Energi fra egen vindmølle
Forundringens Have
Økologisk mad
Naturen omkring os

INTERNATIONALE PROJEKTER

På Vestjyllands Højskole har vi taget nogle vigtige skridt på vejen mod grøn drift og undervisningstilbud indenfor økologi og bæredygtighed. Men vi er langt fra færdige, så derfor har vi involveret os i en række danske og internationale udviklingsprojekter.

Vi vil gerne lærer og vi har også en masse erfaringer vi gerne vil dele ud af. Det tager tid at blive bæredygtig. Vi startede vores rejse for mere end 30 år siden – dengang der ikke var mange der talte om økologi og bæredygtighed- og vi er stadig ikke i mål. Derfor har vi engageret os i en række danske, nordiske og internationale projekter, der giver inspiration til fordybelse af vores grønne profil og giver os mulighed for at hjælpe andre med at komme i gang.

Hvordan vi kan røre mennesker i hjertet, så det bliver meningsfuldt for os at slå ind på vejen mod et mere bæredygtigt samfund? Det er kernespørgsmålet i Vestjyllands Højskoles arbejde med at udvikle ’bæredygtighedens pædagogik’.

At kalde dannelsen ’grøn’ inviterer til dialog om, hvordan det gode, bæredygtige liv ser ud og hvilke værdier, kompetencer og egenskaber, der skal have opmærksomhed i vores fælles samfundsliv: Hvordan gør vi den grønne omstilling til noget meningsfuldt og berigende for det enkelte menneske? Hvordan bliver vi handlingsduelige borgere, der kan tage nutidens store globale problemer op og bidrage med løsninger, der kan være til gavn for hele menneskeheden?

Vi mener, en del af svaret ligger i den grundvigianske pædagogik og skoletradition – derfor har vi malet hans skæg grønt. Højskolen kan blive en vigtig rugekasse for fremtidens verdensborgere, hvis vi formår at give Grundvigs tanker ny mening i en tid, hvor bæredygtighed er den altoverskyggende dagsorden.

I det arbejde har vi bl.a. etableret et netværk med forskere fra de danske universiteter, som vi kan bruge som sparringspartnere i undervisning og udvikling af skolen. Vi har også arbejdet med sammen med kunstnere om at skabe en mere levende kommunikation om bæredygtighed og en mere sanselig omstilling. Kunsten kan bevæge, provokere og berøre på helt andre måder end plancer og rapporter. Den grønne omstilling kalder på krop og kreativitet.

Bio - Cooks er et 3 -årigt EU fra 2015-2017. Samarbejdsprojekt mellem repræsentanter fra grønne organisationer og institutioner i Europa. Projektet handler kort fortalt om at øge økologien, bidrage til omlægning til økologi og/eller bæredygtig og sund ernæring i offentlige kantiner, give værktøjer til kokke som arbejder i køkkener hvor man ønsker at omlægge til økologi, skabe kontakt mellem økologiske producenter og forbrugere og fokusere på lokale fødevarer.

Endvidere handler det om at udvikle et ECVET - baseret system som vil gøre det nemmere for studerende inden for fødevare området på tekniske skoler at tage en del af uddannelsen på en teknisk skole i et andet europæisk land. Projektet handler også om at skabe kontakt mellem uddannelsessteder, gastronomi, økologiske og/eller lokale producenter samt miljøorganisationer.

  • Kontakt Birta Toft: Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den. for nærmere oplysninger.

Et 2 årigt EU støttet projekt med formålet at sprede kendskabet til, hvad maden gør ved kroppen, og hvilke sunde energier, der frigives ved en sund og grøn kost. I samarbejde med skoler og institutioner i området, og gennem workshops, materiale og opsøgende arbejde var højskolen med til at oplyse om vigtigheden af, at børn og unge fra en tidlig alder bliver bevidste om økologisk og sund kost. Også politisk tog projektet fat.

Projektet var et samarbejde med aktører i Holland, Tyskland, Polen, Tjekkiet og Danmark.

Et 2 årig projekt afsluttet i 2014 bland de nordiske lande. Formålet var at skabe et netværk og derigennem inspirere glokalt – altså både lokalt og globalt - til grøn omstilling.
Højskolerne i de tre nordiske lande er kraftcentre for en endnu grønnere fremtid. Nordisk Råd støttede projektet, der var et samarbejde med højskoler og grønne organisationer i Danmark, Sverige og Norge.

Et udvekslingsprojekt mellem Polen og Danmark støttet af EU fra 2012-2014.

3 personer fra gruppen af frivillige (seniorer) i Forundringens Have deltog i projektet, som havde til formål at lave udveksling. De var i Polen og arbejde i 3 uger, og ligeledes var der udveksling fra Polen i Danmark.