe emballage eller selv medbringe f.eks. brugte mælkekartoner, hvori du anbringer en plastpose.

Det koster 4 kr. pr. liter.

Tilmelding ikke nødvendig

Kontakt Birtha Toft tlf. 23449594 eller email: oeko@vestjyllandshojskole.dk

NB: Hvis du har rigelig med æbler eller pærer så kontakt os. Vi modtager gerne for at udlevere most til skoler og andre institutioner.

Forsøg

Forundringens Have laver vi en række forsøg for at finde ud af, om nogle af de ting vi gør i haven, kan gøres på en bedre måde, eller om vi kan udvikle havebrug mere generelt.

 

De seneste år har vi eksperimenteret med Maria Thuns såtidsprincipper og med holdbarheden af forskellige træsorter. Ved at trykke på linksene herunder åbner du pdf-filer der beskriver forsøgene og giver resultater fra de forskellige år.

Bestil foredrag om natur og havebrug

I vores arbejde med byodynamisk havebrug har vi lært en masse om urter, dyrkning og meget mere. Vores haveleder Birtha Toft tager meget gerne ud og holder foredrag. Herunder kan du se nogle forslag til, hvad Birtha tidligere har holdt foredrag om.

 

Fra haven til spændende madretter året rundt

Foredrag ved Birtha Toft, daglig leder af Forundringens Have på Vestjyllands Højskole, om hvorledes haven kan planlægges og evt. ændres således, at det året rundt altid er spændende at hente grøntsager, krydderurter, spiselige blomster, spiseligt ukrudt, bær og frugt til salatskålen, madretter, desserter m.m. Endvidere handler foredraget om at dyrke sunde sygdomsfrie afgrøder uden brug af pesticider og kunstgødning, men med øje for anvendelse af planterester og køkkenaffald til kompost- samt sædskifte, biodiversitet m.m. Desuden vises via fotos fra Forundringens Have eksempler på at sammensætte planterne således at haven opleves harmonisk og smuk.

Foredraget handler også om, hvorledes man via valg af oprindelige planter og kulturplanter øger antallet af nyttige insekter, som styrker plantesundheden og formindsker uønsket insektangreb. 
Via fotos fra Forundringens Have vises eksempler på plantehøst året rundt samt der medbringes eksempler på årstidens høst. Endvidere vil der være frø og spiselige planter til uddeling og salg.

Spis dit ukrudt og dyrk spiselige blomster i din have

Birtha Toft, daglig leder af Forundringens Have fortæller via fotos fra Forundringens Have om hvordan spiseligt ukrudt og spiselige blomster værdsættes i højskolens køkken  som ingrediens i salatskålen, supper, tærter og i sammenkogte retter samt som pynt på kager og desserter.

Når ukrudtet behandles med omtanke er det med til at give haven et frodigt udtryk og de spiselige blomster imellem kulturplanterne giver farve og liv og medvirker til f. els. at holde kålsommerfuglen væk fra kålplanterne.

Endvidere har ukrudtet /de vilde planter en gavnlig virkning på kulturplanternes sundhedstilstand, da de opformerer mikroorganismer i jorden og tiltrækker nyttige insekter og dermed fugle, som vi jo gerne vil have i haverne. Dette er meget vigtig for at øge bio-diversiteten og dermed liv i jorden. 
Der uddeles opskrifter og smagsprøver samt der er mulighed for at købe frø og planter.

Er det svært selv at lave kompost af havens og køkkenets overskud?

Birtha Toft, daglig leder af Forundringens Have fortæller om hvorledes man af havens og køkkenets overskud frembringer en god kompost til brug i haven. Denne kompost medvirker til at opbygge en levende jord således at antallet af insekter, orme og mikroorganismer øges og således at jorden bliver mere og mere frugtbar til dyrkning af grøntsager, bær og frugt. Endvidere medfører det en forøgelse af fugle til stor glæde for haveejerne.

Mange haveejere har hørt ordene kompostbeholdere, kompostorme, kompostmiler, halvomsat kompost, helt omsat kompost, stinkende kompost, dødt kompost, omstikning af kompost, kompostkværn, og måske også kompostpræparater. Men hvad er det alt sammen for noget?

I løbet af foredraget gennemgår vi komposteringens grundprincipper og får klarhed over de forskellige former for kompostering – hvad kan gå galt og hvordan forhindrer man at noget går galt; så - det er ikke svært selv at lave kompost, det er faktisk interessant!

Via fotos fra Forundringens Have vises eksempler på hvorledes plantesundheden styrkes og insektangreb formindskes, når planterne gror i en levende jord. Der vil også være fotos til inspiration til den spiselige have.

Endvidere kan der købes frø og spiselige planter.
 

Diversitet – naturens mangfoldighed

Hvorfor er det vigtig at der i en have også er naturligt forekommende planter?

Via eksempler fra Forundringens Have fortæller Birtha Toft- daglig leder af Forundringens Have, om hvorledes spiselige vilde planter indgår i haven for at tiltrække nyttige insekter, gavnlige bakterier og mikroorganismer, kort sagt, der vises eksempler på hvorledes samspillet mellem naturen og kulturplanter kan øges. Dette samspil er en vigtig faktor for at kunne dyrke sunde robuste planter uden brug af kemi.

Endvidere handler foredraget om opbyggelse af et godt humurslag og fordele ved at tage egne frø.

Forundringens Have

Fra konventionelt dyrket kartoffelmark til frodig økologisk forevisningshave på Vestjyllands højskole.

Birtha Toft- daglig leder af Forundringens Have, fortæller om processen fra ide til handling. Det hele startede i 2004 med en økologisk urtehave. I dag indeholder haven foruden urtehaven naturlegepladsen, astronomihaven, naturcampingen, andelsfrugthaven, trojaborgen, motions- og vandrestien, hestefolden og øko-shoppen. Forundringens Have er på 4 hektar. Der er idag involveret ca. 50 frivillige.

Vedrørende yderligere oplysninger og aftaler om afholdelse af foredrag er du velkommen til at henvende dig til:

Frivillig i haven

Kredsen af frivillige hjælpere i haven udvikler sig løbende. 

Sammensætningen af frivillige er et bredt udsnit af lokale borgere og tidligere højskoleelever.

Bliv frivillig

I Forundringens have er der brug for mange frivillige hænder. Du kan være med lidt eller meget afhængig af, hvor meget tid eller kræfter du har.

  • Du kan være praktisk hjælper i haven

  • Du kan være hjælper på åbningsdage og markeder

 

Som frivillig har du mange muligheder

  • Du møder andre haveinteresserede mennesker

  • Du kan gratis deltage i alle højskolens arrangementer

  • På arbejdsdage giver højskolen mad fra det lækre økologiske køkken.

 

Er du interesseret? Kontakt Birtha Toft på tlf. 23449594 eller send en e- mail: oeko@vestjyllandshojskole.dk

Netværk og samarbejdspartnere

Vi har et godt samarbejde med følgende omkring afholdelse af arrangementer samt markedsføring af haven:

  • Foreningen ØkoVest

  • Skjern-Egvad egnsmuseum

  • Fjordvang Efterskole

  • Ringkøbing-Skjern Kommune

  • Velling Friskole

  • Dagplejerne i Velling

  • Biodynamisk Jordbrug

  • Velling Naturhus

  • Foreningen Frøsamlerne

  • Fonden for Midtjysk Turisme

  • Grøn Hverdag

  • AFS - International

Vi deltager løbende i nationale og internationale projekter omkring videreudvikling af økologisk og bæredygtig livsstil. Her er et par eksempler på projekter, vi har været med i.

  • EU- European food kids

  • Nordisk projekt - Glokale omstillingscentre

  • Udvekslingsprojekt med Polen

  • EU-cook.org: Organic cooks in public settings

Du kan læse mere om projekterne her.

Sidst, men ikke mindst, har vi stor glæde af samarbejdet med de mange frivillige.

Fotogalleri

 
 
 
 
 
 
 
fingrelangtrensperent2.png
 
Kontakt os
@vestjyllandshojskole
Søg på siden

Vestjyllands Højskole

Skraldhedevej 8

6950 Ringkøbing

​​

Tlf +45 9675 3777

kontor@vestjyllandshojskole.dk

  • Facebook - White Circle
  • Instagram - White Circle
  • Vimeo - Hvid Circle
  • YouTube - White Circle
  • Twitter - Hvid Circle