Debatter
Koncerter
Performance
Gourmetrestaurant

Vinterhalvåret byder på et godt blandet program med teater, forfatterforedrag, musik, forestillinger og debat. Alle arrangementer koster 75 kr inkl. kaffe - med mindre andet er nævnt - og alle er velkommen.

Ofte er tilmelding ikke nødvendigt, men kig under de enkelte arrangementer.
Ønsker du at vide mere er du altid velkommen til at kontakt os - du kan også tilmelde dig vores nyhedsbrev, så du får besked om arrangementer direkte i din mailboks.


26.04.17: Det Katastrofale Måltid: Otte kokkes bud på fremtidens mad

Hvad skal vi spise, hvis Jorden tørrer ud, eller verden bliver oversvømmet? Det skal ”Det Katastrofale Måltid” forsøge at svare på. Den 26. april giver otte af verdens bedste kokke deres bud på fremtidens menu, efter at ni eksperter gav et bud på det dårligste og bedste scenarie på en workshop i februar. Projektet skal sætte fokus på manglende bæredygtighed i vores tilgang til fødevarer.

Hvis vi passer godt på verden, kan vi måske spise endnu bedre mad om 50 år, end vi gør i dag. Men lige så sandsynligt er det, at jordens befolkningstal fortsætter med at stige, mens forurening og klimaforandringer ødelægger de steder, vores fødevarer kommer fra. Måske skal vi vende os til at spise insekter og sojabønner fremfor frikadeller med sovs og kartofler. ”Det Katastrofale Måltid” skal gennem et gastronomisk eventyr i tre dele fortælle os om fremtidens mad.

Projektet blev skudt i gang den 7. februar med en workshop for eksperter, der på hver deres måde har forudsætninger for at tale om mad og madlavning i fremtiden. En fremtid, hvor klimaproblemer og befolkningstilvækst kan have ændret vores klode og vores mad. Nedenfor kan du se hvordan eksperterne forestiller sig, at det værste og det bedste scenarie kan se ud.

The Catastrophic Meal - #1 (Official) from Malthe Thorshøj on Vimeo.

Nu er det så otte af verdens bedste og mest eksperimenterende kokkes tur til at prøve fremtidens menu af. Over to dage skal de omsætte de bedste og de dårligste scenarier til bud på retter, som indbudte gæster kan smage på til et event på Vestjyllands Højskole. Henover sommeren kan du selv prøve menuen af til forskellige events som ”Det Gode Bord” ved årets Food Festival den 1. til 3. september i Aarhus. Du kan også gå mere i dybden med en uges sommerkursus på Vestjyllands Højskole, når ”Gourmet fra Bunden” løber af stablen den 26. august til 1. september.

De otte kokke og deres hjælpere er:

Sean Sherman & Dana Thom, The Sioux-Chef, http://sioux-chef.com
Roberto Flores & Mathias Skovmand-Larsen, Nordic Food Lab, http://nordicfoodlab.org
Kobus van der Merwe & Roelie van Heerden, Wolfgat, http://www.wolfgat.co.za
Mark Veber Bak Hansen, Restaurant Koch, Kokkelandsholdet, http://www.kokkelandsholdet.dk/hvem-er-vi/kokkelandsholdet-junior/mark-veber-bak-hansen
Jaume Biarnes & Ana Lobato Font, Alicia Foundation, http://www.alicia.cat/ca/ 
Stephan Sundfeld Fumagalli & Tyler Kennedy Hanse, The Edible Commandments/University of Gastronomic Sciences, http://www.unisg.it/en/ 
Thémis Randriantiana & Véronique Perreault, Institut de Tourisme et d’hôtellerie du Québec, http://www.ithq.qc.ca/en/portal/ 
Nada Nassar, Mona El Dor, Kamal Mouzawak, Soukel Tayeb, http://www.soukeltayeb.com 

”Det Katastrofale Måltid” er mere end bare et spændende event med god mad. Projektet skal sætte fokus på, hvordan vi helt konkret bliver påvirket af klimaproblemer, ulighed og jordens befolkningsudvikling. Det er problemer, der får betydning for os alle. Problemer vi skal løse i fællesskab.

10.05.17 Hvor kommer dine penge fra? 

Danskerne betaler 220 milliarder i renter og gebyrer til bankerne hvert eneste år. Det vil Gode Penge lave om på. Den 10. maj kommer Jonas Jensen fra foreningen forbi Vestjyllands Højskole og holder foredrag om hvordan.

I dag laver bankerne selv nye penge, når de låner penge ud og skaber gæld for låntageren. Det kan lade sig gøre, fordi de penge, du eller andre kan låne, ikke skal ligge og samle støv i bankens pengetank. Man kan sige, at de faktisk ikke behøver at have de penge, de låner ud til dig. De ændrer blot et tal på computeren. Faktisk er kun fem ud af 100 danske kroner lige nu kontanter. Resten findes udelukkende som tal i den digitale verden.

Det banksystem, vi har i Danmark, har medført, at danskerne er de mest forgældede i Europa efter schweizerne. Faktisk betaler vi 220 mia. kr. i renter og gebyrer til bankerne om året.

Systemet medfører, at banker skaber mange penge i gode tider, men det stopper brat i modgang. Når folk ikke længere låner penge, men nedbringer deres gæld, forsvinder der penge ud af systemet. Det betyder på, at priserne falder, hvilket på en måde kan være godt for forbrugerne. Men det betyder også, at virksomhederne tjener færre penge, og at mange ikke har en chance for at indfri deres gæld. Det er sådan bobler, kollaps, kriser og tab skabes. Pengesystemet har udviklet sig i stilhed og uden politisk indblanding. Politikerne har ikke kontrol med pengemængden og Folketinget har aldrig debatteret problemet. 

Foreningen Gode Penge ønsker at ændre dette system og sikre, at Nationalbanken som de eneste kan lave nye penge. Pengesystemet skal demokratiseres og omstilles, så det fungerer for samfundet som helhed. 

Jonas Jensen er uddannelseskoordinator i Gode Penge og Uddannet Cand.scient.pol. med speciale i konsekvenserne af en pengereform. 

Tid og sted:

Onsdag den 10. maj kl. 19.30 på Vestjyllands Højskole

Billetpris: 75 kr inkl. kaffe og kage