Debatter
Koncerter
Performance
Gourmetrestaurant

 

15.11.17 Debat om jagt og natur: Elsker, elsker ikke

Jagt og natur har altid været centralt i den vestjyske kultur, og det kan skille vandene, når snakken falder på ulv, bæver, jagtret, fredning, landbrug mv. Derfor har Vestjyllands Højskole sat jægere og ikke-jægere fra bl.a. Dyrenes Beskyttelse og Danmarks Jægerforbund stævne i en debat den 15. november. Hvor langt er de egentlig fra hinanden og kan vi få punkteret nogle fordomme?

”De laver jo bare nogle undersøgelser, der bekræfter det, de i forvejen mener”. Det er en beskyldning som både Danmarks Jægerforbund og Dyrenes Beskyttelse har fået adskillige gange. Sandheden er, at de to organisationer arbejder sammen i en lang række projekter inden for både forskning og naturbevarelse.

”Det bliver meget mere interessant at diskutere natur, når man ikke først skal skændes om, hvad der er løgn og fakta”, siger Michael Kierkegaard, viceforstander på Vestjyllands Højskole.

Spørger man Michael Carlsen, der er biolog i Dyrenes Beskyttelse eller Carsten Riis Olesen, der er biolog i Danmarks Jægerforbund, så lyder tilbagemeldingen da også entydigt, at de respektere og anerkender hverandres arbejde.

Et er fakta, noget andet er holdninger. Debatten om jagt og natur kan ofte kortslutte, når en part beskylder den anden for løgn og bekvemmelig omgang med virkeligheden. Det har været særlig tydeligt for vestjyderne i debatten om ulven. På den ene side mener nogen, at ulven i virkeligheden er smuglet ind i landet. På den anden side bliver ulemper, som bl.a. landmænd i ulveområderne oplever, ikke altid taget alvorligt af beslutningstagerne i København. Indiskutabelt er det imidlertid, at ulven er her, som den før har været det.

”Det er aldrig frugtbart at grave sig ned i hver sin skyttegrav. Selv om man ikke nødvendigvis bliver mere enig gennem debat, så bliver man altid klogere”, forklarer Michael Kierkegaard

Uanset, hvad man mener om ulven, er debatten et eksempel på at fakta kun udgør en lille del af løsningen. Man kan ikke sætte to forskere fra hver lejr til at regne sig frem til den perfekte lov. Det handler om holdninger, der igen er formet af forskellige prioriteringer og hensyn.

En løsning på ulveudfordringen skal tage hensyn til dyrevelfærd, børnefamilier i nærområdet, landbruget, eksisterende lovgivning, økonomi og meget mere. Ingen professor kan svare på, hvor meget frygt det er rimeligt at leve med som nabo til ulven. På samme måde er det indiskutabelt, at ulven har nedlagt husdyr, men er det for mange?

For naturfotografen, der nu kan være heldig at få et billede af en ulv i Ulfborg, kan dens tilstedeværelse være næsten entydig god, mens det er svært at forklare en fåreavler, hvorfor han skal elske ulven. Det samme spænd af interesser gør sig gældende inden for mange andre aspekter af naturdebatten.

Til debatten d. 15. november tager vi også fat i emner som nye arter i Danmark, jagt kontra landbrug, organisering af jagt i Danmark, bæver, vildsvin, dansk naturlovgivning og meget mere. Debatten afvikles i forbindelse med Vestjyllands Højskoles jagtkursus. Ud over Birgitte Heje Larsen fra Dyrenes Beskyttelse og Nobert Ravnsbæk fra Danmarks Jægerforbund deltager også David CP, der er naturiværksætter og vært på programmet ”jagttegn” på 24/7 i panelet.

Sted: Skraldhedevej 8, 6950 Ringkøbing

Tid: 15. november kl. 19.30

Billetpriser: 75 kr. inkl. kaffe og kage. Gratis for alle medlemmer af Velling Jagtforening og Ringkøbing Jægerforbund