Debatter
Koncerter
Performance
Gourmetrestaurant

Vinterhalvåret byder på et godt blandet program med teater, forfatterforedrag, musik, forestillinger og debat. Alle arrangementer koster 75 kr inkl. kaffe - med mindre andet er nævnt - og alle er velkommen.

Ofte er tilmelding ikke nødvendigt, men kig under de enkelte arrangementer.
Ønsker du at vide mere er du altid velkommen til at kontakt os - du kan også tilmelde dig vores nyhedsbrev, så du får besked om arrangementer direkte i din mailboks.


07.02.18 Folkeråd: Vær med til at tegne din kommunes fremtid

Under overskriften #dindrømmekommune folder byrådet lyttelapperne ud. De 29 folkevalgte i Ringkøbing-Skjern Kommunes nye byråd skal som noget af det første i løbet af byrådsperioden drøfte en fælles vision. Til det arbejde skal de bruge en masse inspiration fra borgere, virksomheder, foreninger - og dig!  Derfor er alle inviteret til folkeråd på Vestjyllands Højskole den 7. februar klokken 18.00-21.00.

Normalt ser man byrådspolitikere i rollen som aktive beslutningstagere og holdningsmennesker, der ikke putter med deres meninger. Men den 7. februar skal de i stedet lytte aktivt, mens kommunens borgere og repræsentanter for erhvervs- og foreningsliv taler om deres drømme og visioner for Danmarks største kommune.

- Jeg er fuld af forventninger. Og jeg ved, at resten af byrådet også glæder sig til lægge dagligdagens praktikaliteter fra sig for en stund, og tage en tur op i den helt store helikopter og lade sig inspirere og begejstres af de ideer, der fylder hoveder og hjerter i vores område, siger borgmester Hans Østergaard, der byder velkommen og siger farvel, men derudover har lovet at holde munden lukket til folkerådet.

Tid: den 7. februar 2018 klokken 18-21

Sted: Vestjyllands Højskole, Skraldhedevej 8, 6950 Ringkøbing

Tilmelding: send en mail til

Tilmeldingsfrist: den. 1. januar

Pris: Det er gratis at deltage – du betaler med dit engagement.

Fællesspisning og samtaler
Aftenen begynder med et fælles måltid, hvor folkerådets deltagere kan hilse på hinanden og fylde maven inden der - højskoletraditionen tro - synges en fællessang og aftenens program går i gang.

- Det bliver et miks af gruppesamtaler, inspirerende oplæg og fælles diskussion i plenum. Tanken er ikke, at vi skal nå frem til konklusioner, men at vi inspirerer hinanden og indsamler mange forskellige fremtidsvisioner, siger Rebecca Kaagh Nordbo, underviser på Vestjyllands Højskole og en af aftenens samtaleværter.

Ud fra temaer som fællesskab, drømme og naturens rigdom bliver aftenens deltagere inviteret til at komme med deres ideer. Hele aftenen vil der også være et lille video-studie, hvor deltagere kan komme med et godt råd til byrådet om kommunens fremtid.

Fakta
Borgere, ansatte, virksomheder, foreninger og organisationer er inviteret til at komme med gode råd og inspiration til byrådet. Udover folkerådet bliver der også mulighed for at komme med ideer til møder, sportsbegivenheder og på nettet.

Alle input samles og gives videre til byrådets visionskonference den 21.-22.februar.

Hold øje med kommunens hjemmeside rksk.dk og følg kommunen på Facebook og få nyt om visionsprocessen.

Yderligere oplysninger

Hans Østergaard, borgmester, Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den., 22 62 15 36

Rebecca Kaagh Nordbo, underviser og ordstyrer ved Folkerådet, Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den., 60 25 62 38.

eller meld dig til hos Borgerservice, hvis du ikke har adgang til mail?

 

10.02.18 Mens du venter på foråret: plej dine frugttræer

Kyndelmisse slår sin knude, og det er hvidt derude. Heller ikke i 1838, da St. St. Blicher skrev sin kendte vintersang, havde danskerne særlig meget lyst til at gå i haven i februar. Men der er faktisk ingen grund til at længes uvirksomt efter våren og den lune tid i haven. For det er tid til pleje af dine frugttræer. I februar måned kan du gennem to kurser med havemanden Ole Pedersen på Vestjyllands Højskole lære hvordan.

Beskæring

Mange er vandt til at beskære eller udtynde deres frugttræer om sommeren, men faktisk kan du med stor succes beskære særligt æble- og pæretræer om vinteren, hvor du kan komme til kronen. At beskære frugttræer er en gammel kunst. Hvis du vil høste bordfrugt, dvs. store, søde og sunde frugter til at spise, er der brug for menneskets indgriben.

”Det er egentlig ret ligetil. Men der er et par grundprincipper, du skal have på plads”, forklarer haveleder på Vestjyllands Højskole Birtha Toft.

Når du beskærer større grene, er det vigtigt at lægge snittet lige oven for grenkraven. Det sikrer at træet kan lukke sig efter snittet. Det bliver endnu nemmere for træet, hvis du bruger rent og skarpt værktøj, der kan lave det bedst mulige snit. Du kan lære meget mere om beskæring af frugttræer, når Birtha Toft inviterer til beskæringskursus den 10. februar på Vestjyllands Højskole.

Podning

Podning kan synes mere vanskeligt at gå til end beskæring, og det kræver en smule øvelse at få et godt resultat. Februar er det perfekte tidspunkt at pode frugttræer gennem teknikken kopulering.

”Det lykkes næsten aldrig at opformere et frugttræ ved at så kærner fra træet. Derimod kan man få et godt resultat, når man poder en kvist fra det ønskede træ på en grundstamme”, forklarer Birtha Toft.

Den 24. februar kan du blive meget klogere på, hvordan man poder til et podekursus i Forundringens Have. Her kan du også pode dine egne frugttræer.

Begge kurser starter med en teoretisk gennemgang, hvorefter metoderne prøves af i praksis. Havemanden Ole Pedersen, Vostrup, der har mange års erfaring med frugttræer, står for undervisningen.

Praktisk

Beskæringskursus 10. februar kl. 13-16

Podekursus 24. februar kl. 13-16

Underviser: Ole Pedersen, Vostrup

Medbring: grensaks, kniv og evt. kaffe.

Pris: 100 kr.

På podekurset er der en materialeudgift på 50 ,- til grundstammer, podekviste, podevoks mv.

Tilmelding senest tre dage før til Birtha Toft tlf. 23449594 eller Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den.