Lav dit eget værktøj?
Konditori
Udeliv
Mountainbike

Højskole dans med ballet, verdensdans, contemporary, tango, hip-hop Musikhøjskole med band og egne kompositioner Højskole sang - sangundervisning, stemmetræning, sangskrivning og solosang Teaterhøjskole  Kunsthøjskole med keramik og maleri Forfatterkursus på højskole - bliv forfatter  Kokkeskole og konditorkursus på højskole | højskole mad Grøn omstilling | Lær om økologi, bæredygtighed og permakulturHøjskole med friluftsliv, bushcraft og turer ud i naturen

EKSTRA FAG

I løbet af den første uge af dit ophold skal du vælge fag blandt de kreative hovedfag, men skemaet indeholder også andet.

Hver dag har vi morgenrengøring af vores fælles arealer og derefter en obligatorisk lektion for alle (morgensamlinger, Ud i den blå, ugens aktuelle - se skemaet her til højre). Nogle aftener er der obligatoriske arrangementer som koncerter, foredrag café, m.v., men vi har også en række af mindre fag, som du kan vælge mellem, så du kan krydre dit/dine hovedfag:

Faget "Eksistens" er et enkelt fag, som du kan vælge uanset dit/dine hovedfag. Faget har 2 timer om ugen.

Vi stiller de store spørgsmål og de tilsyneladende små spørgsmål. Vi ser på konsekvensen af vores meninger og adfærd i et større perspektiv etisk og globalt.

Bæredygtighed starter og slutter i naturen. I faget ”Udeliv” vil vi give dig redskaberne til at bevæger dig i naturen, leve af den, bo i den, nyde den og passe på den. Vi vil arbejde med viden, evner og redskaber, som gør din kontakt til naturen bedre og sjovere.

For at vi kan nyde naturen, kræver det, at vi kan komme fra hytten til skovbrynet, fra skovbrynet til fjorden og fra fjorden til klitterne. Det kan være på mountain bike, hesteryg, surfbræt, i kajak, i sejlskib eller op ad en klatrevæg. Sikkert er det, at vi skal arbejde med, hvordan vi bevæger os i naturen, og at det bliver meget nemmere, når vi kan bruge kompas og kort til at finde de små gemmesteder og gode lejrpladser.

Når vi færdes i naturen kræver det de rigtige redskaber, god forberedelse og gode idéer. Vi skal eksperimentere med rafter og bivuakker, og vi skal skabe en hyggelig base i skoven med svedhytte, køkken, toilet og måske en svingbro.

Vi skal prøve kræfter med at bygge og tænde det perfekte bål og alle de andre små tricks, der gør tiden i naturen sjovere og mere bekvem. Og med det perfekte bål, kan du lige så godt lave et måltid mad af de råvarer, du kan samle, fælde, fiske eller fange omkring dig.

Når vi så er kommet på plads, har lun suppe i maven, tag over hovedet og varme i kroppen, skal vi hygge os. Målet er en større bevidsthed om naturens store kredsløb, et bedre kammeratskab med mennesker omkring os og kort sagt en bedre livskvalitet. 

Med faget UDELIV er der mulighed for at være udenfor 3 lektioner ugentlig. Ridning og wind- og kitesurfing ligger dog helt udenfor skolens skema.

Kristoffer Gram Brun er underviser.

Mel og vand er de enkle ingredienser i kokkens køkken: Sammen klistrer det, men det kan på magisk vis også blive til fantastiske gastronomiske lækkerier – kage, konditori og søde delikatesser. Det kan næsten ligne trylleri og magi, men alle kan lære det. Det perfekte brød får dine tænder til at løbe i vand og desserten kan være prikken over i’et i et måltid. Faktisk kan det være den mundfuld, der huskes mest i den gastronomiske ret – den søde smag, som smelter på tungen.

Både brød og desserter kræver teknikker og bagved teknikkerne er der en videnskabelig forklaring. I ”Konditori og bagning” vil vi gå bag om teknikkerne for at få forståelsen af, hvad der skal til for at trylle med mel, vand og andre ingredienser. Du vil få redskaber til at stole på dine søde idéer, eksperimentere og skabe nye delikate lækkerier.

Du vil også blive præsenteret for opskrifter, restauranter, bagerier og kokke som er unikke indenfor feltet. Derigennem får du smag for den gastronomiske internationale verden.

Sammen med Kokkeri vil vi lave desserten og brødet til et par af vores åbne arrangementer. Derudover vil vi også forkæle de øvrige højskoleelever med lækkerierne.

Konditori er 3 timer om ugen. 

Justine De Valicourt er underviser.

Al læring begynder et sted, så derfor vi tager udgangspunkt i det, som ligger os nærmest: daglig livet på højskolen og de ting som interesser os. Vi går ud på gulvet og dramatiser det danske sprog - med den gestik og det kropssprog der følger med. Undervejs iscenesætter vi mindre optrin, som vi opfører til en given lejlighed for at bryde den barriere, der ligger i at tage et nyt sprog til sig. Vi bruger sange, dramatiske tekster og tekster som vi selv skriver og sætter i scene. Vi ser også på de kulturelle forskelle, der ligger mellem den kultur du/eleven kommer fra, og den du møder på højskolen - for at nærme os den danske kultur og dets sproglige adfærd. Der vil også være en mere traditionel gennemgang af det grammatiske - i det omfang, som det er nødvendigt - for at komme i gang med at tale og kommunikere på dansk.

Vel mødt på dansk holdet. Med masser af humor giver det rig mulighed for at komme ind under huden på den danske kultur og dets særheder.

Hvem er den Higgs, som har bosoner? Og hvad i al verden er bosoner? Og hvorfor er alle videnskabsfolk begejstret over det? Har du lyst til at lære om menneske kroppen og dens funktioner? Har du nogensinde hørt om spejl neuroner? Eller blindt syn? Ved du at din tarm indeholder flere neuroner end din hjerne? Ved du, hvordan Jorden opstod og hvad ”The Big Bang” er? Kan du se kunst i matematik? Ved du, hvorfor det gyldne snit dukker op i naturen igen og igen?

Videnskab er ikke kun formularer og udregninger. I ”Funny science” vil videnskab blive til kunst og skabe nysgerrighed. Vi kigger på betydningen af nogle videnskabelige opdagelser, afmystificerer naturfænomener og bliver opmærksom på misbruget af videnskaben og det videnskabelig sprog. Faget gør dig ikke til en nørdet fysiker, men måske vil du kunne se nogle sammenhænge, som du ikke tidligere har set. Måske vil du begynde at tale om universet som din bedste ven, og tegne fraktals formede kruseduller. Måske vil du kigge på, hvordan din guitarstreng bølger, når du spiller. Måske vil du dyrke haven bare for at se, hvordan planter og blade udvikler deres former. Måske vil du lære din guld fisk sjove tricks – og måske vil det slet ikke lykkedes… Og måske vil du blive ved med at gøre, som du altid har gjort – og bare blevet lidt klogere.

Velkommen til Funny Science, hvor videnskaben er tilgængelig og sjov.
Bemærk: Faget er kun på skemaet i januar og februar.
Justine De Valicourt er underviser.

Har du lyst til at bruge dine hænder til kreativ og praktisk arbejde?
Vælg faget Håndværk og design på Vestjyllands Højskole og genfind din indre håndværker!

Faget Håndværk og design tager udgangspunkt i dit personlige udtryk og design. Vi vil arbejde med f.eks. knivfremstilling, lamper, knivblokke, æsker, køkkengrej, trædrejning og design af mindre taburetter, stole, borde, skulpturer og meget mere.

Undervisningen tager udgangspunkt i teknik og materialekendskab samt indføring i brugen af forskellige maskiner og håndværktøj.
Gennem tegning, idéudvikling og arbejdet med former styrker og dyrker vi det personlige udtryk, det unikke formsprog og det gode håndværk. Faget består af en kombination af både fastlagte og selvvalgte opgaver, hvor undervisningen vil være både individuel og fælles. Træ og jern/stål er hovedmaterialerne, men vi vil desuden arbejde med materialer som gevir, læder, bark og meget mere.
Motion og frisk luft indgår også i faget – at kunne flække sit eget brænde præcist og råt med økse er et absolut must for enhver kvinde og mand!
Træhåndværk og design er for alle uanset færdigheder.

Faget er 2 timer om ugen.
Underviser: Tage Jepsen