Ja til FÆLLESSKAB?
Mere MUSIK?
Klar til ny VIDEN?
Sammen om tingene?
Gå ad NYE STIER?
Vil du lave GOURMETMAD fra bunden?
Klar til UDFORDRINGER?

Filmpris: Den eneste jomfru på efterskolen


Producer Stine Ellebye Riis, til venstre, og instruktør Dominique Auxila, til højre.

”Den første gang” er temaet for Dominique Auxilas film ”Løbetid”. I filmen udfordres den 16-årige efterskoleelev Emma, da hendes mødom bliver samtalens omdrejningspunkt blandt veninderne? Filmen blev belønnet med prisen for bedste kortfilm til Copenhagen Annual Film Festival. Udover at være filminstruktør er Dominique Auxila elev på Vestjyllands Højskole, og det er vi ret stolte af. 

”Emma, der er ikke tid til at være kræsen”. Med kun kort tid tilbage af skoleåret fortæller den populære pige Josefine, spillet af Pernille Kaae Høier, hovedpersonen Emma, spillet af Malene Noreen, hvordan landet ligger. Emma er den eneste jomfru tilbage på efterskolen, og man kan da ikke starte i gymnasiet, hvis man er jomfru. 

I filmen ”Løbetid”, der er skrevet og instrueret af Dominique Auxila, tages et par af ungdomslivets store spørgsmål op. Det er en film om gruppepres og veninder. Men det er også en film, der minder dem, der har glemt teenageårene om, hvorfor opvasken eller lektierne en gang imellem kan virke som ubetydelige småting sammenlignet med det, der virkelig betyder noget i de unges verden.

Filmen beskriver forholdet mellem de tre veninder med respekt for de unges hverdag. Som i den norske ungdomsserie SKAM medvirker der ingen voksne i filmen. Det understreger på en elegant måde, hvad der er vigtigt i de unges hverdag.

Dominique Auxila fortsætter sin uddannelse inden for filmproduktion, når hun til sommer er færdig på Vestjyllands Højskolen.

Filmen kan ses på ekko.dk

Else Mathiassen er dommer i stor sangkonkurrence

Lemvig Museum har udskrevet en landsdækkende sommersang-konkurrence. Forstander Else Mathiassen fra Vestjyllands Højskole er en af tre dommere i konkurrencen. Hun skal blandt andet være med til at uddele et talentforløb til vinderen.

”Du danske sommer jeg elsker dig, skønt du så ofte har svigtet mig” skrev digteren Thøger Larsen for næsten 100 år siden i en af Danmarks mest kendte sommersange. 

Thøger Larsen, der boede i Lemvig næsten hele sit liv, elskede den danske sommer og skrev mere end 20 digte om den. Konkurrencen skal også være med til at skabe opmærksomhed om fællessangen og den danske sangtradition, som vi blandt andet kender den fra højskolesangbogen. 


Jeppe Aakjær til venstre og Thøger Larsen til Højre

Den danske sangtradition rummer uvurderlige skatte, men skal også plejes og gødes med nye sange. Det var en opgave, man må sige Thøger Larsen tog på sig, og han skrev nogle af de mest elskede sange i Danmark. I hans ånd vil vi gerne bruge den danske sangskat som muld, vækstlag og grobund for udvikling af nye talenter. 

Alle, både professionelle og amatører, opfordres til at give deres bud på ”den danske sommers sang”. Vi håber på, at rigtigt mange vil grave dybt i skrivebordsskuffen eller erindringen og hente oplevelser, stemninger, følelser, fornemmelser som den danske sommer har vakt frem og omsætte det til ord på vers. 

"Der er meget få kvindelige komponister og tekstforfattere i den danske højskolesangbog. Det synes jeg, der skal laves om på", er Else Mathiassens personlige bøn i forbindelse med konkurrencen. 

Sangen kan enten afleveres som en færdig sang med melodi eller et sangbart digt. Sidste frist for indsendelse til Lemvig Museum er d. 15. april 2017. Herefter træder dommerkomiteen sammen og udvælger de tre vinder. 

Uderover Else Mathiassen består dommerkomiteen af forfatter Knud Sørensen og komponist og korleder Erling Lindgren. Knud Sørensen er en af Danmarks mest anerkendte digtere - en ordets mester, der skære billeder af mennesker, natur og landskab ud i vores hverdagssprog. Erling Lindgren er komponist, korleder og organist. Han er den nulevende komponist, der har skrevet flest melodier til sange i Højskolesangbogen. 

Præmieoverrækkelsen finder sted den 2. juni ved et stort sangstævne i Lemvig Museums have. Her bliver der yderligere tildelt en publikumspris. 

Læs mere om konkurrencen her.