Ja til FÆLLESSKAB?
Mere MUSIK?
Klar til ny VIDEN?
Sammen om tingene?
Gå ad NYE STIER?
Vil du lave GOURMETMAD fra bunden?
Klar til UDFORDRINGER?

”Landbruget skal at alliere sig med befolkningen”

Danmarks landmænd skal lære at forstå resten af befolkning. Samtidig skal vi alle vide mere om, hvor maden kommer fra. Det var budskabet fra landbrugsforsker Rasmus Blædel og næstformand i Landbrug og Fødevarer, Lone Andersen, da de holdt oplæg for en propfyldt sal på Vestjyllands Højskole i sidste uge.

Rasmus Blædel forsker til daglige i landbrugslovgivning på Københavns Universitet.  

”Rigtig mange gamle landmænd fortalte mig om, at de har været på højskole. Det åbnede deres øjne for, hvordan andre mennesker tænker”, startede Rasmus Blædel.

Ifølge ham er landbrugsmedierne alt for optaget af at kritisere politikere og forbrugere. Men den brede befolkning forstår ikke, hvad der sker i landbruget. Omvendt forstår landbruget ikke, hvilke værdier og idéer der florerer i befolkningen.

”Landbruget skal alliere sig med befolkningen”, mener Rasmus Blædel. Blandt andet kan højskolerne være mødested for mennesker fra landbruget og resten af Danmark. En moderne landmand kan ikke klare sig med praktisk og teknisk viden om natur og dyr alene. Han skal have en kulturel forståelse for, hvordan befolkningens forbrug af madvarer hænger sammen og ændres. Landmændene kan simpelthen blive bedre til at imødekomme forandringer i forbrugernes ønsker til gavn for begge parter.

I sin forskning har Rasmus Blædel boet på 10 meget forskellige gårde, for at få dansk landbrug ind under huden. Her blev det klart for ham, at landmændene mildest talt havde et uroligt forhold til markedskræfterne. De lever med en enorm usikkerhed. Eksempelvis mener han, at landbrugsloven er møntet på at hjælpe finansverden og ikke landmændene. Det betyder, at udenlandske landmænd kan købe vores landbrug uden at flytte hertil.

Lone Andersen, næstformand for Landbrug og Fødevarer, støttede op om Rasmus Blædels oplæg. Hun uddybede, hvordan målet om større kendskab skal gå begge veje.

”Der skal være meget mere kendskab til, hvad der sker i landbruget”, sagde Lone Andersen og fortsatte, ”det skal være et mål at får mere undervisning om landbrug allerede i folkeskolen”.

Lone Andersen arbejder helt konkret med at ændre loven omkring opkøb af landbrug i Danmark. Det skal være sværere at købe vores jord, hvis du ikke er bosiddende i Danmark.

 

Som altid, når snakken falder på landbrug, var oplægget efterfulgt at en livlig debat blandt de mange fremmødet. Debatten afspejlede meget præcist mødet mellem landmænd og borgere. Dette sidste møde i rækken af fire om landbrugets fremtid blev med andre ord en rigtig klassisk højskoleaften med højt til loftet, fællessang og ny viden om Danmarks produktion af fødevarer.

Gode råd fra de gamle til de unge