Debatter
Performance
Gourmetrestaurant

21.01.18 Workshop: Prøv noget nyt - lær gamle håndværk

På Vestjyllands Højskole holdes de gamle håndværk i hævd. Den 21. januar kan gæster prøve kræfter med nålebinding, spinding, båndvævning, bolde af stofrester, hækling, strikning, snitning og smedearbejde, når højskolen inviterer til workshop.

På Vestjyllands Højskole har skolens vinterelever i længere tid arbejdet med klassiske håndværks- og håndarbejdssysler. Nu skal gæster fra lokalområdet også have den mulighed.

”Det er næsten ikke til at forstå, hvor populært det er at arbejde håndværksmæssigt med gode materialer som ler, tre, uld og jern”, siger forstander Else Mathiassen.

På Vestjyllands Højskole er fag som keramik og træhåndværk et hit blandt eleverne. Elevernes lyst til at kaste sig ud i de traditionelle håndværk afspejler samtidig en lyst blandt de unge generelt i Danmark. 7. januar i år startede 84 elever på højskolen. Det er det højeste elevtal i højskolens historie og en elevfremgang på 17 procent i forhold til samme tidspunkt sidste år.

Gennem en workshop med nålebinding, spinding, båndvævning, bolde af stofrester, hækling, strikning, snitning og smedearbejde, får gæster nu også mulighed for at stifte bekendtskab med gode gamle håndværk på Vestjyllands Højskole.

”Den glæde og ro vi får ud af håndværksmæssigt arbejde bliver mere og mere aktuel. Dels er det sjovt at arbejde med, dels har vi simpelthen brug for at koble af og bruge håndværket som en slags meditation”, forklarer Birtha Toft, der står for workshoppen.

Birtha Toft har fået opbakning fra en lang række lokale håndværkere, entusiaster samt skolens lærere og elever til at lave workshoppen.

”Der går simpelthen så dygtige mange mennesker rundt, der kan noget med deres hænder, men som kun bruger det på et privat hobbyplan. Jeg vil gerne være med til at give de evner videre”, siger Birtha Toft.

Da Grundtvig startede Højskolebevægelsen for mere end 170 år, var det særligt mennesker på landet, der skulle have mulighed for at sætte deres liv ind i en større sammenhæng. De skulle lægge håndens arbejde lidt i baggrunden og beskæftige sig med tanker og livsoplysning. En nødvendighed for at kunne deltage i det spirende demokrati. I dag er situationen end anden.

”I dag har mange lagt det håndværksmæssige arbejde på hylden, mens de er utroligt velinformeret om, hvad der sker politisk og samfundsmæssigt. Selv håndværkere er i dag mere teknikere, der i stigende omfang betjener computer i stedet for at stå ved drejebænken”, forklarer Else Mathiassen.

Man kan sige, at verden er vendt på hovedet siden Grundtvig. Mens gæster og elever på Vestjyllands Højskole er velinformeret om den omkringliggende verden, ligger der nu en opgave i at formidle håndens arbejde.

Tid: 21. januar kl. 10-15

Pris: voksne 100 kr. – børn 50 kr. til materialer m.m.

Mødested: Orangeriet i forundringens have

Tilmelding senest d. 17. januar til Birtha Toft tlf. 23449594 eller Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den.