Ja til FÆLLESSKAB?
Mere MUSIK?
Klar til ny VIDEN?
Sammen om tingene?
Gå ad NYE STIER?
Vil du lave GOURMETMAD fra bunden?
Klar til UDFORDRINGER?

VESTJYLLANDS HØJSKOLE FORLAG - vores egen litteratur

Vi vil gerne nå lidt længere ud, end til de elever vi får ind gennem dørene, så vi har oprettet Vestjyllands Højskole Forlag og er begyndt at skrive de oplysninger ned, som vi synes, verden burde høre om. Vi laver vores egen litteratur.

Bøger udgivet på forlaget:

Flere favoritter, Vestjyllands HøjskoleHenriette, Inger og Kirsten, de ansatte i køkkenet på Vestjyllands Højskole ved godt, hvad de laver. Mad, der smager og mad, der gør folk glade. Fra højskolens mange gæster lyder kommentaren ofte: ”Tak for virkelig lækker mad”.  Det bliver personalet i køkkenet aldrig trætte af at høre, og de tror, at det er kombinationen af de fantastiske råvarer, den nænsomme forarbejdning og tilberedning af råvarerne, hvor der bliver tænkt i smag, lyst og sanser, der gør den store forskel. Ydermere har køkkenets ansatte også det privilegium at kunne gå i Højskolens Forundringens Have. Her kan de finde alt, hvad deres "madlavningshjerter" kan begære af urter, grønt og bær. Det er ’prikken over i’et’ - og med til at give smag og til at gøre maden en fryd for øjet.

Udover en masse nye opskrifter indeholder "Flere favoritter" nogle få genoptryk af "kendisser" med moderniseringer, fra den første kogebog, som blev udgivet i 2004.
Med ’Flere favoritter’ kan højskolens kursister tage en lille del af højskoleopholdet med sig hjem: De sunde, gode retter produceret med respekt for råvarerne og for årstidernes vekslen.

 • PRIS: kr. 130,-
  Ved tilkøb af "Køkkenets favoritter" sælges de samlet for kr. 200,-
  Bestil på tlf.: 9675 3777 eller Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den.

Køkkenets favoritter, Vestjyllands HøjskoleDe grønne kokke på Vestjyllands Højskole har her samlet en række af deres favoritopskrifter.

Køkkenet er kendt for at bruge mange grøntsager og for at have fantasien med i madlavningen. Kokkene opfordrer til, at du bruger opskrifterne som inspiration og bytter nogle af ingredienserne ud for at se hvilken smag, det fører med sig.

De grønne kokke som har bidraget til bogen er: Kirsten Bjerge, Inger Liin Knudsen og Henriette Danielsen.

 • PRIS: kr. 100,-
  Ved tilkøb af "Flere favoritter" sælges de samlet for kr. 200,-)
  Bestil på tlf.: 9675 3777 eller mail: Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den.

Denne er desværre udsolgt fra forlaget og vil ikke blive genoptrykt. Mange af favorit opskrifterne er gengivet i "Flere favoritter".

Denne er desværre udsolgt fra forlaget og vil ikke blive genoptrykt. Mange af favorit opskrifterne er gengivet i "Flere favoritter".

Skriftserie 1Vestjyllands Højskole udgiver en skriftserie for ny dansk litteratur. Første bind udkom efteråret 2012 og indeholder 7 forfattere med det til fælles, at de alle er født efter 1980. Det er Josefine Klougart, Christel Wiinblad, Ida Marie Hede, Olivia Nordenhof, Amalie Smith, Bjørn Rasmussen og Christina Hagen.Krop og tænkning smelter ikke sammen hos disse forfattere. De er ikke mystikere. Men erkendelse af, at kroppen husker, står helt sikkert centralt. Samtidig er deres værker med hensyn til stoforganisering og komposition meget forskellige, men alle meget stramme. Arbejdet med selve udtrykket synes overordentlig vigtig.

I bind 1 er der fem tegninger af Halfdan Pisket.
Redaktør: Hans Otto Jørgensen

Politikken har anmeldt skriftserien og givet den 5 ud af 6 hjerter!
Politikken skriver: "Hvorom alt er, er det en god, skarp manøvre, Jørgensen har foranstaltet ovre fra Vestjylland; udvalget af bidragydere kan der ikke rigtig sættes spørgsmålstegn ved, især ikke når der er flere bind på vej, og jeg kan godt lide, at en tegner som Pisket har fået lov til at lave billeder til".

Skriftserien har et dobbeltsigte. Det ene er at give læserne et indtryk af, hvad der rører sig i den yngre generation af forfattere, således er alle bidragydere født efter 1980, det andet sigte er at markere en forskel i forhold til den allerede etablerede litteratur. Hver generation gør sig sine egne erfaringer. Altid med livet som indsats. Kærlighed og død er altid lige vigtige, forskellen mellem generationerne består i, hvordan hverdagen trakteres.

Bind 2 indeholder bidrag af otte forfattere; Peter-Clement Woetmann, Chresten Forsom, Lars Bo Nørgaard, Rasmus Halling, Katinka My Jones, Daniel Dalgaard, Jonas Rolsted og Olga Ravn.

Skriftseriens redaktør forfatter Hans Otto Jørgensen forklarer om bogens forfattere: ”Hvis den første gruppe forfattere var kropsdigtere, er denne anden hjernedigtere. Hvis den første gruppe forfattere arbejdede med samling, arbejder denne anden med spredning. Sproget synes ikke at være forankret i en krop, men kommer til alle steder fra på én gang.”

Der er givetvis tale om lyrik, men slægtskabet med den konceptuelle kunst er tydelig. Her opstilles forsøg, noget ordnes. Men hvordan kan denne orden være andet en forbigående?  Ofte er det svært overhovedet at styre teksten. Den har en tilbøjelighed til at skride ud over siderne, at lave parallelle forløb, eller optræder i en slags blokke af betydning. Impulser kommer som lyn fra en klar himmel.

Skriftserie for ny dansk litteratur #3”Skriftserien er udgivet i samarbejde mellem Vestjyllands Højskole og Forlaget Gladiator. Tredje bind i skriftserien indeholder bidrag af en lang række forfattere og billedkunstnere med tilknytning til Forlaget Gladiator: Josefine Klougart, Josefine Graakjær, Jakob Skyggebjerg, Ninette Larsen, Maja Lee Langvad, Kristina Nya Glaffey, Lea Løppenthin, Charlotte Strandgaard, Eva Iversen, Katinka My Jones, Amalie Smith, Ida Marie Hede, Sara Roebsdorff, Bjørn Rasmussen, Rikke Villadsen, Halfdan Pisket, Fryd Frydendal, Pernille Kløvedahl, Karen Bergholt, Andreas Pedersen, Hans Strandgaard, Hans Otto Jørgensen.

Overskriften for tredje bind i skriftserien er Billedmageri & Social indignation --- Utopi & Politisk digtning. Denne overskrift er ikke grebet ud af den blå luft, men valgt på baggrund af nogle tendenser, som redaktionen for skriftserien mener at have kunnet spore i de seneste års litteratur. Den sociale indignation ses som bekymring for samfundets udvikling i almindelighed, ét tema er marginalisering af de svage, bl.a. de psykiske syge, og hvad det i det hele taget vil sige at være normal, indvandring etc. Et andet tema er den globale opvarmning og hvad de klimatiske forandringer kommer til at betyde nu og her og på sigt.

Med skriftserien ønsker redaktionen, forfattere og forlag at skabe ny dansk litteratur, som fortæller om vor tids situationer i et sprog, som taler til vore tids unge. Skriftserie for ny dansk litteratur giver et billede af tiden, som rækker ud over teksterne.

 • PRIS: kr. 200,-
  Ved køb af flere skriftserier fratrækkes kr. 50,- i rabat af det samlede beløb.
  Bestil på Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den.
 • Læs anmeldelse af Ida Thordis Mølmer

At danse livet– en bog om Brita Haugen og rituel dans.
Det er en antologi om den særlige form for dans, som Brita Haugen – præst, fortæller, danser og lærer på højskolen Vestjyllands Højskole – har udviklet gennem de seneste 40 år.  Vestjyllands Højskoles Forlag udgiver At danse livet i anledning af, at Brita i år fylder 75 og har valgt at stoppe som lærer på skolen.

Med bogen vil vi markere de dansespor, hun har sat – og vise hvordan andre er blevet inspireret af hendes trin til selv at danse videre.  Derfor bringer vi et udvalg af bidrag nogle af alle de mennesker, der inspireret af Brita har fået den rituelle dans som en bund i liv og arbejde,” skriver forstander Else Mathiassen i sit forord.

Et af de områder, hvor Brita Haugen især har været nyskabende, er den særlige form for kombinationen af fortælling og dans, som hun selv kalder ”rituel dans.” Rituel dans er en kollektiv, improviserende dans i en cirkel omkring et centrum, hvor danserne skiftes til at lægge krop til forskellige figurer og scener fra en bestemt historie – typisk et eventyr eller en myte. Det er leg for både børn og voksne fuld af humor, men også af alvor. En leg, hvori man kan opnå ny og nogle gange overraskende indsigt i sig selv, i sine medmennesker - og når det går højt også i tilværelsens store temaer.

Antologiens skribenter er: Karin Hender, læge, Lund, Karin Kleisdorf Hougaard, stud. pæd. Københavns Universitet, Åke Högberg, psykoteraput, Göteborg, Annette Jahn, antropolog og fortæller, København, Jenny Kjær Thaysen, kordegn og kirkedanser, Aarhus, Niels Kjær, pastor emeritus, Aarhus, Ove Korsgaard, prof. emeritus, Aarhus Universitet, Gitta Magnell, journalist, Stockholm, Else Mathiassen, højskoleforstander, Velling, Pernille Overø, danser, Aarhus, Ulla Skovsbøl, journalist, Aarhus (red.), Hanna Snorradóttir, ledelsescoach og civilingeniør, København, Åsa Rockberg, danser og bevægelsesterapeut, Näsåker, Kirsten Grønlien Zetterquist, dr. theol. Stockholms Universitet,

Bogen er blevet til på initiativ af journalist Ulla Skovsbøl (red.) og med støtte fra Vestjyllands Højskole og VELUX FONDEN.

 • Pris: 200 kr.
  Bestil på tlf.: 9675 3777 Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den.
 • Læs lektørudtalelse af Signe Rugtved Andersen, DBC a/s

I over 25 år har Steen Espensen fra No vandret og vist grupper rundt i Vestjylland. Det er der nu kommet en bog ud af, som viser rundt i natur, fortællinger og kultur langs med vandreruterne. Få inspiration til vandreture i de vestjyske landskaber i området mellem Limfjorden, Kongens Hus Hede og Henne Strand. Det er muligt med den nye bog fra Steen Espensen, tidligere forstander på Vestjyllands Højskole og Jens Bredholt, maler og underviser fra Vestjyllands Højskole. Steen Espensen har grundigt beskrevet 14 vandreture og Jens Bredholt har illustreret med billeder fra området. Jens Bredholt er valgt, fordi han har en stor kærlighed til at bruge naturen som inspiration for sit maleri. Derudover har han i andre af skolens bøger vist sig som en unik illustrator.

Bogen er på 144 sider og indeholder fyldige beskrivelser af turene og et godt kortmateriale til hver tur.

Else Mathiassen, forstander siger: ”Steen er en god fortæller og har et stort et kendskab til egnen og de historier, som er gemt i landskabet. Han tager fortsat kursister med ud i sit ynglingsundervisningslokale: naturen. Her siger han, at ordet undervisning kommer til sin ret. På hver tur viser han undere. Vi har fra forlaget Vestjyllands Højskole ville sikre os at en masse viden ikke gik tabt. Både Vestjylland og Steen Espensen fortjener den hyldest, som denne bogudgivelse er.”

 • PRIS: kr. 150,-
  Bestil på tlf.: 96753777 eller mail: Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den.

Den nordiske grundfortælling i ord, musik og billeder.

 • PRIS: kr. 250,-
  Ved tilkøb af Penelopes stemme er prisen for begge 400,-
  Bestil på tlf.: 96753777 eller mail: Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den.

Med dansen på rejseEn bog om de oplevelser, man får, når man rejser ud i verden for at danse. Der er faglige udfordringer, men også lokale oplevelser med en helt anden kultur. Med dansen på rejse er en antologi med beretninger fra danserne.

Redaktion: Else Mathiassen
Forfattere: Brita Haugen (Cand.theol., forfatter, fortæller og rituel danser), Pernille Overø (danser, konsulent, danseterapeut, foredragsholder, coach), Pepita Rohde (flamencodanser, sanger og underviser i dans og sang), Nonny Sand (skuespiller og en flamenco-nørd), Liz True (uddannet danser/koreograf og bevægelses-/helsepædagog med speciale i kropsanalyse), Nanna Stigsdatter Mathiassen (danser), Eva Esmann Behrens (en god blanding af idéhistoriker og rejsende dansemus), Gunnar Svendsen (initiativtager til det første kursus i den originale argentinske tango i Danmark, underviser og ildsjæl), Elisabeth Groot (balladesanger og kunstnerisk leder af Danseteatret NordenFra), Jack Jacobsen (spillemand, sanger, folkedanser, foredragsholder og tandlæge), Else Mathiassen (forstander, danser, fortæller og foredragsholder).
Illustrator: Jens Bredholt, maler og højskolelærer.

 • PRIS: kr. 75,-
  Bestil på tlf.: 96753777 eller mail: Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den.


Bestil bøger på: