Ja til FÆLLESSKAB?
Mere MUSIK?
Klar til ny VIDEN?
Sammen om tingene?
Gå ad NYE STIER?
Vil du lave GOURMETMAD fra bunden?
Klar til UDFORDRINGER?

Else Mathiassen er dommer i stor sangkonkurrence

Lemvig Museum har udskrevet en landsdækkende sommersang-konkurrence. Forstander Else Mathiassen fra Vestjyllands Højskole er en af tre dommere i konkurrencen. Hun skal blandt andet være med til at uddele et talentforløb til vinderen.

”Du danske sommer jeg elsker dig, skønt du så ofte har svigtet mig” skrev digteren Thøger Larsen for næsten 100 år siden i en af Danmarks mest kendte sommersange. 

Thøger Larsen, der boede i Lemvig næsten hele sit liv, elskede den danske sommer og skrev mere end 20 digte om den. Konkurrencen skal også være med til at skabe opmærksomhed om fællessangen og den danske sangtradition, som vi blandt andet kender den fra højskolesangbogen. 


Jeppe Aakjær til venstre og Thøger Larsen til Højre

Den danske sangtradition rummer uvurderlige skatte, men skal også plejes og gødes med nye sange. Det var en opgave, man må sige Thøger Larsen tog på sig, og han skrev nogle af de mest elskede sange i Danmark. I hans ånd vil vi gerne bruge den danske sangskat som muld, vækstlag og grobund for udvikling af nye talenter. 

Alle, både professionelle og amatører, opfordres til at give deres bud på ”den danske sommers sang”. Vi håber på, at rigtigt mange vil grave dybt i skrivebordsskuffen eller erindringen og hente oplevelser, stemninger, følelser, fornemmelser som den danske sommer har vakt frem og omsætte det til ord på vers. 

"Der er meget få kvindelige komponister og tekstforfattere i den danske højskolesangbog. Det synes jeg, der skal laves om på", er Else Mathiassens personlige bøn i forbindelse med konkurrencen. 

Sangen kan enten afleveres som en færdig sang med melodi eller et sangbart digt. Sidste frist for indsendelse til Lemvig Museum er d. 15. april 2017. Herefter træder dommerkomiteen sammen og udvælger de tre vinder. 

Uderover Else Mathiassen består dommerkomiteen af forfatter Knud Sørensen og komponist og korleder Erling Lindgren. Knud Sørensen er en af Danmarks mest anerkendte digtere - en ordets mester, der skære billeder af mennesker, natur og landskab ud i vores hverdagssprog. Erling Lindgren er komponist, korleder og organist. Han er den nulevende komponist, der har skrevet flest melodier til sange i Højskolesangbogen. 

Præmieoverrækkelsen finder sted den 2. juni ved et stort sangstævne i Lemvig Museums have. Her bliver der yderligere tildelt en publikumspris. 

Læs mere om konkurrencen her.

”Landbruget skal at alliere sig med befolkningen”

Danmarks landmænd skal lære at forstå resten af befolkning. Samtidig skal vi alle vide mere om, hvor maden kommer fra. Det var budskabet fra landbrugsforsker Rasmus Blædel og næstformand i Landbrug og Fødevarer, Lone Andersen, da de holdt oplæg for en propfyldt sal på Vestjyllands Højskole i sidste uge.

Rasmus Blædel forsker til daglige i landbrugslovgivning på Københavns Universitet.  

”Rigtig mange gamle landmænd fortalte mig om, at de har været på højskole. Det åbnede deres øjne for, hvordan andre mennesker tænker”, startede Rasmus Blædel.

Ifølge ham er landbrugsmedierne alt for optaget af at kritisere politikere og forbrugere. Men den brede befolkning forstår ikke, hvad der sker i landbruget. Omvendt forstår landbruget ikke, hvilke værdier og idéer der florerer i befolkningen.

”Landbruget skal alliere sig med befolkningen”, mener Rasmus Blædel. Blandt andet kan højskolerne være mødested for mennesker fra landbruget og resten af Danmark. En moderne landmand kan ikke klare sig med praktisk og teknisk viden om natur og dyr alene. Han skal have en kulturel forståelse for, hvordan befolkningens forbrug af madvarer hænger sammen og ændres. Landmændene kan simpelthen blive bedre til at imødekomme forandringer i forbrugernes ønsker til gavn for begge parter.

I sin forskning har Rasmus Blædel boet på 10 meget forskellige gårde, for at få dansk landbrug ind under huden. Her blev det klart for ham, at landmændene mildest talt havde et uroligt forhold til markedskræfterne. De lever med en enorm usikkerhed. Eksempelvis mener han, at landbrugsloven er møntet på at hjælpe finansverden og ikke landmændene. Det betyder, at udenlandske landmænd kan købe vores landbrug uden at flytte hertil.

Lone Andersen, næstformand for Landbrug og Fødevarer, støttede op om Rasmus Blædels oplæg. Hun uddybede, hvordan målet om større kendskab skal gå begge veje.

”Der skal være meget mere kendskab til, hvad der sker i landbruget”, sagde Lone Andersen og fortsatte, ”det skal være et mål at får mere undervisning om landbrug allerede i folkeskolen”.

Lone Andersen arbejder helt konkret med at ændre loven omkring opkøb af landbrug i Danmark. Det skal være sværere at købe vores jord, hvis du ikke er bosiddende i Danmark.

 

Som altid, når snakken falder på landbrug, var oplægget efterfulgt at en livlig debat blandt de mange fremmødet. Debatten afspejlede meget præcist mødet mellem landmænd og borgere. Dette sidste møde i rækken af fire om landbrugets fremtid blev med andre ord en rigtig klassisk højskoleaften med højt til loftet, fællessang og ny viden om Danmarks produktion af fødevarer.